USA uviazli v Thukydidovej pasci, čas sa im kráti, vojna vo východnej Európe môže byť posledná šanca na záchranu americkej hegemónie

USA uviazli v Thukydidovej pasci, čas sa im kráti, vojna vo východnej Európe môže byť posledná šanca na záchranu americkej hegemónie

Bratislava 17. februára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

O čo ide Američanom a ich lokajom, keď sa za každú cenu usilujú rozpútať vojnu na Ukrajine s perspektívou jej eskalácie do širšieho regiónu východnej Európy? Prečo evakuovali svoju ambasádu z Kyjeva do Ľvova a nepokryte tak lákajú ruskú armádu k invázii? Prečo sa zahrávajú s možnosťou vojenskej provokácie na Donbase podľa scenára gruzínskej agresie v Južnom Osetsku, aby donútili Rusko k vojenskému zásahu?

Ukrajina Doneck
Ilustračné foto

Vysvetlenie partikulárnych javov, ktoré zahlcujú našu pozornosť, si vyžaduje nadhľad, ktorý ponúka precedens takzvanej Thukydidovej pasce. Samotní Američania sú si vedomí tohto fenoménu minimálne od roku 2017, kedy ho Graham Allison osvetlil vo svojej knihe „Predurčení k vojne“ („Destined for war“).

Reklama

O čo teda ide? V stručnosti – opakuje sa jav, ktorý opísal grécky historik Thukydides v 5. storočí pred n. l. vo svojej knihe „Dejiny Peloponézskej vojny“ (431 – 404 pred n. l.). V princípe ide o situáciu, keď dovtedajší dominantný hegemón ako bola staroveká Sparta, nestačí držať tempo s novou rastúcou mocnosťou ako boli Atény. Tento proces sa nedá zvrátiť inak, než poraziť potenciálneho nového hegemóna (Atény) v zostávajúcom časovom intervale, kým je ešte Sparta vojensky silnejšia. Neskôr to už nebude možné.

Pri pohľade na dnešnú situáciu cez prizmu Thukydidovej pasce je teda úplne evidentné, o čo Američanom ide. Rusko-čínsky tandem (novodobé Atény) každým rokom silnie a je otázkou krátkeho času, kedy prevezme rolu dominantného svetového hegemóna, ktorý bude vojensky neporaziteľný. Naopak, USA a ich vazali (novodobá Sparta) nezadržateľne slabnú a zostáva im relatívne krátky čas, kedy by ešte teoreticky mohli zvrátiť tento proces. Papierovo a podľa objemu vojenských výdajov sú ešte stále hegemónom. Problém však spočíva v tom, že bez úspešnej vojny s vyzývateľom sa táto relatívna prevaha nedá dlhodobo v žiadnom prípade udržať.

Reklama

Američania však nie sú hlúpi a očividne tušia aj to, že v priamej vojenskej konfrontácii s rusko-čínskym tandemom by už dnes prehrali na celej čiare. Sú si vedomí toho, že vojnu s Ruskom musia preto viesť cudzími rukami (proxy war) s tým, že sami by sa do krvavého konfliktu zapojili z pozície arbitra až v záverečnej fáze, podobne ako v prvej a druhej svetovej vojne, vďaka čomu opakovane nehorázne zbohatli, zatiaľ čo ich konkurenti zostali v troskách a totálne zruinovaní.

Tu vstupuje do hry Ukrajina. Zo všetkých možných alternatív, ako zatiahnuť Rusko do vyčerpávajúcej vojny, neexistuje účinnejší prostriedok, ako oživiť banderovský rusofóbny nacizmus a poštvať Ukrajincov proti Rusom. Na tomto scenári Američania usilovne pracujú už od roku 1991 a zvlášť posledných osem rokov. Stále im však chýba posledný, ten najdôležitejší akt celého dejstva, ktorým je vojenský masaker vo východnej Európe, čo je z pohľadu USA vyslovene expendable, čiže nezaujímavý a postrádateľný región. Američania s radosťou obetujú Ukrajinu, Pobaltsko, Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Gruzínsko a Moldavsko, len aby vojensky oslabili Rusko a tým aj celý rusko-čínsky tandem.

Čas sa však veľmi rýchlo kráti. Pokiaľ Rusko nevykrváca v bratovražednej vojne, osud USA bude spečatený. Iné prijateľné bojisko, kde by mohli niekoho poštvať do vojny s Ruskom budú Američania hľadať veľmi ťažko. Rusi ani Číňania vojnu nepotrebujú. Čas hrá v ich prospech. Na rozdiel od starovekej Sparty, dnešné USA už nie sú v pozícii, aby dokázali poraziť Rusko a vykĺznuť tak z osudnej Thukydidovej pasce.

Rusi prirodzene evidujú ťažkú situáciu, v akej sa USA ocitli. V záujme odvrátenia vojny preto ponúkli Američanom východisko v podobe uzavretia dohôd o bezpečnostných garanciách a geopolitickej stabilite, čo by umožnilo plynulé a bezbolestné odovzdanie štafety globálneho hegemóna z rúk USA do rúk rusko-čínskeho tandemu. Ukrajina je z tohto pohľadu absolútne podružný a marginálny problém. Moskva samozrejme nepripustí genocídu Rusov na Donbase, nebude to však riešiť vojnou podľa predstáv americkej propagandy, ale vojensko-technickými opatreniami zameranými na prinútenie ukrajinského režimu k mieru.

Pokiaľ si nemecký kancelár Olaf Scholz myslí, že Rusom na Donbase nehrozí žiadna genocída, potom by nemal byť problém, aby Nemci a Francúzi priviedli Kyjev k rozumu a vysvetlili mu, že namiesto provokovania americkej proxy war by mal radšej začať plniť dohody z Minska, vrátane osobitného štatútu Donbasu. Je pravda, že pre amerických vazalov nie je také jednoduché presvedčiť amerického lokaja, aby bol trochu menej servilný a plnil dohody. Ak to však nedokážu, potom sa budú musieť zmieriť s tým, že Rusko nebude mať inú možnosť než uznať nezávislosť novoruských ľudových republík na území Doneckej a Luganskej oblasti, aj keď by sa Olafovi Scholzovi mohlo zdať, že by to bola katastrofa. Na tieto dôsledky bolo potrebné myslieť v čase, keď Nemecko uznalo nezávislosť Kosova. Dnes je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom.

Reklama

Gabriel Gačko

 

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:25

Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác.

Karol III. Starmer
Britský kráľ Karol III. (vpravo) sa rozpráva s predsedom Labouristickej strany Keirom Starmerom počas privítania pred ich stretnutím Buckinghamskom paláci v Londýne 5. júla 2024
14:10

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o “nuansách” mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.

13:56

Nemecko v piatok potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine.

13:35

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti.

13:35

Na diaľnici D1 pred Trnavou smerom z Bratislavy sa zrazili tri osobné autá, blokovaný je pravý pruh. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Vodičov upozorňuje, aby si dávali pozor na dobrzďovanie.

13:34

Hodnota 100 najlepších technologických spoločností v regióne strednej a východnej Európy vzrástla za posledný rok o takmer 41 %, čím sa celková hodnota zvýšila na viac ako 106,95 miliardy USD (99,414 miliardy eur). Informovala o tom finančno-technologická firma XTB, ktorá v spolupráci s nadáciou Digital Poland vypracovala rebríček 100 najväčších technologických spoločností regiónu. Podľa XTB je podiel Slovenska nevýznamný, keďže tvorí len 1,3 % z celkovej kapitalizácie.

13:33

Generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec vo štvrtok večer, pri príležitosti Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí, pozvať na stretnutie predstaviteľov krajanských organizácií pôsobiacich v Belgicku, aby s nimi ukončil a zbilancoval krajanskú sezónu 2023/2024.

13:32

Menšie britské strany získali vo štvrtkových voľbách viac ako 40 percent hlasov, napriek tomu si zabezpečili len 18 percent poslaneckých mandátov v Dolnej snemovni britského parlamentu.

13:23

Iránci v piatok rozhodujú o svojom novom prezidentovi. V druhom kole volieb sa o ich priazeň uchádzajú reformista Massúd Pezeškiján a ultrakonzervatívny bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

Irán voľby
Iránski voliči si preberajú hlasovacie lístky počas hlasovania v druhom kole predčasných prezidentských volieb, v ktorom sa stretnú reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí vo volebnej miestnosti v Teheráne 5. júla 2024
13:22

Čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti v piatok uviedlo, že pôžičkové spoločnosti zarábajú desiatky miliónov dolárov ročne poskytovaním nelegálnych služieb pri výmene peňazí a ich pašovaní pre čínskych hráčov v Macau.

13:19

Slovenskí vodní slalomári do 23 rokov nepostúpili do finále K1 na MSJ v Liptovskom Mikuláši. K najlepšej desiatke mal v semifinále najbližšie Filip Stanko, ktorému chýbalo 47 stotín sekundy a skončil štrnásty. Jeho krajanka Kristína Ďurecová bola na šestnástej priečke.

Ivana Chlebová
Na snímke slovenská vodná slalomárka Ivana Chlebová počas semifinálovej jazdy v kategórii K1 počas Majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov vo vodnom slalome v piatok 5. júla 2024 v Liptovskom Mikuláši
13:01

Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Jeho slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa si na námestí vypočuli tisícky veriacich z celého Slovenska vrátane prezidenta SR Petra Pellegriniho, podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu (Hlas-SD), povereného výkonom právomocí predsedu NR SR, členov vlády, poslancov, predstaviteľov spoločenského, kultúrneho a cirkevného života.

Nicola Girasoli
Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa 5. júla 2024 začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli (na snímke v strede), apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali