USA urobili chybu a rozvojové krajiny teraz čakajú na menu BRICS, ktorá nahradí dolár

❚❚

Washington 22. septembra 2024 (HSP/Sabah/Foto:TASR/AP-Gianluigi Guercia)

 

Rozhodnutie USA používať dolár ako zbraň a medzinárodný platobný systém ako nástroj sankcií podkopalo dôveru v americkú menu, píše Karem Alkin pre turecký Sabah. Rozvojové krajiny so záujmom čakajú na novú menu, ktorá bude oznámená na stretnutí BRICS+

Summit BRICS - deň prvý
Na snímke zľava brazílsky prezident Inácio Lula da Silva, čínsky prezident Si Ťin-pching, prezident JAR Cyril Ramaphosa, indický premiér Nárendra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pózujú na trojdňovom summite BRICS v Johannesburgu

Keď USA vytvorili brettonwoodsky systém, aby z dolára urobili medzinárodnú rezervnú menu, ostatné krajiny neboli schopné v ťažkých podmienkach po druhej svetovej vojne zvýšiť hodnotu svojich mien. Preto počas prvých 15 rokov studenej vojny, keď USA viedli hospodárske, obchodné, politické a vojenské štruktúry NATO, takmer všetky krajiny, ktoré sa rozhodli vstúpiť do tejto aliancie, vytvárali vo svojich centrálnych bankách rezervy najmä z dolárov. Na začiatku 60. rokov predstavoval podiel americkej meny na rezervách centrálnych bánk 70 až 75 %. Navyše začiatkom 70. rokov, napriek rozpadu brettonwoodskeho systému, podiel dolára na rezervách dosiahol dokonca 85 %.

.

Po vypuknutí vojny vo Vietname a následných “ropných vojnách” však dolár začal strácať hodnotu a ceny zlata začali lámať rekordy. Keď vedúce hospodárske mocnosti, ktoré boli takmer jednoducho nútené udržiavať hodnotu dolára, vyjadrili nespokojnosť s týmto obrazom, bola podpísaná dohoda Plaza, ktorá viedla k zníženiu výmenného kurzu dolára a zvýšeniu podielu zlata a mien iných krajín v rezervách centrálnych bánk. V roku 1991 podiel americkej meny na týchto rezervách klesol na 45 %. Dolárový index, ktorý vyjadruje pomer americkej meny k šiestim ostatným hlavným menám, klesol z najvyššej hodnoty 128 bodov vo februári 1985 na 84 bodov v júni 1995.

Medzitým sa skončila studená vojna, začala sa éra unipolárneho sveta a ďalší vzostup USA. USA opäť získavali svoju váhu v globálnom hospodársko-politickom systéme a vo februári 2002, teda ešte pred vstupom spoločnej európskej meny euro do obehu a jej etablovaním sa, dolárový index opäť vzrástol na 113 bodov. Podiel americkej meny na rezervách centrálnych bánk opäť dosiahol 71 %. Potom, počas svetovej finančnej krízy, dolárový index najprv v marci 2008 klesol na 85 bodov a následne v lete 2011 opäť na 81 bodov. Koncom roka 2016 sa index zotavil na 103 bodov a potom opäť klesol pod 100 bodov.

.

Počas globálnej epidémie koronavírusu sa dolárový index pohyboval v rozmedzí 90 až 100 bodov a začiatkom roka 2022 dokonca dosiahol 112 bodov. Po najnovšom rozhodnutí amerického Federálneho rezervného systému znížiť úrokové sadzby sa však zdá, že index americkej meny opäť klesne pod 100 bodov.

Ale nie menej dôležitú príčinu znehodnotenia dolára treba hľadať nie vo „vírusoch“, ale vo „finančnej studenej vojne“. USA totiž urobili taktickú chybu a rozhodli sa použiť dolár a dolárový medzinárodný platobný systém ako „zbraň“. To vyvolalo veľkú nedôveru medzi rozvojovými krajinami a prakticky všetkými krajinami globálneho Juhu. Z tohto dôvodu sa popredné rozvinuté a rozvojové krajiny začali rýchlejšie obracať k zlatu. To viedlo k rekordným cenám zlata a v súčasnosti hovoríme o hranici 3 000 USD za uncu.

Finančná studená vojna sa zhoršuje, odkedy USA začali používať dolár ako „zbraň“ a medzinárodný platobný systém ako nástroj „sankcií“. Erózia dôvery v americkú menu zvyšuje pravdepodobnosť, že jej podiel na rezervách centrálnych bánk klesne pod 50 %. V tejto súvislosti všetci s veľkým záujmom čakajú na nový medzinárodný platobný systém, ktorý by mal byť oznámený na stretnutí BRICS+.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:05

Ruský tenista Alibek Kachmazov sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Čcheng-tu. V pozícii kvalifikanta zdolal tretieho nasadeného Nicolasa Jarryho 6:3, 6:4. Čiľan predtým vyradil slovenského tenistu Lukáša Kleina.

08:52

Pri výbuchu v uhoľnej bani na východe Iránu zahynulo najmenej 30 ľudí a ďalších 17 utrpelo zranenia, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

08:39

Proiránske hnutie Hizballáh v nedeľu spustilo na Izrael po sérii tohtotýždňových útokoch v Bejrúte masívnu ofenzívu. Z územia Libanonu bolo podľa izraelskej armády vypálených viac než 100 rakiet, pričom cieľom bol aj vojenský priemyselný komplex v severnom meste Haifa.

08:09

Člen marxistickej strany (JVP) Anura Kumara Dissanayake podľa prvých predbežných výsledkov vedie v prezidentských voľbách na Srí Lanke. Politikovi však stále chýba niekoľko percent na to, aby sa mohol stať novou hlavou štátu.

08:08

Ruský prezident Vladimir Putin žartoval o podpore pre demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú v amerických prezidentských voľbách. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre Sky News Arabia

08:08

Predstavitelia Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov prijali bezpečnostné opatrenia v Indickom oceáne na summite lídrov štvorstranného bezpečnostného dialógu (QUAD) v americkom meste Wilmington.

08:07

Izraelské sily vtrhli do kancelárie katarskej televízie Al-Džazíra v Predjordánsku a vydali vojenský rozkaz na jej zatvorenie na 45 dní. Televízia o tom informovala v nedeľu ráno.

08:06

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby. Celkovo tak získalo 292 mandátov. TASR o tom informuje po kompletnom sčítaní hlasov na základe údajov Českého štatistického úradu a spravodajského portálu Novinky.cz.

08:05

Do ekonomickej obnovy Ukrajiny po skončení vojny s Ruskom sa zatiaľ prihlásilo viac ako 3000 poľských firiem. Pre agentúru PAP to povedal Pawel Kowal, splnomocnenec poľskej vlády pre obnovu Ukrajiny

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali