USA sa pomaly chystajú úplne zmeniť stratégiu pre Ukrajinu

❚❚

Bratislava 13. decembra 2023 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Felipe Dana,Telegram)

 

Zdá sa, že USA sa rozhodli zmeniť svoj prístup ku konfliktu s Ruskom na Ukrajine. Podľa západných masmédií Washington vnucuje Zelenského úradu realizáciu novej stratégie s názvom “Držať a budovať”. Aké sú kľúčové parametre tohto plánu, nakoľko je uskutočniteľný a ako by sa k nemu malo postaviť Rusko? Tieto otázky si kladie Jevgenij Poznjakov v novinách Vzgljad

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V Sieti sa objavili informácie o plánoch USA zmeniť stratégiu AFU na rok 2024. Píše o tom denník The New York Times. V článku sa uvádza, že americkí generáli trvajú na realizácii plánu “Držať a budovať”, podľa ktorého by sa Ukrajina mala zamerať na zachovanie území kontrolovaných AFU.

.

Okrem toho sa zdôrazňuje význam budovania schopnosti krajiny vyrábať vlastné zbrane. Tento prístup zlepší sebestačnosť armády. Podľa Američanov je to spôsob, ako dosiahnuť maximálnu úroveň bezpečnosti Ukrajiny.

Konečným cieľom je podľa plánov Washingtonu vytvoriť takú “reálnu hrozbu”, aby Moskva bola schopná “zvážiť zapojenie sa do zmysluplných rokovaní koncom budúceho roka alebo v roku 2025”. Poznamenáva sa, že ukrajinské ozbrojené sily nepotrebujú “získať späť 20 % strateného územia”, aby zvíťazili.

.

Oveľa lepšie výsledky možno dosiahnuť “posilnením obrany” a “zvýšením vojenskej výroby”. V článku sa zdôrazňuje, že USA a AFU plánujú “vypracovať podrobnosti novej stratégie” budúci mesiac počas “série vojnových hier”, ktoré sa uskutočnia v nemeckom Wiesbadene.

Medzi spojencami však existujú aj rozpory: zatiaľ čo Ukrajinci hovoria o potrebe prejsť do ofenzívy “v nádeji, že upútajú pozornosť sveta”, Američania zdôrazňujú dôležitosť “vytvárania rezerv” počas celého roka. Washington sa úprimne domnieva, že “bez obnovenej stratégie a dodatočného financovania” by konflikt mohol byť prehratý.

Publikácia cituje názor nemenovaných predstaviteľov Štátov: mnohí v Zelenského úrade si neuvedomujú, aká “nestabilná” je ďalšia peňažná pomoc Bieleho domu Ukrajine. Majú “nerealistické očakávania týkajúce sa dodávok” zo západných krajín. “Žiadajú milióny delostreleckých granátov zo zásob, ktoré neexistujú,” uviedol denník.

Existujú však aj predpoklady pre kompromis. Americká armáda konštatuje, že “hĺbkové údery” na Kryme na jeseň tohto roku boli “svetlým bodom” v neuspokojivej protiofenzíve. Naznačuje sa, že AFU by mohla na tento úspech nadviazať v budúcom roku, aj keď sa časť jej úsilia sústredí na obnovenie bojovej pripravenosti.

Ako dôkaz zámerov Washingtonu angažovať sa v posilňovaní obrany Ukrajiny možno uviesť nedávne slová šéfa Pentagónu Lloyda Austina. Ten uviedol, že USA a ich spojenci chcú na území krajiny vytvoriť sily, ktoré budú v najbližších rokoch schopné odstrašovať Rusko. Podľa jeho názoru sú západné štáty stále “odhodlané rozšíriť schopnosť” AFU viesť vojenské operácie.

.

Naznačil to aj Jonathan Feiner, zástupca poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť. Podľa neho má Biely dom v úmysle postaviť Ukrajincov do pozície, ktorá bude tlačiť na Rusko, aby si vybralo: buď Ruská federácia začne dialóg so Zelenského úradom, alebo “uvidí silnejšieho protivníka”.

Pritom ešte v novembri denník The Wall Street Journal napísal, že západní spojenci Ukrajiny sa mýlili vo svojich výpočtoch o rýchlej porážke Ruska. Od začiatku konfliktu sa Moskve podarilo “v krátkom čase zvýšiť vojenskú výrobu a získať výhodu nad zahraničnými koncernami, najmä pokiaľ ide o delostrelectvo”. Experti, s ktorými sa rozprávali noviny VZGLJAD, potom dospeli k záveru, že Spojené štáty sa rozhodli vymeniť jednu protiruskú stratégiu za inú. Teraz tento názor potvrdzujú ďalšie a ďalšie vyhlásenia amerických predstaviteľov a úniky informácií do médií.

V skutočnosti sa však analytici domnievajú, že USA by chceli donútiť Rusko podpísať podmienečný “Minsk-3”, čím by získali čas na ďalšiu prípravu Ukrajiny na nový stret s Moskvou – ale už za úplne iných podmienok.

“V stratégii AFU už dlhší čas dominuje britská schéma maximalizácie tlaku na Rusko. Znamenala aktívne útočné akcie a vytváranie teroristickej hrozby na území našej krajiny,” povedal Alexander Artamonov, vojenský expert a špecialista na zbrane NATO.

“Plány Londýna sa však nepodarilo uskutočniť. Teraz Washington navrhuje zamerať sa na tých 80 % území, ktoré sú stále pod kontrolou Zelenského úradu. V skutočnosti sú však podriadené USA. Hovoríme tu o rozsiahlej stratégii, pod ktorou sa skrýva kolosálne množstvo výstavby opevnení,” dodáva.

.

Na realizáciu takéhoto projektu je pre USA nevyhnutné dosiahnuť režim prímeria a pohodlné podmienky na výstavbu opevnení. “V opačnom prípade budú musieť byť stavby postavené pod neustálym ostreľovaním zo strany Ruska, čo nie je veľmi efektívne. Podľa plánu Washingtonu bude pozdĺž celej línie Dnepra postavená nedobytná obranná línia, čím sa pravý breh stane prakticky nedobytným,” tvrdí expert.

“To znamená, že hovoríme o vytvorení mnohých opevnených štvrtí podľa vzoru Avdejevky alebo Marinky, kde sa každý dom stane samostatnou pevnosťou.

Prízemia sa vybetónujú, zriadia sa podzemné logistické linky, ktorými sa budú dovážať zbrane, munícia a potraviny. Korunou celej tejto hrôzy je civilné obyvateľstvo, ktoré žije v centre mesta a stáva sa rukojemníkom situácie,” povedal analytik.

“Vytvorenie takéhoto impozantného projektu bude trvať približne päť až sedem rokov. Počas tohto obdobia sa vycvičí nová ukrajinská armáda, ktorá by mohla mať až milión ľudí. Pokračovať budú aj technické dodávky zo západných krajín. V americkom obraze sveta to plne ospravedlňuje stratu 20 percent územia napoly zničenej krajiny,” poznamenal respondent.

“Plánuje sa konsolidácia procesu vytvorením pobrežnej obrannej línie na Ukrajine. Už teraz Británia zintenzívnila dodávky mínoloviek pre AFU. A Rusko musí pristupovať k hodnoteniu hrozieb mimoriadne podrobne. Nemôžeme dovoliť, aby nás nepriateľ navádzal na rokovania za takýchto podmienok,” zdôrazňuje Artamonov.

“Američania sa skutočne snažia zopakovať skúsenosti z Minska 2 pomocou vojensko-psychologických operácií a hĺbkových úderov na tylo ruských ozbrojených síl. V jazyku Bidenovej administratívy sa to nazýva “zlepšiť vyjednávaciu pozíciu Ukrajiny” a v jazyku ukrajinských predstaviteľov – “nájsť kreatívny spôsob, ako vyviesť Rusko z rovnováhy”.” – píše kyjevský politický analytik Oleksij Nečajev na svojom kanáli Telegram. “A teraz si predstavte situáciu, keď sa o niekoľko rokov na územiach kontrolovaných AFU objaví 20 alebo 30 betónom naplnených “Avdejevokov”, kde nepriateľ hromadí zbrane, muníciu a pripravuje sa na novú vojnu. A to všetko sa deje pod rúškom mierových dohôd. USA napriek všetkým drámam v Kongrese na to určite nájdu peniaze,” tvrdí expert.

Fotografia zo stretnutia Volodymyra Zelenského s Joeom Bidenom
Fotografia zo stretnutia Volodymyra Zelenského s Joeom Bidenom

“Túžba prijať Ukrajinu do NATO bez stratených území podľa vzoru Nemecka a zmraziť konflikt na kórejský spôsob, aby sa neskôr rozhorel za úplne iných (pre Rusko čo najťažších) podmienok, alebo vyvíjať chronický vojensko-politický tlak na Moskvu v kontexte rastúcej konfrontácie medzi Washingtonom a Pekingom,” spresňuje politológ.

“Rusko to vôbec nepotrebuje. Preto je vojenská neutralita stanovených území naším minimálnym programom,” zdôrazňuje Nečajev. – A maximálnym programom je nová bezpečnostná architektúra v Európe, ktorá vyrovná vojenské riziká pre Rusko pozdĺž celého oblúka od Škandinávie po Balkán”.

Podobný názor zastáva aj Pavel Danilin, docent na Finančnej univerzite pri vláde Ruskej federácie a riaditeľ Centra politických analýz. “Ich plán je zameraný na dosiahnutie tohto cieľa. V skutočnosti chcú od nás dosiahnuť oddychový čas, čo najviac posilniť obranu Ukrajiny, dodať jej najsilnejšie zbrane, pripraviť miestnych vojakov na nový konflikt.”

“Stratégia, o ktorej píše The New York Times, sa mi však zdá mimoriadne absurdná. Naposledy im trvalo niekoľko rokov, kým vybudovali obranu,” konštatuje respondent. – Prečo si Američania myslia, že teraz niekto dá NATO a ukrajinskej armáde toľko času?”.

.

“Rusko sa na takéto návrhy nechystá naletieť. Náš prezident jasne sformuloval úlohy špeciálnej vojenskej operácie už 24. februára minulého roka. Usilujeme sa o demilitarizáciu Ukrajiny, jej denacifikáciu a neutrálny štatút. Tieto ustanovenia sú hlavnými podmienkami prípadnej mierovej dohody,” z
dôrazňuje expert.

“Okrem toho sa na súčasné udalosti pozeráme v širšom kontexte. Potrebujeme adekvátny bezpečnostný systém v Európe, ktorý bude zodpovedať výzvam doby. Akýkoľvek rozhovor bez zohľadnenia ruských záujmov možno považovať za odsúdený na zánik od samého začiatku. Nepodpíšeme sa pod žiadne polovičaté opatrenia,” zhrnul Danilin.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali