USA pochopili, že stúpli na hrable. Teraz by chceli otočiť Rusko späť k Európe. Dôvody sú ľahko čitateľné

❚❚

Washington 6. októbra 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)

 

Bývalý minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo sa vyslovil za „návrat Ruska do Európy“ po skončení konfliktu na Ukrajine. To je v rozpore s víziou Západu, že medzi Ruskom a Európou by mala by mala byť spustená nová „železná opona“. Predovšetkým to však svedčí o tom, že Američania nič nepochopili a nič sa nenaučili, konštatuje Dmitrij Bavyrin v ruských novinách Vzgljad

Mike Pompeo
Na snímke bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo

Žart, ktorý hviezdna dvojica ruských vtipkárov zahrala na Mikea Pompea, okrem iného nasvietil budúcnosť Ruska, ako ju vidia niektorí americkí stratégovia. Nič nové, ale ako to znie: návrat do Európy kvôli odtrhnutiu od Číny.

.

Stratégiu, podľa ktorej by sa Rusko malo, naopak, odcudziť Európe a priemyselnej spolupráce s ňou, Spojené štáty v skutočnosti zaviedli v roku 2022, ale v amerických think tankoch začala dominovať oveľa skôr; je to akási klasika druhej polovice 20. storočia.

Spolupráca Európy s Ruskom by totiž znížila závislosť Európy od Ameriky (ekonomickú aj vojensko-politickú), posilnila samotné Rusko, zintenzívnila globálnu súťaž s USA a vo všeobecnosti sa Washingtonu nepáčila z množstva objektívnych dôvodov.

.

Vrchol americkej paranoje v tomto smere nastal na začiatku 21. storočia, keď sa Rusko, Nemecko a Francúzsko spojili proti dobrodružstvu USA s cieľom napadnúť Irak.

Pompeo, ktorý za prezidenta Donalda Trumpa pôsobil ako riaditeľ CIA a potom mal na starosti zahraničnú politiku, je živým predstaviteľom inej „školy“ – protičínskej školy. Tá považuje Čínu za hlavnú hrozbu pre globálnu dominanciu USA, a preto posilňovanie väzieb Pekingu s Moskvou považuje za nežiaduci proces.

To, mimochodom, neznamená, že predstavitelia prvej „školy“ sú presvedčení o opaku, ani to, že sinofóbovia sú rusko-európskej spolupráci naklonení. Ide o nezhodu priorít – čo je dôležitejšie, resp. čo je pre USA horšie. Ideálne by bolo, keby všetky štáty upierali svoj zrak na ústa USA a konzultovali s ním všetky otázky vzájomných vzťahov, ale to je, samozrejme, utópia (t. j. antiutópia).

Pompeo zároveň patrí medzi aktívnych realistických politikov, ktorí sa, ako o ňom radi píšu jeho obdivovatelia, „neboja zašpiniť si ruky“. Osobne sa napríklad stretáva a pracuje s tými, ktorých USA považujú za beznádejných enfant terrible a dokonca nepriateľov – od Alexandra Lukašenka až po Kim Čong-una.

Ako riaditeľ CIA Pompeo zorganizoval nevídaný samit: pozval šéfa SVR, riaditeľa FSB a šéfa vojenskej rozviedky Ruskej federácie, za čo doma schytal poriadny „hejt“.

.

Stále srší energiou a chce sa vrátiť k moci, aby dokázal veľké veci, ale pravdepodobne zostane vysokopostaveným dôchodcom kvôli vlastným prešľapom. Pompeo predčasne odpísal Donalda Trumpa, keď ho vyzval a oznámil vlastnú kandidatúru na prezidenta, ale nenašiel podporu a s Trumpom sa rozišiel.

Ďalšia vec je, že nie je zaujímavý sám o sebe, ale len ako tlmočník názorov časti americkej elity – tej, pre ktorú je spolupráca Ruska s Európou menším zlom ako spolupráca Ruska s Čínou. Ak Trump v novembri vyhrá voľby, v jeho administratíve bude veľa ľudí s takýmito názormi.

Napriek rozdielnemu prístupu v porovnaní so súčasnou americkou vládou, ktorá sa Rusku nepáči doslova pre všetko, „Pompeova metóda“ tiež neveští nič dobré pre americko-ruské vzťahy, pretože aj ona má korene v cieľavedomej slepej uličke. Pre Rusko je suverenita a schopnosť rozhodovať o svojom osude nespochybniteľnou a neodvolateľnou hodnotou. A všetky stratégie Washingtonu sú v konečnom dôsledku zamerané na to, aby sa Moskva stala poslušnejšou a závislejšou.

Na základe týchto postulátov sa pre Rusko zdala najvýhodnejšia stratégia súčasná spolupráca s Európou aj Čínou, ktorá by kompenzovala závislosť od ktorejkoľvek strany a umožnila by mu „vziať si zo života to najlepšie“. So zmiešaným úspechom na Západe a postupným pohybom na Východe Moskva túto stratégiu realizuje od nástupu Jevgenija Primakova na ministerstvo zahraničných vecí. Multivektorizmus sa stal alternatívou k vnímaniu Západu ako jediného zmysluplného spojenca Ruska.

Teraz Pompeo hovorí: vráťte to tak, ako to bolo predtým. Ešte lepšie, ako to bolo v prvej polovici 90. rokov, keď bolo Rusko nezvyčajne slabé, Čína ešte nebola dostatočne silná a USA sa cítili ako králi sveta.

.

Osobne si Pompeo obdobie opojenia, keď USA zvíťazili v studenej vojne a boli v podstate všemocné, bezpochyby, cení najviac. Päť rokov slúžil v západnom Nemecku ako dôstojník tankových síl, ktoré sa najprv pripravovali na vojenskú konfrontáciu so sovietskym blokom, a potom sledoval pád Berlínskeho múru, pohltenie NDR a rozpad ZSSR.

To sú však Pompeove osobné problémy. Multipolárny svet je objektívnou realitou a vzťahy Ruska s Európou sú mínusom, ktorý sa nedá vrátiť späť. Pritom k roztržke medzi Ruskom a Európou došlo predovšetkým vďaka úsiliu samotných Američanov – Rusko nemalo chuť rozpútať druhú studenú vojnu a zničiť svoje dobre rozbehnuté obchody s krajinami EÚ.

Bola to západná propaganda, ktorá vytvorila dojem, že Rusi vyhodili do vzduchu svoj vlastný plynovod do Európy. A mnohí v Európe tomu dokonca uverili a uverili by tomu aj teraz, keby nemeckí bezpečnostní predstavitelia v sebe nepozbierali zvyšky svojej hrdosti a nezverejnili skutočné okolnosti zničenia Nord Streamov.

Pompeo je jedným z tých, ktorí mali v tomto zničení (nie Nord Streamu, ale rusko-európskych vzťahov) prsty, a teraz roní krokodílie slzy v rozhovore s africkým úradníkom, ktorého predstierali ruskí vtipkári.

Stál napríklad pri zrode procesu pumpovania Kyjeva útočnými zbraňami. Bol dôsledný v taktike „dialógu z pozície sily“, čo sa Trumpovi páčilo, ale jeho konanie sa v podstate nelíšilo od konania vulgárnych amerických „obranných“ lobistov.

V dôsledku toho sa nafúklo ukrajinské ego, podnietil sa ukrajinský militarizmus, a tým sa Pompeovi sťažila budúca práca: Ukrajina pod jeho vedením nebola taká poslušná voči USA, ako by si on a Trump želali.

Zároveň bojoval proti rusko-európskej hospodárskej spolupráci, kde bol hlavným cieľom plynovod Nord Stream. Ako stratég si Pompeo pravdepodobne mal uvedomiť, že v konečnom dôsledku to prispeje k preorientovaniu dodávok ruského plynu, a to aj do Číny, proti ktorej sa tak veľmi stavia. Chamtivosť však bola v danom momente silnejšia a Pompeo pôsobil ako vulgárny lobista energetických spoločností, ktoré už boli pri moci.

Teraz, keď z konfrontácie Západu s Ruskom čoraz viac profituje nenávidená Čína, Pompeo pôsobí ako vulgárny lobista hlavne pre seba. Prax ukázala, že muž poverený zahraničnými spravodajskými službami a zahraničnou politikou USA sa skôr podriaďuje úzkym záujmom korporácií, než aby realizoval nejakú komplexnú strategickú víziu.

Trump vo všeobecnosti urobil to isté. A to samo o sebe veľa vypovedá o reálnych vyhliadkach americko-ruských vzťahov, nech už sa vo Washingtone presadí ktorákoľvek „škola“.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

07:22

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer. Iránom podporovaný Hizballáh vypálil na Izrael 130 rakiet a Izrael pokračoval v útokoch na ciele v Libanone.

07:21

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v sobotu vrátil na miesto júlového neúspešného pokusu o atentát na jeho osobu. Strelca, ktorý jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil, označil za “kruté monštrum”.

06:49

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za výzvu na zastavenie dodávok zbraní Izraelu, ktorý bojuje proti militantom v Pásme Gazy a v Libanone.

06:49

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

06:48

Izrael nepoľaví v boji proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, uviedol v sobotu náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že armáde sa podarilo zničiť veľkú časť zbraní Hizballáhu a zmeniť priebeh konfliktu proti tejto skupine podporovanej Iránom.

Včera 20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

Včera 20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

Včera 20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

Včera 19:49

Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali