Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura si pripomína 20 rokov od prvej transplantácie obličky od živého darcu

❚❚

Košice 12. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura Košice (UNLP) si pripomína 20. výročie prvej úspešnej transplantácie obličky od živého darcu. Pozvali desiatky darcov obličiek a odborníkov, ktorí sa podieľali na tejto operácii. Ako TASR informovala hovorkyňa UNLP Košice Ladislava Šustová, podujatím chceli prejaviť úctu darcom obličky, ktorí svojím činom zachránili zdravie a život blízkym

UNLP Košice
Ilustračné foto

Desiatkam darcov obličiek, ktorí prijali pozvanie na slávnostné stretnutie, odovzdal riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa ďakovný list a odznak darcu obličky.

.

“Všetkým darcom obličiek, ako aj ich blízkym ďakujeme. Svojím činom ste prejavili lásku bez podmienok, ste výnimoční ľudia,” povedal Beňa.

V priebehu dvoch desaťročí košické transplantačné centrum odobralo obličku na transplantačné účely 122 živým darcom, pričom darcami boli rodičia, súrodenci, manželia, ale aj priatelia a životní partneri.

.

“Výnimočnosť operácie u živého darcu obličky spočíva v tom, že darca podstupuje operačný výkon s cieľom zlepšiť zdravotný stav iného, nie ten svoj. Mnohí darcovia nás prekvapujú svojou neoblomnou rozhodnosťou a silou akceptovať riziká v snahe uľahčiť život svojim blízkym,” uviedla zástupkyňa primára Transplantačného oddelenia UNLP Tatiana Baltesová.

S programom transplantácií obličiek od živých darcov v Košiciach začali v roku 2004 za pomoci kolegov z banskobystrického transplantačného centra, kde už tento typ výkonu realizovali v tom čase desať rokov. Bývalá primárka I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Monika Grochová, ktorá viedla prípravy aj realizáciu anestézie u príjemkyne, uviedla, že prvá príbuzenská transplantácia od živého darcu v UNLP bola pre celý tím veľkou výzvou.

“Bolo potrebné zabezpečiť všetko potrebné, aby bola zaistená bezpečnosť pre dve žijúce osoby – darcu aj príjemcu. O to viac emotívne bolo, že obličku mala darovať 51-ročná matka 25-ročnej dcére, a tak obe mali pred sebou ešte mnoho rokov života,” dodala.

V Košiciach doteraz vykonali 1379 transplantácií obličiek, pričom 8,8 percenta z nich pochádzalo od živých darcov. Darcovia boli vo veku 22 až 73 rokov, geneticky príbuzných bolo 63 percent darcov, pričom najčastejšími darcami obličiek boli rodičia príjemcov. Všetky transplantácie s výnimkou jednej boli úspešné.

“Rozhodnutie o odobratí jednej obličky zdravému človeku je jedným z najťažších, aké lekár robí. Živí darcovia sú špecifickou kategóriou ľudí, s ktorými sa pri našej práci stretávame. Ich prístup k aktívnemu riešeniu ochorenia ich blízkych je úžasný. Statočnosť, odhodlanie a odvaha týchto darcov je príkladom aj pre nás zdravotníkov,” povedal urológ Ladislav Valanský, ktorý stál pri prvom odbere obličky od živého darcu v Košiciach.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:33

 Benátska komisia, ktorá je poradným orgánom Rady Európy pre právne a ústavné otázky podporila reformy poľského súdneho systému a vydala pozitívne stanoviská k dvom príslušným návrhom zákonov. Uviedol poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar, ktorý sa zúčastnil na plenárnom zasadnutí komisie.

17:29

Štyri obete na životoch si vyžiadal výbuch palivovej nádrže, ktorá explodovala na čerpacej stanici v čečenskej metropole Groznyj. Dve z obetí sú deti.

16:59

Zdravotný stav viceprezidentky USA a demokratickej prezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej je výborný a je schopná vykonávať funkciu prezidenta USA. Uvádza sa to v detailnej lekárskej správe, v ktorej jej ošetrujúci lekár Joshua R. Simmons zhrnul jej anamnézu.

16:58

Hovorca Dočasných síl OSN v Libanone uviedol, že Izrael velenie mierových síl požiadal, aby opustili svoje pozície na juhu krajiny. UNIFIL túto požiadavku odmietol. Na juhu Libanonu pokračuje pozemná ofenzíva Izraela proti hnutiu Hizballáh. 

16:06

Pri streľbe na halloweenskom večierku v meste Oklahoma City v americkom štáte Oklahoma prišiel o život jeden človek a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia. 

16:05

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom. Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje zo spolupráce s islamistickým hnutím Hamas.

15:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan navštívi Grécko – v záujme diskusie o sporných bilaterálnych otázkach vrátane námorných zón a vzdušného priestoru. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:18

Pretrvávajúce napätie medzi etnickými skupinami na severe Kosova by mohlo znovu vyvolať násilie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytlo minulý rok, varoval admirál Stuart B. Munsch, veliteľ spojeneckých síl NATO v Neapole.

15:09

So zavedením takzvanej chodníkovej novely, ktorá zakázala parkovať autá na chodníkoch, je po roku jej účinnosti spokojná vyše polovica Slovákov (53 %). Tretina ľudí (33 %) považuje novelu za pozitívnu zmenu. Ďalšia pätina (20 %) ocenila, že chodníky sú voľnejšie pre chodcov, no ťažšie sa im hľadá parkovacie miesto.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali