USA utrpeli v OSN ďalšie historické poníženie

❚❚

Washington 23. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Situácia okolo jednej rezolúcie OSN sa nakoniec ukázala ako historické poníženie pre Spojené štáty, píšu čínske noviny Sohu. USA v záujme ochrany svojich záujmov zablokovali návrh rezolúcie Indonézie proti medzinárodnému terorizmu. Čakalo ich však nemilé prekvapenie: rozhorčení americkým škandalóznym počínaním sa členovia Bezpečnostnej rady zjednotili proti Washingtonu

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Spojené štáty sa už dlho spoliehajú na silu, aby si udržali hegemóniu na medzinárodnej scéne. Mnohé krajiny majú pocit, že USA sú príliš arogantné. Spočiatku pokojnou globálnou situáciou otriasla epidémia koronavírusu a USA akoby sa snažili využiť tieto okolnosti na vnesenie väčšieho zmätku. Zjavne však nepredpokladali, že dnešná spoločnosť je iná ako v minulosti, mnohí lídri majú vlastné názory a nemálo mocných krajín už dávno predbehlo Ameriku v mnohých oblastiach. Niektoré krajiny planéty už nie sú ochotné byť drobnými prisluhovačmi Washingtonu a jedna po druhej opúšťajú rady spojencov USA.

.

Nedávna scéna v OSN ukázala, ako Spojené štáty opäť utrpeli historické poníženie. Podľa Huanqiu Shibao 14 členských štátov Bezpečnostnej rady OSN hlasovalo za rezolúciu navrhovanú Indonéziou o boji proti medzinárodnému terorizmu, zatiaľ čo USA boli jediné, ktoré boli proti.

Čo spôsobilo, že hlasovanie OSN bolo také jednostranné, a prečo bola Amerika odsunutá na okraj?

.

Prečo došlo k takému veľkému nepomeru?

V skutočnosti tentoraz Indonézia navrhla rezolúciu, ktorá izolovala Spojené štáty, pretože predchádzajúce kroky USA nedali ostatným štátom na výber. Všetci vieme, že Blízky východ je región plný chaosu. Nielenže trpí vnútornými spormi, ale olej do ohňa opakovane prilievajú aj samotné Spojené štáty. Dá sa povedať, že na Blízkom východe sa rozmáhajú teroristi. Ľudia v niektorých západných krajinách sa k nim pridávajú z osobných negatívnych dôvodov a od momentu, keď sa dobrovoľne pridajú do radov teroristov, nemajú so svojím pôvodným národom prakticky nič spoločné.

Nedávne vyhlásenia Spojených štátov v tejto súvislosti však podráždili mnohé mocnosti. Keďže návrh Mikea Pompea na predĺženie zbrojného embarga voči Iránu nezískal dostatočnú podporu dostatočného počtu členov Bezpečnostnej rady OSN, aby posilnil jej upadajúcu dôveryhodnosť (a USA radi spôsobujú problémy na medzinárodnej scéne), Washington nedávno vyhlásil, že teroristi v rôznych regiónoch by mali byť vydaní do krajín svojho pôvodu.

Iniciatíva Spojených štátov odhalila ich ambície a prinútila ostatných, aby si uvedomili, že pokiaľ pôjdu proti americkej vôli, nedočkajú sa šťastného konca.

Aby sa dosiahla spravodlivosť, Indonézia predložila vlastný projekt, ktorý by Spojené štáty izoloval. Washington nečakal, že 14 členov Bezpečnostnej rady spoločne podporí návrh Jakarty – teda sa postaví proti nemu. Je zrejmé, že ani najmocnejšia mocnosť na planéte si nemôže so všetkými robiť, čo chce.

.

Spojené štáty musia zaplatiť cenu za hnev ostatných krajín.

Akonáhle sa totiž teroristi vrátia do svojich domovských štátov, ich deštruktívne správanie a nebezpečenstvo, ktoré predstavujú, spôsobí, že situácia v týchto krajinách bude ešte chaotickejšia – najmä ak si uvedomíme, že ich vlády nemajú dostatok dôkazov na zatýkanie.

 

Veto Spojených štátov

Bohužiaľ, ani zjednotenie 14 štátov nerozhádzalo Spojené štáty. Ich moc im poskytuje výsadu – právo veta. Pokiaľ sa Spojené štáty postavia proti rezolúcii, tá zostane len návrhom. Prirodzene, Washington nemieni ohroziť svoje záujmy, a preto sa dôrazne postavil proti návrhu Jakarty pod zámienkou, že je neopodstatnený.

 

.

Budúcnosť Spojených štátov je znepokojujúca

V súčasnosti Spojené štáty stále trpia následkami epidémie koronavírusu a konfrontácia medzi dvoma hlavnými stranami vyvoláva dojem, že v krajine zúri vojna. Vláda USA, ktorá už teraz ťažko zvláda situáciu na domácej scéne, medzitým neustále spôsobuje problémy na medzinárodnej úrovni. Bez ohľadu na to, aká je Amerika silná, ak sa proti nej budú spájať ďalšie a ďalšie krajiny, jedného dňa sa toto bremeno stane pre Washington priveľkým.

Mať viac priateľov je lepšie ako mať viac nepriateľov a USA už stratili mnoho spojencov. Ak chce krajina zostať silná, musí sa spoliehať nielen na svoju národnú silu, ale aj na spriatelené krajiny, aby si zabezpečila potrebný priestor.

Medzinárodná nenávisť neprispieva k budúcemu rozvoju štátu.

Dokonca aj Veľká Británia a Francúzsko súhlasili s indonézskym návrhom, čo ukazuje, ako veľmi USA už naštvali svet. Okrem toho čoraz viac mocností začína cítiť sympatie k Iránu, proti ktorému USA vždy vystupovali. Myslia si, že kroky Washingtonu voči Teheránu sú čoraz iracionálnejšie. Keď Irán dosiahne zrušenie zbrojného embarga, určite podnikne kroky proti Spojeným štátom, a vtedy už Amerika nebude schopná zaručiť svoju národnú bezpečnosť.

 

Viac sa dočítate 

Biden má problém. Si Ťin-pchinga označil za diktátora

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:52

Čínska armáda cvične odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu do Tichého oceánu. Oznámilo to čínske ministerstvo obrany.

06:49

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján odkázal svetovým lídrom, že Teherán chce vo svojich medzinárodných vzťahoch otvoriť “konštruktívnu” kapitolu. Dal však jasne najavo, že ostatné krajiny vrátane Spojených štátov sa k tomu musia pričiniť.

06:48

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že Izrael má právo na sebaobranu, no nemôže uplatňovať “kolektívne tresty” na civilistov žijúcich v oblastiach, na ktoré sa zameriava jeho armáda.

06:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko možno k mieru len prinútiť. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN tiež odsúdil Irán a Severnú Kóreu ako “komplicov” v tejto vojne.

06:43

Predstavitelia amerických tajných služieb informovali republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa o hrozbách atentátu zo strany Iránu. Oznámil to Trumpov volebný tím.

06:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius poukázal na potrebu čo najrýchlejšie lepšie vybaviť nemeckú armádu. 

06:40

Libanonské hnutie Hizballáh potvrdilo úmrtie svojho vysokopostaveného veliteľa Ibráhíma Muhammada Kabísího pri izraelskom útoku v Bejrúte. 

06:38

Muža, ktorý podľa amerických úradov so strelnou zbraňou niekoľko hodín sledoval exprezidenta USA Donalda Trumpa neďaleko golfového ihriska na Floride, obvinili z pokusu o atentát na významného prezidentského kandidáta.

06:37

Libanonské hnutie Hizballáh vypálilo na Izrael približne 300 rakiet, zranenia utrpelo šesť civilistov a vojakov. Uviedol to hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

06:35

Kosovský premiér Albin Kurti obvinil Srbsko z pokusu zabrať časť Kosova. Vyjadril sa v súvislosti s prestrelkou, pri ktorej srbskí ozbrojenci pred rokom prenikli na kosovské územie a zabili policajta. To zvýšilo napätie medzi oboma stranami.

06:33

Americký oscarový herec a producent Michael Douglas prvýkrát výraznejšie zaujal úlohou detektíva v seriáli V uliciach San Francisca z rokov 1972 – 1977. Odvtedy sa jeho meno spojilo s radom úspešných filmov. V stredu 25. septembra sa 80 rokov dožíva hviezda snímok Honba za diamantom, Honba za klenotom Nílu, Wall Street, Vojna Roseovcov, Základný inštinkt, Voľný pád, Traffic – Nadvláda gangov, či “marveloviek” Ant-Man a Wasp, Avengers: Endgame, Ant-Man a Wasp: Quantumania.

06:28

Španielsky režisér Pedro Almodóvar je známy svojimi filmami s originálnou poetikou a neobvyklým spôsobom rozprávania. Počas 45-ročnej kariéry získal množstvo ocenení vrátane dvoch Oscarov. Originálny tvorca a objaviteľ hereckého talentu Antonia Banderasa sa v stredu 25. septembra dožíva 75 rokov.

Včera 20:17
Spojené štáty sú pripravené obnoviť rokovania s Ruskom o novej zmluve START a čakajú na odpoveď Moskvy, uviedol Biely dom.

START-3 je zmluva o obmedzení strategických pozemných zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V súčasnosti ju Rusko pozastavilo.

Včera 19:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu “umierajú v Pásme Gazy”, zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie “aliancie ľudskosti” s cieľom zastaviť Izrael. 

Včera 19:57

Irán odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali