USA sa zmocnili Valného zhromaždenia OSN, využívajú ukrajinskú krízu na sebecké ciele a útočia na ostatných

❚❚

Washington 21. septembra 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Richard Drew)

 

Americký prezident Joe Biden opäť premenil Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) na štartovaciu dráhu, na ktorej sa môže pochváliť “vedúcou úlohou” USA. Urobil z ukrajinskej krízy stredobodom pozornosti tohto zhromaždenia, aby podporil spojenectvo malých kliok zameraných na USA, a použil krízu ako zbraň na útok na ostatné krajiny na zasadnutí; zároveň zakryl svoje klišéovité, prázdne návrhy na rozvoj globálneho Juhu, ktorý je hlavnou témou tohtoročného VZ OSN

78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN
78. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku

Bidenov krok, ktorým odklonil pozornosť VZ OSN, opäť uistil krajiny globálneho Juhu o nedostatočnom záujme Washingtonu pomáhať rozvojovým krajinám, uviedli čínski experti.

.

Okrem zvyčajného rýpania do Ruska Biden predniesol aj zrejme zmierlivé poznámky o vzťahu Číny a USA, ako “zodpovedne riadiť súťaž” medzi Pekingom a Washingtonom, “aby neprerástla do konfliktu”. V očiach čínskych expertov slová amerického prezidenta len ukazujú, že Biely dom má teraz v talizmanoch málo šípov na zvládnutie najdôležitejšieho bilaterálneho vzťahu na svete. Domnievajú sa, že hoci bilaterálne vzťahy majú stále “okno príležitostí”, zvyčajná prax USA “činy nezodpovedajú slovám” sťažuje predvídanie, či Washington podnikne nejaké kroky na zlepšenie vzťahov.

Biden v utorok vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN vyzval svetových lídrov, aby nedovolili, aby sa podpora Ukrajine znížila, a tvrdil, že Rusko sa spolieha na to, že krajiny budú unavené z dlhotrvajúceho konfliktu v Kyjeve, ktorý mu “umožní brutalizovať Ukrajinu bez následkov”.

.

Vyhlásil, že svet musí zostať jednotný pri obrane Ukrajiny pred Ruskom, a varoval, že žiadny národ nemôže byť v bezpečí, ak “dovolíme, aby bola Ukrajina rozkúskovaná”.

 

Pokus o únos Valného zhromaždenia OSN

Prezident USA podľa očakávania postavil rusko-ukrajinskú krízu do centra pozornosti na tohtoročnom VZ OSN napriek tomu, že každoročná všeobecná rozprava na vysokej úrovni je tematicky zameraná na “obnovenie dôvery a opätovné naštartovanie globálnej solidarity”.

Zdôrazňovaním ukrajinskej krízy môžu USA úspešne posilniť spojenectvo svojich malých klik a tiež využiť túto tému na očierňovanie a štvanie proti iným krajinám, čím sa zmocnia VZ OSN, aby slúžilo ako geopolitická zbraň USA, povedal Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, pre Global Times.

Biden bude tiež údajne naliehať na OSN, aby rozšírila Bezpečnostnú radu o krajiny vrátane Nemecka a Japonska a oslabila tak vplyv Číny a Ruska.

.

Predseda Európskej rady Charles Michel požiada priamo v Bezpečnostnej rade OSN Čínu, aby viac tlačila Rusko k “spravodlivému mieru” na Ukrajine, uvádza sa v návrhu jeho prejavu na VZ OSN, ktorý videla agentúra Reuters.

Na videozázname, ktorý koluje na internete, Biden pri rozhovore o rusko-ukrajinskej kríze zazmätkoval, keď si OSN pomýlil s USA: “Ak sa vzdáme základných zásad USA (Charty OSN), aby sme upokojili agresora…”

Li uviedol, že hoci je pretrvávajúca kríza naliehavou záležitosťou, ktorá čaká na riešenie, stále nie je najvyššou prioritou pre väčšinu rozvojových krajín, ktoré sa spoliehajú na to, že im VZ OSN pomôže vyriešiť rozvojové dilemy. “Snaha USA využiť takúto cennú platformu na zasievanie nezhôd a rozbíjanie solidarity môže vyvolať nevôľu krajín globálneho Juhu,” poznamenal Li.

Dennis Francis, predseda 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorý predsedal otvoreniu rozpravy tohtoročného VZ OSN, v utorok povedal: “Vyzývam vás, členské štáty, aby ste tento týždeň na vysokej úrovni nevyužívali na rozdúchavanie plameňov konfliktu a nepriateľstva, ale aby ste sa rozhodli pre dialóg a diplomaciu. Musíme si uvedomiť, že mier je investíciou do našej spoločnej prosperity.”

Hoci sa v oblasti cieľov udržateľného rozvoja (SDG) dosiahol určitý pokrok, samit o SDG sa zvoláva na okraj všeobecnej rozpravy v kontexte, v ktorom došlo k neprijateľným oneskoreniam a ústupom, poznamenal František.

.

Bohužiaľ, Biden, ktorý vyzdvihoval vedúce postavenie USA v celosvetovom meradle, neponúkol zásadný návrh na podporu rozvoja krajín globálneho Juhu. Jednoducho povedal, že “všetci musíme urobiť viac”, pokiaľ ide o urýchlenie globálneho pokroku v oblasti cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

Lü Xiang, výskumný pracovník v oblasti amerických štúdií na Čínskej akadémii sociálnych vied, označil Bidenov prejav za “prázdny”. “Jediný potlesk zožal, keď hovoril o mobilizácii spojencov na obranu Ukrajiny… Možno je to jediná vec, na ktorú sa cíti byť hrdý. Odhalil však aj skutočnosť, že USA majú malý záujem o záležitosti globálneho Juhu.”

 

USA uviazli v úzkom hrdle

“Pokiaľ ide o Čínu, dovoľte mi, aby som bol jasný a dôsledný,” povedal Biden. “Snažíme sa zodpovedne riadiť súťaž medzi našimi krajinami tak, aby sa nepreklopila do konfliktu. Povedal som, že sme za odbúranie rizika – nie za oddelenie – vo vzťahu k Číne.”

Biden zdôraznil, že Peking a Washington musia spolupracovať v oblasti klímy, a poukázal na nedávne prírodné katastrofy – ničivé vlny horúčav, suchá a záplavy – na celom svete ako na súčasť “snímky”, ktorá hovorí o “naliehavom príbehu o tom, čo nás čaká, ak neznížime našu závislosť od fosílnych palív a nezačneme chrániť svet pred klimatickými zmenami”.

Pri stretnutí s osobitným vyslancom prezidenta USA pre klímu Johnom Kerrym na okraj Valného zhromaždenia OSN v utorok čínsky viceprezident Han Zheng povedal, že Čína bude neochvejne pracovať na dosiahnutí dvojitého cieľa, ktorým je dosiahnutie maximálnych emisií uhlíka a uhlíkovej neutrality.

Udržiavanie čínsko-amerického dialógu a spolupráce v oblasti zmeny klímy má veľký význam pre obe krajiny a celý svet, uviedol čínsky viceprezident. Čína je pripravená posilniť komunikáciu, prehĺbiť spoluprácu so Spojenými štátmi a spoločne napredovať v oblasti riadenia klímy, aby tak viac prispela k ľudskému rozvoju, uviedol Han.

Lü na svoje prekvapenie uviedol, že Bidenov prejav o Číne je pomerne krátky a polovica z neho bola zameraná na zmenu klímy [jediná oblasť, v ktorej obe krajiny relatívne priateľsky spolupracujú]. Vyslovil názor, že USA boli diskrétne vo formuláciách opisujúcich väzby medzi Čínou a USA.

Odborník uviedol, že USA vstúpili do úzkeho obdobia pri riadení svojich vzťahov s Čínou. USA majú v zásobníku len málo šípov na to, aké výroky by mali vysloviť, aké kroky by mali podniknúť voči Číne, a Washington je teraz pod tlakom, aby takéto rozhodnutia urobil.

USA vždy hovoria jedno a robia druhé, takže Čína sleduje, či podnikne konkrétne kroky na zlepšenie vzťahov, povedal Lü a poznamenal, že hoci stále existuje “okno príležitosti” pre bilaterálne vzťahy, je ťažké určiť, či USA podniknú kroky na posunutie vzťahov vpred.

.

Pred Bidenovým prejavom sa Han stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Antony Blinkenom na okraj Valného zhromaždenia OSN, počas ktorého Han povedal, že zdravé a stabilné vzťahy medzi Čínou a USA sú dobré pre obe krajiny a svet.

V sobotu a v nedeľu sa na Malte stretli aj riaditeľ kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Wang Yi a poradca USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, počas ktorých sa obe strany dohodli, že budú pokračovať v realizácii dôležitého konsenzu, ktorý dosiahli hlavy oboch štátov počas stretnutia na Bali – udržiavať výmeny na vysokej úrovni, stabilizovať a zlepšovať čínsko-americké vzťahy.

 

Prečítajte si tiež:

Čie záujmy zastupuje Čaputová? Toto sa mi asi sníva

.

Využíva Biden NY Times, aby Zelenskému poslal nepríjemný odkaz?

Od “nádeje Európy” k “utopencovi”: ohlušujúci zásah do priateľstva Kyjeva a Varšavy

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali