USA dajú Ukrajine poslednú príležitosť na víťazstvo: operácia Posledný úder

❚❚

Washington 27. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Američania nie sú pripravení priznať porážku na Ukrajine, píše Antun Roša pre chorvátské noviny Advance. Washington súhlasí s rizikom – dať Kyjevu ďalšiu šancu. Vzhľadom na všetky predchádzajúce pokusy je však nepravdepodobné, že by to teraz pre Ukrajincov skončilo všetko dobre, uvádza autor v článku

Zelenskyj Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Bez ohľadu na to, kto vyhrá americké prezidentské voľby, jedna otázka zostane rovnaká: čo robiť s Ukrajinou? Napokon, ktokoľvek príde do Bieleho domu, bude musieť čeliť všetkému, čo v tejto otázke urobila administratíva Joea Bidena. Je jednoducho nemožné prijať Bidenov prístup a pokračovať v rovnakom duchu. Biden urobil z Ukrajiny ďalšiu typickú americkú „večnú vojnu“, hoci tentoraz sa do nej priamo nezapájajú americké vojská. USA sa však maximálne angažujú všetkými ostatnými spôsobmi, predovšetkým posielaním peňazí a zbraní.

.

Každý si už uvedomil, že takýto prístup nepovedie ani k ukrajinskému víťazstvu, ani k dosiahnutiu geopolitických cieľov, ktoré si USA stanovili voči Rusku. Pravdepodobne aj samotný Biden, ak by zostal v prezidentskom súboji a nejakým zázrakom by bol opätovne zvolený na druhé funkčné obdobie (t. j. ľudia, ktorí teraz riadia Spojené štáty namiesto neho), by niečo radikálne zmenil, pretože pri doterajšom prístupe Ukrajina len krváca, stráca územie a ľudí, zatiaľ čo Rusko má pozadí vleklých bojov smeruje k víťazstvu.

Existujú rôzne teórie o tom, čo vlastne chcú USA konfliktom na Ukrajine dosiahnuť. Možno ukrajinské víťazstvo vôbec nie je konečným cieľom. Možno je hlavným cieľom čo najviac oslabiť Rusko. Ale ani to sa nedá dosiahnuť prístupom, ktorý zvolil Washington. Koniec koncov, aj keď sa Rusko počas ozbrojeného konfliktu oslabí, čo je nevyhnutné (…), aj tak nakoniec zvíťazí a zrealizuje svoje ciele, čo bude znamenať americkú porážku, pretože Rusko posilní svoje postavenie a rozšíri svoj vplyv na medzinárodnej scéne. V takom prípade bude môcť konkurovať USA v mnohých ďalších regiónoch (Afrika, Blízky východ, Latinská Amerika…). Tu treba poznamenať, že Rusko je krok od víťazstva po tom, ako dosiahlo neformálne víťazstvo a vyhlásilo štyri bývalé ukrajinské regióny (Doneckú, Luganskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť) za svoje.

.

Donald Trump pompézne vyhlásil, že konflikt na Ukrajine zastaví „do 24 hodín“, ale to je takmer určite nemožné. Takže v prvom rade ide o typické Trumpovo predvolebné vyhlásenie. Možno chce tento ozbrojený konflikt zastaviť skôr, ako by si to želali demokrati, ale zároveň nemá záujem na tom, aby Rusko vyšlo z tohto konfliktu ako žiarivý víťaz. Aj keď plánuje urovnať vzťahy s Ruskom len preto, aby sa mohol sústrediť na boj s Čínou.

 

 

Donald Trump niekoľkokrát spomenul, že chce ozbrojený konflikt na Ukrajine ukončiť skôr ako neskôr, a to „demonštráciou americkej sily“. Čo sa tým myslí? Mnohí sa už pokúsili interpretovať jeho vyjadrenia, ale v tomto prípade mohol mať na mysli doslova čokoľvek. Americká „sila“ môže byť použitá tak voči Kyjevu, ako aj voči Moskve, aby prinútila obe strany sadnúť si k rokovaciemu stolu (aspoň teoreticky), ale zároveň je jasné, že v tejto chvíli sa rokovania ukážu ako víťazstvo Ruska. Napokon, aká je úloha Ukrajiny? Vyrovnať sa so stratou veľkých území. Kyjev nemá za rokovacím stolom nič, čím by prinútil Rusov dobrovoľne opustiť územia, ktoré Rusko ovládlo. Len to by znamenalo ruskú porážku.

Na chvíľu zabudnime na Trumpa, pretože jeho plány sú zatiaľ príliš abstraktné. Situácia okolo neho sa vyjasní, keď sa skutočne dostane k moci a keď uvidíme, akými ľuďmi sa obklopí. Ak okolo neho opäť zavládne „washingtonská bažina“, tak na všetky predvolebné reči môžeme asi rovno zabudnúť.

.

Predstavme si, že by sa k moci dostala Kamala Harrisová, t. j. že v Amerike bude stále vládnuť demokratická vláda. Čo budú robiť s Ukrajinou? Určite nemôžu pokračovať v Bidenovej stratégii. To, čo robila Bidenova administratíva, sa už robiť nedá. Dôvodom sú americké peniaze aj ukrajinské straty, ktoré sa nepremieňajú na územné zisky. To znamená, že ak zvíťazia demokrati, bude sa hovoriť o zmene, pravdepodobne o radikálnej zmene. Pravdepodobne by sa museli vzdať nekonečných dodávok zbraní a finančných tranží pre Ukrajinu. Ale jednej veci sa nevzdajú: myšlienky, že túto vojnu možno ešte ukončiť ruskou porážkou.

Ako sa to dá dosiahnuť? Reálne pravdepodobne nijako, ale kým bude táto myšlienka žiť, budú sa o to pokúšať. V takejto situácii zostáva už naozaj len jeden generálny pokus, po ktorom by Washington musel priznať, že myšlienky v praxi skapali. O čom to hovoríme? O pláne, ktorý Kyjev vyslovuje už dlho: Ukrajina dostane maximálnu vojenskú podporu Západu, ktorý by zrušil všetky zákazy ukrajinských úderov na území Ruskej federácie.

V praxi by to znamenalo, že Ukrajina dostane zelenú na údery na Rusko všetkými dostupnými prostriedkami: lietadlami, delostrelectvom, raketami rôzneho doletu… Veď je predsa dobre známe, že teraz je Ukrajina stále obmedzovaná. To bola podmienka administratívy Joea Bidena: dostanete zbrane, ale môžete ich použiť len na území Ukrajiny. Áno, existovali výnimky pre údery na Krym (Západ považuje Krym za súčasť Ukrajiny, hoci si uvedomuje, že je to citlivá otázka). Aj Joe Biden súhlasil s obmedzenými údermi na Rusko pri Charkove s cieľom zastaviť tamojšiu ruskú ofenzívu (zdá sa, že bola zastavená).

Všetko ostatné je však mimo hry. Ukrajina nemá právo použiť americké rakety na zasiahnutie ruského územia. A ak by to urobila, viedli by ukrajinské údery k prielomu a „porážke Ruska“? Ako som už napísal, to je nepravdepodobné, ale Kyjev, podobne ako veľká časť jeho spojencov, chce veriť v opak. Má to nejakú vojenskú logiku, alebo chce Kyjev len vyskúšať všetko, čo ešte nevyskúšal? Pravdepodobnejšie je to druhé. Je predsa nepravdepodobné, že by Ukrajina po zrušení obmedzení zrazu dokázala v takej miere vyčerpať ruskú armádu. Aj keď, samozrejme, silný psychologický úder by mohla dostať.

Táto myšlienka sa v súčasnosti zvažuje. Plán je dať Ukrajine poslednú šancu; dať jej, čo chce, nechať ju robiť, čo chce, a uvidíme, kam to povedie.

.

Samozrejme, Západ vychádza z predpokladu, že ruské hrozby eskalácie sú prázdne. USA dospeli k záveru, že Rusko predsa len nezaútočí na Severoatlantickú alianciu, a to je pravdepodobne pravda. Ale treba si uvedomiť aj to, čo si mysleli mnohí: Rusko na Ukrajinu nezaútočí, vrátane Zelenského, ktorý v týždňoch pred začiatkom ruskej špeciálnej operácie ostro kritizoval západné médiá, pretože neustále zmienky o pravdepodobnom konflikte začali uberať na ukrajinskej ekonomike.

 

 

Existujú tri možnosti začiatku operácie, ktorú možno nazvať „posledným úderom“. spustí ju niekto z víťazov, Trump alebo Harrisová (alebo ktokoľvek, koho kandidujú demokrati), prípadne sám Joe Biden, keďže je technicky ešte pol roka prezidentom. Je možné, že táto operácia nakoniec padne na Trumpove plecia. Ak bol atentát na neho spáchaný z rovnakých dôvodov, ako bol predtým spáchaný na slovenského premiéra Roberta Fica, t. j. preto, že chcel ukončiť ozbrojený konflikt na Ukrajine, potom je veľmi pravdepodobné, že v potenciálnej novej administratíve Donalda Trumpa by sa opäť zišlo veľa predstaviteľov “deep state”, ktorým by Trump nedokázal vzdorovať (za predpokladu, že by vôbec chcel).

Ak Harrisová alebo ktokoľvek iný z Demokratickej strany vyhrá voľby (takmer určite bude nominantkou, ale počkajme si na zjazd Demokratickej strany naplánovaný na polovicu augusta), táto operácia je prakticky zaručená. Je to jediná vec, ktorú majú v arzenáli svojich plánov. Nemôžeme však vylúčiť, že sám Joe Biden dá zelenú tomuto najnovšiemu ukrajinskému pokusu.

Aký je cieľ? Poskytnúť Ukrajine silnejšiu vyjednávaciu pozíciu, to znamená zabezpečiť, aby jej sily vytlačili ruské sily z rozsiahlych, teraz okupovaných území. Takýto veľkolepý plán sa však zrodil už minulý rok a potom ukrajinská protiofenzíva úplne zlyhala. Zástancovia najnovšieho pokusu tvrdia, že Ukrajina mala doteraz zviazané ruky a teraz by sa mala na Rusov vrhnúť bez akýchkoľvek prekážok. Nakoniec sa tak stane, zrejme relatívne skoro, kým je to ešte možné, a potom sa v závislosti od výsledku vec dotiahne do konca. Vzhľadom na všetky predchádzajúce pokusy však akosi neverím, že sa pre Ukrajincov táto záležitosť skončí dobre.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:31

Kráľ Karol III. pricestuje do Austrálie. Pôjde o jeho najnáročnejšiu zahraničnú cestu, odkedy mu vo februári diagnostikovali rakovinu.

08:18

Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Západnú Saharu Staffan de Mistura navrhol, aby sa toto sporné územie rozdelilo medzi Maroko a povstalecké hnutie Polisario s cieľom ukončiť dlhotrvajúci konflikt.

08:17

Mnohí Izraelčania oslavovali zabitie vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára v Pásme Gazy.

08:15

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí. V Paríž prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci strom. Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá.

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali