USA posiela do Izraela systém protiraketovej obrany THAAD spolu so 100 americkými vojakmi, ktorí ho budú obsluhovať

❚❚

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:59

Britská vláda zriadila štátny investičný fond, ktorý bude investovať do “čistej energie” a rastových odvetví, ako sú vodík, skladovanie oxidu uhličitého a tzv. gigafabrík na výrobu batérií pre elektromobily. Fond národného bohatstva v správe štátnej rozvojovej banky UK Infrastructure Bank (UKIB) bude mať k dispozícii 27,8 miliardy britských libier (33,21 miliardy eur), oznámila v pondelok ministerka financií Rachel Reevesová na investičnej konferencii v Londýne. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

18:23

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok rokoval s mierovým vyslancom pápeža Františka, kardinálom Matteom Zuppim o “spolupráci v humanitárnej oblasti v súvislosti s konfliktom na Ukrajine,” oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Pápež v máji 2023 vymenoval Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Jeho úlohou je pomôcť repatriovať ukrajinské deti z Ruska a ukrajinských území okupovaných Ruskom.

18:22

Najdôležitejšie ciele maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie boli hlavnou témou pondelňajšieho rokovania predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán sa v rozhovore so Scholzom zameral najmä na prvky maďarského predsedníctva týkajúce sa obnovenia konkurencieschopnosti Únie.

18:21

David Lammy sa v pondelok stal prvým britským ministrom zahraničných vecí od brexitu, ktorý sa zúčastnil na pravidelnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie. Ide o súčasť snáh Labouristickej strany, ktorá sa po letnom volebnom víťazstve usiluje o “resetovanie” vzťahov Británie s EÚ, informuje TASR podľa stanice BBC News.

18:18

Na trojročné väzenie v trestaneckej kolónii odsúdili v pondelok v Rusku francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera za porušenie tamojšieho zákona o tzv. zahraničných agentoch. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Samotný Vinatier vo svojej záverečnej reči po rusky povedal, že sa do Ruska zamiloval pred 20 rokmi, za ženu si vzal Rusku a v tejto krajine má mnoho priateľov. Zároveň sa ospravedlnil za porušenie predmetného zákona a zarecitoval verš od ruského básnika Alexandra Puškina.

18:16

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v pondelok znížila svoje prognózy svetového dopytu po rope na roky 2024 a 2025 najmä v dôsledku obáv o hospodársky výhľad Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

OPEC teraz predpokladá, že celosvetový dopyt po rope sa v tomto roku zvýši približne o 1,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 104,1 milióna barelov denne (bpd). Ešte pred mesiacom ropný kartel pod vedením Saudskej Arábie predpovedal nárast o viac ako 2 milióny bpd. Prognóza rastu na rok 2025 bola znížená z 1,7 milióna bpd na 1,6 milióna bpd.

18:14

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že v spore o antisubvenčné clá na elektromobily z Číny sa podarí nájsť riešenie do konca októbra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Začiatkom mesiaca hlasovala dostatočná väčšina členských štátov EÚ za dodatočné clá na elektromobily z Číny, Nemecko však bolo proti.

17:12

Šéf ÚRSO očakáva zvýšenie cien zemného plynu pre domácnosti, ktoré plynom aj kúria a ohrievajú teplú vodu na úrovni okolo 400 eur za rok. Domácnosti, ktoré na plyne iba varia by mali platiť ročne o približne 15 eur viac ako doteraz a tie, ktoré varia a ohrievajú plynom vodu o 200 eur. Cena elektriny pre domácnosti by sa podľa Holjenčíka v budúcom roku zvýšiť nemala.

Jozef Holjenčík ÚRSO
Na snímke predseda Úradu na reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík (ÚRSO)
16:57

Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl v pondelok vyzval spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena, aby ho ako lídra víťaznej strany v septembrových voľbách poveril zostavením vlády. Apeloval tiež na doteraz vládnucich ľudovcov (ÖVP), aby neblokovali koaličné rokovania. TASR o tom informuje na základe správ agentúr APA a DPA.

Doterajší kancelár a líder ÖVP Karl Nehammer spoluprácu s FPÖ vylúčil, pokiaľ ju bude viesť Kickl.

Herbert Kickl
Na snímke líder opozičnej krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl (uprostred) sa raduje s podporovateľmi vo Viedni po uzatvorení volebných miestností po parlamentných voľbách v Rakúsku
16:56

Taliansky najvyšší súd v pondelok zrušil oslobodzujúci rozsudok pre 23 ľudí obvinených svojho času z prijatia úplatkov od nebohého premiéra Silvia Berlusconiho za krivé výpovede v kauze prostitúcie za účasti neplnoletých osôb. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

Toto rozhodnutie najvyššieho súdu v praxi znamená, že aj keď Berlusconi zomrel, jedna z najznámejších káuz, ktorá sa spája s jeho menom a jeho extravagantnou minulosťou, bude pokračovať.

16:55

Nigéria nakúpi 24 cvičných prúdových vojenských lietadiel M-346 a desať vrtuľníkov AW-109 od talianskej zbrojárskej firmy Leonardo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nigéria okrem toho ešte očakáva dodávku bezpilotných lietadiel I lung II. čínskej výroby.

16:00

Ruský prokurátor požiadal v pondelok o vyše trojročný väzenský trest pre francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera, ktorý je obvinený z porušenia ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch. Verdikt sa očakáva už v priebehu popoludnia, uvádza agentúra Reuters odvolávajúca sa na ruské médiá.

Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku “svojvoľne zadržali”, a vyzvalo na jeho okamžité prepustenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali