USA chystá eskaláciu: V Maďarsku by chceli umiestniť stíhačky s jadrovými hlavicami. Pošlú ich aj k nám, a dozvieme sa to vôbec?

❚❚

Bratislava 20. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Zelenskyj blúzni o prijatí Ukrajiny do NATO, Orbán je vydesený, európski lídri mimo. Naozaj chce USA priblížiť jadrové zbrane k ruským hraniciam?

Rutte sa stretol zo Zelenským
Na snímke generálny tajomník NATO Mark Rutte (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v sídle NATO v Bruseli

NATO je pre Ukrajinu údajne „bezpečnostný dáždnik“, myslí si Zelenskyj – avšak neráta s tým, že keď padajú krúpy, dáždniky sú nanič… Ale dobre, nech si teda predostiera „plány víťazstva“ pomocou západných síl. Lenže v skutočnosti by dosiahol svoje záujmy jedine západ – priblížením sa k ruským hraniciam…

.

A to by znamenalo prehru pre nás všetkých. Pretože Moskva nikdy nedopustí, aby bola na dostrel jadrovými raketami NATO v rozmedzí dopadu niekoľkých minút – rovnako by to nedopustil ani Washington (jediný rozdiel medzi oboma veľmocami je ten, že jedna je „suchozemská“, kým druhú obklopuje bezpečie oceánskych vôd). „Víťazný plán“ Ukrajiny by v takom svetle bol skôr plánom deštrukcie všetkých zainteresovaných strán.

Azda s výnimkou USA, ktoré sú – ako vždy – dostatočne ďaleko od prípadného epicentra bojov a výbuchov…

.

Ale nepredbiehajme – veď na základe aktuálnych trendov a zmlúv sa môže stať aj to, že jadrové zbrane navozí USA na Slovensko. Nezdá sa vám to? Denník Telegraph už informoval, že USA zvažuje o spustení základne pre stíhačky s jadrovými hlavicami v susednom Maďarsku. Hovoria tomu „európska obranná iniciatíva“.

Vraj takto reagujú na správy o rastúcej hrozbe vojny zo strany Ruska – pred niekoľkými dňami sme informovali, že nemecké tajné služby dospeli k záveru, že Rusko bude schopné zaútočiť na Európu do konca tejto dekády. Že z akého dôvodu alebo s akým cieľom, to sme sa zatiaľ nedozvedeli. Ale keď to hovorí nemecké gesta…, pardon, tajná služba, potom je to jedna jediná pravda – a žiadna iná!

 

 

Telegraph takisto pripomína slová Bidena, ktorý ešte vlani avizoval zvýšenie stavu americkej armády v Európe o 20 000 vojakov. Keby sme boli uštipační, tak sa opýtame, či si na to dnes ešte vôbec pamätá…

.

A vraj „posilnenie východného krídla NATO“. Teraz, keď nás Rusko vyradilo zo zoznamu nepriateľských štátov, ideme posilňovať?

Projekt na modernizáciu US základne v Kecskeméte už sa rozbehol. Maďarské ministerstvo obrany reagovalo vyjadrením, že umiestnenie jadrových zbraní na území krajiny môže povoliť len vláda, a tá to nemá v pláne. Je pekné, že si takto veria – pretože z minulosti vieme, ako USA dokážu „presviedčať“ svojich „partnerov“…

Nakoniec, jednu zmluvu o „výhodnej“ obrannej spolupráci s nimi máme tiež. Skrátene sa obrannej dohode hovorí DCA, a s nadšením ju za Slovensko podpísali Korčok s Naďom. Vtedajšia opozícia kritizovala, že znenie zmluvy je napríklad oproti tej českej pre nás menej výhodné, ale čo tam po opozícii, prezidentka chvatom odobrila, čo uznala za vhodné (určite jej radcovia veď-vy-viete-odkiaľ dobre poradili…).

Túto dohodu si písomne obhajovali sami signatári, Korčok a Naď, spolu s Káčerom, keď im Pravda ešte v r. 2023 umožnila vydať na jej webe samostatný článok. Isteže je to proti zásadám nezávislej žurnalistiky – nu eto što? Vtedy bola taká doba, že politici koalície dostali vlastný priestor v novinách…

Zmluva vraj musela byť prijatá expresne preto, že sme žili v „zlých časoch“, kedy nám chcel zlý Kremeľ diktovať podmienky. Tí páni píšu na úrovni slohovej práce ašpirujúceho diplomata o suverenite Slovenskej republiky a bezpečnostných otázkach. No čo ak právny rámec dohody DCA umožní práve umiestnenie rakiet s jadrovými hlavicami na naše vojenské základne? Neučiní z nás tak náhodou primárne ciele prípadnej vojny? Niet divu, že Maďari sa im bránia – majú rozum.

.

Fico z opozičných lavíc hovoril o okupačnej zmluve a o tom, ako ju ak vyhrá voľby vypovie, ale už je premiér a o vypovedaní tejto zmluvy sa akosi nehovorí.

Veď pokiaľ by Ukrajina vtiahla NATO do konfliktu s Ruskom (a momentálne jej ani o nič iné nejde, len sa to volá plán víťazstva), medzi strategické ciele sa zaradia aj také vojenské základne, ktoré majú kapacitu na prepravu či odstrel jadrových zbraní…

Zatiaľ je to našťastie len teória a temná predikcia, ktorá sa – dúfajme! – ukáže ako prehnaná obava.

Lenže pokiaľ kolektívny západ neprestane so zvyšovaním tlaku a premiestňovaním svojich armádnych síl čoraz bližšie k ruským hraniciam, potom už asi nebude môcť nikto nič garantovať. Stačí pripomenúť varovný film kultového režiséra Stanleyho Kubricka: Doktor Divnoláska, alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu. Tam istý americký generál v posadnutosti z „komunistického zla“ odpáli jadrové rakety na Sovietsky zväz. Potom si lídri počas celého filmu telefonujú, ale čo už narobíš, keď niekto stlačil gombík? Čomu nepredídeš, z toho sa nevykecáš.

Priatelia, držme si palce – aby to tu nezačalo o pár rokov lietať hlava-nehlava…

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:44

V najbližších rokoch by malo výrazne pribudnúť firiem, v ktorých bude musieť dôjsť k zmene vlastníctva, keďže množstvo podnikateľov na Slovensku sa dostáva do dôchodkového veku. Proces rodinného nástupníctva môže pritom trvať niekoľko rokov a mnohí podnikatelia prípravy podceňujú a odkladajú. Dôvodom býva absencia vhodného nástupcu alebo nepripravenosť v majetkovej štruktúre, uviedla spoločnosť Wealth Effect Management.

09:36

Dva izraelské letecké útoky v nedeľu zasiahli južné predmestie Bejrútu. Krátko predtým izraelská armáda vyzvala civilistov, aby opustili okolie budov, ktoré využíva libanonské šíítske hnutie Hizballáh.

09:00

Si Ťin-pching pri návšteve základne čínskych raketových síl vyzval na „posilnenie výcviku a prípravy na vojnu“.

Čínsky líder „zdôraznil, že je potrebné posilniť zmysel pre nebezpečenstvo, krízu a vojnu, komplexne posilniť výcvik a prípravu na vojnu, posilniť bojaschopnosť vojsk a účinne chrániť strategickú bezpečnosť a základné záujmy krajiny“, citovala predsedu tlačová agentúra Sinchua.

Si vykonal inšpekciu 611. raketovej brigády, ktorá je vyzbrojená raketami stredného doletu Dong Feng-26 (do 4 000 km).

08:50

Telo vodcu palestínskej militantnej skupiny Hamas Jahju Sinwára by Izrael mohol vymeniť za izraelských rukojemníkov zadržiavaných už vyše roka v palestínskom Pásme Gazy.

08:12

Severná Kórea od sobotňajšej noci vypustila smerom do Južnej Kórey asi 20 balónov s nákladom odpadkov. V nedeľu to uviedla juhokórejská armáda.

08:09

Ruskí výtvarníci, kritici a pracovníci múzeí vyzvali vedenie Tretiakovskej galérie, aby nezatváralo oddelenie najnovších trendov vo výtvarnom umení, ktoré je naplánované na 22. októbra, informovala v sobotu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

08:09

Prabowo Subianto bol v nedeľu inaugurovaný za ôsmeho prezidenta Indonézie – najľudnatejšej moslimskej krajiny na svete -, čím sa zavŕšila jeho cesta od bývalého generála obvineného z porušovania ľudských práv počas vojenskej diktatúry až do prezidentského paláca.

Prabowo Subianto
Novoindonézsky inaugurovaný indonézsky prezident Prabowo Subianto vystúpil s prejavom počas prezidentskej inauguračnej ceremónie v budove parlamentu v Jakarte
08:08

Najmenej sedem ľudí zahynulo, keď sa v sobotu na ostrove Sapelo v americkom štáte Georgia zrútila časť prístaviska pre lode.

08:05

Agentúra civilnej obrany v Pásme Gazy v nedeľu uviedla, že pri izraelskom leteckom útoku na jednu zo štvrtí v meste Bajt Lahíja na severe enklávy zahynulo najmenej 73 ľudí. Izrael spochybnil počet obetí uvádzaný palestínskymi úradmi.

08:05

Stovky žien a mužov v sobotu vo viacerých mestách Francúzska demonštrovali proti sexuálnemu násiliu. Pozornosť na túto problematiku upriamil súdny proces s exmanželom Gisele Pelicotovej a desiatkami ďalších mužov, ktorí sú stíhaní za jej znásilňovanie, keď bola v bezvedomí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali