USA vytvárajú okolo Izraela obrannú bariéru z lietadlových lodí. Pomôže to?

❚❚

Tel Aviv 26. augusta 2024 (HSP/aljazeera/Foto:Twitter)

 

V záujme bezpečnosti Izraela vyslal Pentagón do Stredozemného mora a Perzského zálivu skupiny lietadlových lodí, konštatuje Al-Džazíra. Medzitým Irán a jeho spojenci disponujú zbraňami schopnými spôsobiť vážne škody americkým lietadlovým lodiam, píše autor článku Mohammed Yousef na Al Jazeere

lietadlová loď
Na snímke lietadlová loď

Po niekoľkých atentátoch zo strany Izraela vrátane vraždy Ismaila Haníju, šéfa politického byra palestínskeho hnutia Hamas, v Teheráne sa výrazne zvýšili obavy z iránskej reakcie. Situácia na Blízkom východe sa opäť vyostrila a hrozí, že prerastie do regionálnej vojny, ktorej výsledok je ťažké predvídať.

.

V snahe dosiahnuť svoj strategický cieľ, ktorým je zaistenie bezpečnosti Izraela, vysiela Washington na Blízky východ ďalšie sily v snahe kontrolovať situáciu v regióne.

Americkí predstavitelia uviedli, že ozbrojené sily USA presunú na Blízky východ značné množstvo vybavenia a nasadia ďalšie sily v prípade možného iránskeho útoku na Izrael.

.

V stredu 21. augusta dorazila na Blízky východ úderná skupina amerického námorníctva vedená [lietadlovou loďou] USS Abraham Lincoln po tom, ako šéf Pentagónu Lloyd Austin predtým nariadil urýchlené nasadenie skupiny v regióne.

USS Abraham Lincoln so stíhačkami F-35C a F/A-18 Block III dorazila do oblasti zodpovednosti amerického Centrálneho velenia (CENTCOM), ktoré zodpovedá za oblasť Blízkeho východu, uviedla tlačová kancelária velenia.

USS Abraham Lincoln, vlajkovú loď 3. údernej skupiny lietadlových lodí, sprevádza 21. eskadra torpédoborcov (DESRON) a 9. krídlo prievodných lodí (CVW). Nahradí loď USS Theodore Roosevelt, ktorá sa v súčasnosti nachádza v regióne.

 

Príprava na konfrontáciu

Spojené štáty predtým vyslali na Blízky východ 12 vojnových lodí, pričom USS Theodore Roosevelt nahradila skupinu lietadlových lodí vedenú USS Dwight D. Eisenhower, informoval začiatkom augusta denník The Washington Post. Predtým sa v regióne nachádzala USS Gerald R. Ford.

.

USS Theodore Roosevelt bol v Perzskom zálive spolu so šiestimi torpédoborcami: USS Cole, USS John S. McCain, USS Daniel Inouye, USS Russell, USS Michael Murphy a USS Laboon.

Vo východnej časti Stredozemného mora boli zasa: obojživelné transportné doky USS Oak Hill, USS Wasp, USS New York a USS Buckley a USS Roosevelt.

Tento počet vojnových lodí jednoznačne presahuje rámec obrannej politiky a svedčí o tom, že USA sa pripravujú na útok na Irán alebo iné regionálne mocnosti, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre Izrael. Zdá sa, že Washington sa nezaujíma o to, do akej priepasti sa región rúti, aké budú následky a či sa zastaví genocída v Gaze.

Pentagón uviedol, že na Blízky východ presunie letku stíhačiek a do regiónu pošle ďalšie krížniky a torpédoborce. Šéf Pentagónu Lloyd Austin tiež oznámil takmer úplné presmerovanie hlavných námorných síl, najnovších stíhačiek a systémov protivzdušnej obrany.

USS Abraham Lincoln údajne vyplával z vojenskej základne na Havaji v sprievode skupiny torpédoborcov a smeruje do východného Stredomoria, kde nahradí údernú skupinu vedenú USS Theodore Roosevelt.

.

Posilnia americké lietadlové lode bezpečnosť Izraela? Aké sú ich technické špecifikácie? Akých zbraní schopných potopiť lietadlové lode sa môžu USA obávať?

 

Americké lietadlové lode

Americké námorníctvo má flotilu 11 lietadlových lodí patriacich do dvoch tried – typu Nimitz a typu Gerald R. Ford. Lietadlové lode typu Nimitz sú najväčšie vojnové lode s jadrovým pohonom na svete. Táto skupina lietadlových lodí umožňuje americkému námorníctvu poskytnúť sebe a svojim spojencom dodatočné sily v akýchkoľvek nepokojných regiónoch sveta, ako aj viesť bojové operácie na území nepriateľa, nech sa nachádza kdekoľvek.

Spojené štáty využívajú lietadlové lode na odstrašenie „nepriateľských akcií proti Izraelu“, najmä zo strany Iránu, a tiež na zabezpečenie ochrany amerických síl umiestnených v regióne. Lietadlové lode sú jednou zo zjavných výhod Ameriky.
USS Theodore Roosevelt, ktorá je umiestnená na Blízkom východe, je lietadlová loď s jadrovým pohonom triedy Nimitz. Bola pomenovaná na počesť 26. prezidenta Spojených štátov Theodora Roosevelta, zaradená do námorníctva v roku 1986 a prvýkrát sa zúčastnila na vojne v Perzskom zálive v roku 1991. USS Theodore Roosevelt poháňajú dva jadrové reaktory Westinghouse A4W, ktoré poháňajú štyri parné turbíny s výkonom 260 000 koní. Lietadlová loď dosahuje rýchlosť 30 uzlov a má neobmedzený dostup.

Lietadlová loď je dobre vybavená na obranu proti rôznym hrozbám. Medzi jej obranné zbrane patria SAM Sea Sparrow, rotačné odpaľovacie zariadenia RIM-116 a 20 mm protilietadlový delostrelecký systém Phalanx.

USS Theodore Roosevelt má účinnú integrovanú obranu proti všetkým vzdušným hrozbám. Je tiež vybavená modernými systémami radaru a elektronického boja (EW), ktoré zvyšujú schopnosť lietadlovej lode odhaľovať a čeliť rôznym hrozbám.

USS Theodore Roosevelt má približne 3 200 členov posádky a ďalších 2 480 členov leteckej skupiny, t. j. pilotov a pracovníkov údržby lietadiel. Letecká skupina je kľúčovou zložkou jej bojových schopností. Lietadlová loď môže niesť až 90 lietadiel a vrtuľníkov vrátane stíhačiek F/A-18 Hornet a Super Hornet, ako aj lietadiel EA-18G Growler REB, bezpilotných lietadiel E-2C/D Hawk I a vrtuľníkov MH-60R/SC Hawkeye. Vzlietajú a pristávajú pomocou špeciálnych systémov umiestnených na palube lietadlovej lode, čo im umožňuje plniť množstvo rôznych leteckých misií.

Pokiaľ ide o USS Abraham Lincoln, ďalšiu lietadlovú loď typu Nimitz, ktorá dorazila do regiónu, je podobná USS Theodore Roosevelt v spôsobe prevádzky – aj ona má dva jadrové motory Westinghouse A4W, ktoré poskytujú rovnaký výkon a rýchlosť.

Je tu však jeden dôležitý rozdiel: je prispôsobená na prevádzku nového stíhacieho lietadla F-35C. Aby mohla naplno využívať schopnosti tohto lietadla, museli sa na lietadlovej lodi prebudovať priestory na údržbu a skladovanie munície, ako aj vykonať niektoré ďalšie dôležité úpravy. V súčasnosti existujú len tri lietadlové lode upravené a certifikované na podporu lietadiel F-35C. USS Abraham Lincoln je jednou z nich.

USS Abraham Lincoln je vybavená množstvom moderných bojových systémov, ktoré poskytujú pokročilé možnosti sledovania a zameriavania akýchkoľvek blížiacich sa hrozieb. Je tiež vybavená systémom SAM Sea Sparrow, rotačnými odpaľovacími zariadeniami RIM-116 a 20 mm delostreleckým systémom zem-vzduch Phalanx.

.

USS Abraham Lincoln je vybavená aj elektronickými pomôckami na zachytenie útočiacich torpéd a „rušičkami“ na narušenie navádzacích systémov nepriateľských rakiet.

Lietadlová loď môže niesť až 90 lietadiel a vrtuľníkov vrátane stíhacích bombardérov Hornet a Super Hornet, bezpilotných lietadiel E-2C/D Hawk I, vojenských dopravných lietadiel Greyhound a útočných lietadiel SH-60 Seahawk. USS Abraham Lincoln má posádku s približne 5 680 členmi.

Predchádzajúce príklady ilustrujú, aké sú tieto obrovské lietadlové lode výkonné a sofistikované, ale nie sú dokonalé, pretože existujú zbrane schopné ich zničiť.

 

„Zabijak lietadlových lodí“.

Zabezpečenie obrany lietadlových lodí je pre americké námorníctvo mimoriadne dôležité. V súčasnosti sa to stalo obzvlášť dôležité vo svetle nových hrozieb zo strany čínskych balistických rakiet, ako je napríklad balistická raketa stredného doletu Dongfeng-26. Jej dolet je 4 000 kilometrov. Dongfeng-26 je prvou čínskou balistickou strelou schopnou niesť jadrové a konvenčné hlavice. Je tiež schopná presných úderov na pozemné a námorné ciele.

.

Dongfeng-21D, protilodná verzia rakety DF-26, vzbudila pozornosť západnej tlače pre svoju schopnosť potopiť americké lietadlové lode. Nazvali ju „zabijakom lietadlových lodí“. Jej dolet je 2 150 kilometrov.

Prítomnosť týchto striel vyvolala obavy Pentagónu a vývojárov zbraní pre americké námorníctvo. Boli označené za „hrozbu meniacu paradigmu“. Americké námorníctvo preto intenzívne pracuje na posilnení svojich lietadlových lodí, modernizácii systémov protivzdušnej obrany, zavádzaní nových technológií a vývoji modernej taktiky na boj proti takýmto hrozbám. K tomu sa pridávajú systémy „odopretia prístupu“ (A2/AD), ktoré Čína vyvinula s cieľom čeliť schopnosti USA zvyšovať svoj vplyv, najmä prostredníctvom flotily lietadlových lodí.
Lietadlové lode nie sú také nepotopiteľné. Faktom je, že pokročilé technológie na ich potláčanie sa vyvíjajú každým dňom. Rusko a Irán už takéto technológie vyvíjajú. Irán napríklad vlastní rôzne balistické rakety. Od začiatku eskalácie situácie na Blízkom východe – po operácii Al-Aksá Potopa – v USA narástli obavy z možných pokusov Iránu, Hizballáhu a Hútiov zasiahnuť americkú lietadlovú loď pomocou protilodnej strely Noor, ktorá vychádza z čínskej strely C-802.

Čína prvýkrát dodala túto strelu Teheránu v roku 1995. Neskôr bol Peking pod tlakom USA nútený odmietnuť jej ďalšie dodávky. Iránu sa však podarilo túto strelu úspešne prepracovať a vyvinúť vlastnú verziu, Noor.

Dolet tejto rakety je 220 kilometrov. V poslednej fáze letu využíva Noor na detekciu a navádzanie cieľov radar s aktívnym dosahom (DM-3B). Vzhľadom na frekvenciu radaru je ťažké ho rušiť.

Protilodná strela dlhého doletu Abu Mahdi, ktorá vstúpila do výzbroje iránskeho námorníctva a Zboru islamských revolučných gárd (IRGC) v lete minulého roka, predstavuje najväčšiu hrozbu pre americké námorníctvo a americké obchodné lode.

.

Strela, ktorú Irán predstavil v auguste 2020, dostala meno po Abú Mahdím al-Muhandíovi, zástupcovi koaličného veliteľa irackých Ľudových mobilizačných síl (PMF), ktorého USA zabili začiatkom roka 2020 spolu s Kásemom Sulejmaním, veliteľom špeciálnej jednotky IRGC al-Quds, na ceste na bagdadské letisko.

Strela má dolet viac ako 1 000 kilometrov a môže letieť v malej výške s rádiovým výškomerom, čo sťažuje jej zachytenie. Podľa správy iránskej tlačovej agentúry Tasnim navádzací systém rakety využíva na určenie dráhy letu umelú inteligenciu (AI), ktorá umožňuje využiť medzery v systéme protivzdušnej obrany nepriateľa a umožňuje viacerým raketám priblížiť sa k cieľu súčasne z rôznych smerov.
Inými slovami, lietadlové lode nie sú imúnne voči raketovým útokom, ak sa situácia v regióne zvrtne.

 

Strategická dilema

Koncentrácia americkej armády na Blízkom východe predstavuje riziko, že americké námorníctvo zostane bez lietadlových lodí v západnom Pacifiku, teda v regióne, kde sa nachádzajú najväčší a najnebezpečnejší protivníci Spojených štátov, ako sa uvádza v júlovej správe Business Insider.

Jediná americká lietadlová loď [USS Theodore Roosevelt] v regióne odplávala na Blízky východ po tom, ako uskutočnila vojenské cvičenia v Tichomorí. Po USS Gerald Ford a USS Dwight D. Eisenhowerovi sa USS Theodore Roosevelt stala treťou treťou lietadlovou loďou vyslanou na Blízky východ.

V správe sa uvádza, že odchod USS Theodore Roosevelt zo západného Pacifiku predstavuje riziko oslabenia vplyvu amerického námorníctva v regióne. Rusko a Severná Kórea vytvárajú nové problémy pre Južnú Kóreu, a jej amerického spojenca. Na druhej strane Čína drzo posiela svoje lietadlové lode smerom k ďalšiemu spojencovi USA, Filipínam. V poslednom čase došlo v sporných oblastiach v Juhočínskom mori, na ktoré si súčasne robia nároky Čína a Filipíny, k mnohým incidentom, vrátane vážnych, do ktorých boli zapojené plavidlá oboch strán.
Skupina čínskych lodí pod vedením lietadlovej lode Shandong uskutočnila začiatkom júla cvičenia vo vodách Juhočínskeho mora. Čínske lietadlové lode ukazujú, ako rýchlo ich možno postaviť a vyslať na oceán. Cieľom Pekingu je vybudovať flotilu lietadlových lodí schopnú demonštrovať svoju vojenskú silu v regióne a možno aj vo svete. Jediné lietadlové lode v regióne tak môžu byť čoskoro čínske, píše Business Insider.

Mohammed Yousef

.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:57

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) za ubytovanie zo súčasných 10 na 23 % zničí domáce hotelierstvo, zahraničných návštevníkov presmeruje do susedných krajín, obmedzí domácu spotrebu a okreše počet pracovných miest. Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v súvislosti s konsolidačným opatrením vlády. Vo štvrtok o tom informoval generálny manažér AHRS Martin Novotný.

15:56

Európsky priemysel nebol pripravený na Green Deal, elektromobilitu alebo rôzne záväzky, ktoré sa vo svete neprijímali a poškodzujú konkurencieschopnosť. Uviedol to na sociálnych sieťach podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej (SOPK) komory Vladimír Slezák.

15:55

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka. Po zasadnutí ústredného krízového štábu o tom vo štvrtok v Prahe informoval vicepremiér a minister vnútra ČR Vít Rakušan.

15:24

Ruské sily dobyli späť dve obce v ruskej Kurskej oblasti, do ktorej začiatkom augusta prenikli cez hranice ukrajinské jednotky. Oznámil to vysokopostavený člen ruskej armády, čečenský generálmajor Apti Alaudinov.

14:37

Politické skupiny zastúpené v Európskom parlamente (EP) a nezaradení poslanci vo štvrtok v Štrasburgu oznámili, že sa dohodli na vytvorení jednotlivých parlamentných delegácií v 10. volebnom období.

14:36

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili uznesenie v súvislosti s povolebnou situáciou vo Venezuele, v ktorom vyzvali Európsku úniu, aby uznala Edmunda Gonzáleza Urrutiu za prezidenta tejto krajiny.

14:35

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová. Podľa jej slov si obnova vyžiada “národnú solidaritu”.

14:23

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny zaznamenal po júnovom výraznom raste v mesiaci júl prudký pokles. Ten predstavoval 11 miliárd eur. Informovala o tom vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB).

14:21

Maďarsko nezaplatí pokutu uloženú Súdnym dvorom EÚ (SDEÚ) za porušenie úniových azylových pravidiel. Budapešť začala rokovania o implementácii uvedeného rozsudku s cieľom, aby pokuta vo výške jeden milión eur denne bola zrušená. Podľa webového portálu magyarhirlap.hu to uviedol vo štvrtok v Štrasburgu maďarský minister zodpovedný za európske záležitosti János Bóka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali