USA okomentovali Putinove vyhrážky

❚❚

Washington/Moskva 14. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Manuel Balce Ceneta), Stefan Rousseau)

Aktualizované 14. septembra 2024 o 8:30 h.

Prinášame vám komentár hovorcu ministerstva zahraničných vecí USA Matthewa Millera k výrokom ruského prezidenta, že povolenie Ukrajine použiť západné zbrane dlhého doletu proti cieľom hlboko na ruskom území by sa rovnalo priamemu zapojeniu krajín NATO vrátane Spojených štátov do vojny na Ukrajine

Keir Starmer Joe Biden
Na snímke vpravo britský premiér Keir Starmer a druhý zľava americký prezident Joe Biden počas stretnutia vo Washingtone

Putin sa dosť jasne vyjadril k vyhláseniam USA o možnosti udeliť Ukrajine povolenie zasiahnuť Ruskú federáciu západnými raketami dlhého doletu.

.

Podľa neho by to Kremeľ vnímal ako priamu účasť Západu vo vojne s Ruskom.

Vysvetlil to tvrdením, že AFU nemôže samostatne zasiahnuť západnými presnými zbraňami, letové úlohy pre ne „môžu zadávať len vojenskí dôstojníci NATO a samotné rakety sú navádzané satelitnými systémami NATO“.

.

„A tak nejde o to, či ukrajinský režim môže týmito zbraňami zasiahnuť Rusko, alebo nie. Ide o rozhodovanie o tom, či sa krajiny NATO priamo zapoja do vojenského konfliktu, alebo nie. Ak sa toto rozhodnutie prijme, nebude to znamenať nič iné ako priamu účasť krajín NATO, Spojených štátov, európskych krajín vo vojne na Ukrajine. A to už, samozrejme, výrazne mení samotnú podstatu, samotný charakter konfliktu. Znamenalo by to, že krajiny NATO, Spojené štáty a európske krajiny sú vo vojne s Ruskom. A ak je to tak, potom, berúc do úvahy zmenu samotnej podstaty tohto konfliktu, prijmeme príslušné rozhodnutie na základe hrozieb, ktoré nám budú hroziť,“ povedal Putin.

Putin však už mal viackrát tvrdé vyhlásenia, ktoré však nepriniesli žiadne viditeľné odvetné opatrenia Ruska voči koalícii vedenej USA.

Matthew Miller okomentoval toto vyhlásenie ruského prezidenta takto:

„Nie je to v skutočnosti nové vyhlásenie, ale pozorne sledujeme všetko, čo hovorí. Povedal by som toto: prezident Putin je človek, ktorý by mohol túto vojnu ukončiť už dnes, keby chcel. Jediný dôvod, prečo vôbec diskutujeme o poskytnutí amerických kapacít Ukrajine a kapacít našich spojencov z NATO a koalície 50 krajín, ktoré sme zhromaždili po celom svete, je ten, že Putin naďalej zotrváva vo svojej nezákonnej vojne, naďalej sa pokúša násilne odobrať Ukrajine územie,“ povedal Miller.

„Ak ruský prezident nie je ochotný hovoriť o tom, aké možnosti môžeme poskytnúť Ukrajine, je veľmi jednoduché ukončiť tento rozhovor – na to musí ukončiť túto nezákonnú vojnu,“ dodal.

.

Na otázku, či je ministerstvo zahraničných vecí pripravené spochybniť Putinove tvrdenie, že takéto použitie zbraní by znamenalo priamu účasť USA a NATO vo vojne, Miller odpovedal, že USA sa samy nezúčastnia na vojne na Ukrajine, ale budú jej naďalej pomáhať brániť sa jej spolu s koalíciou svojich spojencov.

 

Špekulácie naznačovali kompromisné riešenie

USA môžu povoliť Ukrajine používať britské a francúzske rakety na ruskom území, ale nie svoje vlastné zbrane dlhšieho doletu.

Denník The Times citoval svoje zdroje.

Publikácia uvádza, že prezident Biden sa môže rozhodnúť dať zelenú použitiu rakiet Storm Shadow a ich francúzskeho ekvivalentu, rakiet Scalp, na zasiahnutie cieľov v Rusku na základe toho, že Spojené kráľovstvo a Francúzsko takýto krok podporujú.

.

USA však nedovolia Ukrajine používať svoju verziu rakiet ATACMS s najdlhším doletom na ciele v za hranicami Ukrajiny, „dúfajúc, že zabránia ďalšej eskalácii konfliktu“.

Jeden zo zdrojov uviedol, že očakáva diskusiu o tejto možnosti medzi britským premiérom Keirom Starmerom a Bidenom v piatok vo Washingtone, hoci podľa nich nie je veľmi pravdepodobné, že by v tejto veci došlo k „prekvapivému oznámeniu“ (t. j. prijaté rozhodnutie nemusí byť zverejnené).

Očakáva sa, že Biden bude o tejto otázke diskutovať s ostatnými európskymi lídrami, aby zisťoval ich názory na prípadnú zmenu politiky. Zdroj z britských obranných kruhov medzitým uviedol, že Spojené kráľovstvo nepotrebuje na udelenie súhlasu podporu ostatných krajín NATO.

Spojené štáty zatiaľ nie sú pripravené oznámiť zrušenie obmedzení pre diaľkové údery AFU hlboko do Ruska a nechcú o tejto téme špekulovať, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí včera večer stredoeurópskeho času.

Britský premiér Keir Starmer a šéf britskej diplomacie David Lammy sa stretnú vo Washingtone s americkým prezidentom Joeom Bidenom
Na snímke britský premiér Keir Starmer (uprostred) a britský minister zahraničných vecí David Lammy (vpravo) sedia v rezidencii britského veľvyslanectva vo Washingtone

O raketách sa rokovalo ale nerozhodlo

Na stretnutí Bidena a Keira Starmera sa nakoniec nerozhodlo o úderoch raketami dlhého doletu na Rusko.

Podľa denníka The Telegraph britský premiér pri odchode z Bieleho domu povedal, že „stretnutie sa netýkalo konkrétneho rozhodnutia o Storm Shadow“.

„Mali sme dlhú a produktívnu diskusiu o celom rade otázok vrátane Ukrajiny, ako sa dalo očakávať, Blízkeho východu a Indopacifiku, hovorili sme strategicky o taktických riešeniach,“ povedal Starmer.

Biden zároveň uviedol, že o tejto téme diskutovali lídri a ich tímy. Americký prezident tiež odmietol Putinove vyhlásenia, že zrušenie obmedzení na Ukrajine by sa rovnalo vstupu NATO do vojny s Ruskom. Povedal, že s týmto tvrdením nesúhlasí, píše The Telegraph.

Publikácia s odvolaním sa na zdroje zároveň píše, že „rozmiestnenie rakiet musí byť súčasťou širšieho plánu, ktorý sa pokúsi ukončiť plnohodnotnú vojnu“.

 

.

Zintenzívnenie úderov na Ukrajinu a prvé jadrové testy Ruska od sovietskej éry

Experti pre agentúru Reuters uviedli, aké dôsledky by mohlo mať povolenie Západu na údery dlhého dosahu proti Rusku.

Podľa Gerharda Mangotta, odborníka na bezpečnosť z univerzity v rakúskom Innsbrucku, ak sa zrušia obmedzenia týkajúce sa rakiet, „Kyjev ponesie hlavnú ťarchu vojenskej odpovede Moskvy“.

Ďalší expert Ulrich Kühn z Inštitútu pre výskum mieru a bezpečnostnú politiku v Hamburgu sa domnieva, že odpoveďou Ruska by mohlo byť zintenzívnenie útokov na civilnú infraštruktúru Ukrajiny.

Mangott medzitým poukazuje na to, že Rusko v každom prípade odpovie, ak sa prijme „ďalekoúderné“ rozhodnutie.

„Umožniť Ukrajine používať západné zbrane so západnými satelitnými snímkami, západnými vojenskými poradcami je niečo, čo veľmi úzko zasahuje do životne dôležitých ruských záujmov. Preto si myslím, že tí, ktorí hovoria: ‘Nuž, nič sa nestane, jednoducho to urobme’, sa mýlia,“ dodal rakúsky expert.

.

Zároveň neočakáva, že Rusko zaútočí na územie NATO. Nevylučuje však, že Moskva by mohla usporiadať veľkú demonštráciu svojho jadrového potenciálu.

„Rusi by mohli uskutočniť jadrový test. Urobili všetky potrebné prípravy. Mohli by odpáliť taktickú jadrovú zbraň niekde na východe krajiny, len aby demonštrovali, že to myslia vážne, keď hovoria, že nakoniec siahneme po jadrových zbraniach,“ povedal expert.

Jeho kolega Kühn pripomína, že Rusko nevykonalo jadrovú skúšku od roku 1990, „a jadrový výbuch by znamenal začiatok nebezpečnejšej éry“.

Treba poznamenať, že výzvy na vykonanie jadrových skúšok v Rusku už zazneli. Včera na to vyzval poslanec Štátnej dumy Andrej Kolesnik.

„Nemali by sme poľaviť. Musíme niekde uskutočniť jadrový výbuch, na nejakom testovacom polygóne. Teraz máme zákaz jadrových skúšok, ale možno by sa ľudia mali pozrieť, k čomu to všetko vlastne vedie, stojí za to si to vypočuť. Ak sa moratórium zruší, možno sa nad tým ľudstvo zamyslí,“ povedal Kolesnik ruským médiám.

.

 

Riabkov avizuje zmenu charakteru vyjadrovania ruských postojov

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov uviedol, že Západ sa už rozhodol udrieť hlboko do Ruska.

„USA a Británia ženú situáciu okolo Ukrajiny do štádia zle kontrolovanej eskalácie,“ povedal námestník ministra.

Zároveň uviedol, že Západ ignoruje „verbálne signály“ Ruska v tejto otázke, preto Moskva mieni „zmeniť charakter signalizácie“.

Riabkov v tejto súvislosti vyzval spojencov Ukrajiny, aby „zvážili závažnosť dôsledkov svojho nezodpovedného konania“.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:08

Čínska lietadlová loď nakrátko vplávala do priľahlých japonských vôd. O najnovšom incidente, ktorý by mohol zvýšiť napätie medzi oboma krajinami, informovala japonská verejnoprávna vysielacia spoločnosť NHK.

09:02

Ruské drony útočili na energetické zariadenia v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámili miestne úrady.

07:57

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo poprela správy, že vyrobila vreckové komunikačné zariadenia – tzv. pagery – používané členmi proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ktoré vybuchovali v rukách ich používateľov v Libanone. Spoločnosť tvrdí, že pagery vyrobil európsky držiteľ licencie. Podľa agentúry Reuters to novinárom oznámil zakladateľ spoločnosti Hsu Čching-kchuang.

07:15

Biely dom dôrazne upozornil na nebezpečnosť komentárov, ktoré môžu nabádať na násilie voči verejným činiteľom. Takýto status zverejnil nedávno napr. republikánsky kandidát na post viceprezidenta James David Vance, keď upriamil pozornosť na to, že súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte nebola terčom pokusu o atentát.

Biely dom kritizuje Vancea a varuje pred stochastickým terorizmom
Na snímke republikánsky kandidát na post viceprezidenta James David Vance
07:10

Libanonské proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh avizuje, že bude pokračovať v boji na podporu Gazy, a to aj napriek sérii explózií malých komunikačných zariadení, tzv. pagerov, pri ktorých hnutie prišlo o niekoľko svojich príslušníkov. Zo zosnovania týchto explózií Hizballáh podozrieva Izrael. Ten túto kauzu nekomentoval.

Explózie malých komunikačných zariadení tzv. pagerov v Libanone
Sanitka odváža zranené osoby po explózii malého komunikačného zariadenia tzv. pagera v Bejrúte
07:09

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval do Káhiry, kde bude s egyptskými lídrami rokovať o snahách o nastolenie prímeria vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Tento konflikt trvá už takmer rok.

07:03
V ruskom meste Jaroslavľ horel sklad s pohonnými hmotami a mazivami, informovali ruské médiá.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

07:00

Americký Federálny rad pre vyšetrovanie a Poštová inšpekčná služba vyšetrujú podozrivé zásielky, ktoré boli zaslané členom volebných komisií v šiestich štátoch americkej Únie.

06:58

Ukrajinský systém protivzdušnej obrany odrážal dronový útok, ktorého terčom boli okrajové časti Kyjeva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali