Uniknuté dokumenty ukazujú plán americko-britskej mimovládnej organizácie na zavedenie cenzúry na internete: “Zabiť Muskov Twitter“

❚❚

Bratislava 24. októbra 2024 (HSP/ The European Conservative/ Foto: X @xAI)

 

Uniknuté dokumenty americko-britskej skupiny napojenej na britskú Labouristickú stranu a amerických Demokratov obsahujú plán na zrušenie platformy sociálnych médií X. Na tému upozornil The European Conservative

Na snímke Elon Musk a logo spoločnosti xAI
Na snímke Elon Musk a logo spoločnosti xAI

Centrum pre boj proti digitálnej nenávisti (Center for Countering Digital Hate -CCDH) je britsko-americká nezisková mimovládna spoločnosť s kanceláriami v Londýne a Washingtone, ktorej cieľom je (podľa ich oficiálnej stránky) zastaviť šírenie nenávistných prejavov a dezinformácií v online priestore. CCDH na titulnej strane svojho webu uvádza : „Spoločnosti sociálnych médií podkopávajú ľudské práva tým, že umožňujú nenávisť a lži. Šírenie nenávisti a dezinformácií online zastavujeme prostredníctvom výskumu, verejných kampaní a presadzovania politík.“

.

 

Priority CCDH

Táto anglicko-americká mimovládna organizácia stanovila bodový zoznam pre svoje hlavné “ročné priority“ na obdobie od marca do októbra 2024. Jedným z týchto cieľov je “Zabiť Muskov Twitter“( “Kill Musk’s Twitter”), pričom tento cieľ je podporený cieleným “zameriavaním sa na reklamu“ – t. j. kampaňou, ktorá má odradiť inzerentov od používania platformy X (predtým známej ako Twitter).

.

Americkým novinárom Paulovi D. Thackerovi a Mattovi Taibbimu sa podarilo získať snímky obrazovky z mesačného plánovania organizácie CCDH. CCDH v plánoch podrobne opisujú práve túto cenzúrnu frázu – “Kill Musk’s Twitter”) .

Podrobnejšie odporúčania (uvedené v plánoch organizácie CCDH) zahŕňajú výzvy na lobovanie za sprísnenie alebo aspoň zavedenie regulácie v USA a Európskej únii proti “dezinformáciám“ a “nenávisti“ – čo je voľne definovaná fráza na označenie vecí, s ktorými účastníci kampane nesúhlasia.

„Spoločnosti sociálnych médií narúšajú základné ľudské práva a občianske slobody tým, že umožňujú šírenie nenávisti a dezinformácií v online priestore,“ tvrdí sa na webovej stránke CCDH.

„Toto je vojna,“ reagoval Elon Musk na sociálnej sieti X po zverejnení uniknutých dokumentov. Neskôr dodal: „Porušuje to americké trestné zákony proti zahraničnému zasahovaniu do volieb. Ideme po CCDH a po ich sponzoroch.“

 

.

Prepojenie na Demokratov

Na povrch však vyplávalo, že organizácia CCDH spolupracuje aj s americkou senátorkou Amy Klobucharovou (D-MN), ktorá presadzuje právne predpisy zamerané na tzv. dezinformácie. Jej taktika kampane okolo bojkotu reklamy v mnohom pripomína podobnú britskú skupinu Stop Funding Hate (Zastavme financovanie nenávisti), ktorá sa pokúsila zatvoriť britskú spravodajskú agentúru GB News a vyhlásila, že v súčasnosti je v nej toľko nenávisti, že potrebuje úplne novú firemnú štruktúru.

Podobne ako Stop Funding Hate, aj CCDH o sebe tvrdí, že je politicky nestranná. Kým predtým sa zameriavala na politického komentátora Georgea Gallowaya a “konšpirátora“ Davida Ickeho, teraz sa sústreďuje skôr na to, čo považuje za “krajne pravicové politické názory a stanoviská“.

V dobe platnosti Zákona EÚ o digitálnych službách( známy ako DSA- Digital Services Act) sa však môže stať, že CCDH sa bude orientovať na oficiálnu, verejnú cenzúru a bude tlačiť na už beztak pootvorené dvere.

Niektorí pozorovatelia tejto problematiky teraz naznačujú, že prítomnosť aktivistov britskej Labouristickej strany pri zakladaní tejto mimovládnej organizácie v roku 2018 pomáha vysvetliť, že CCDH teraz pôsobí ako jedno z mnohých prepojení medzi labouristami Keira Starmera a americkými demokratmi Kamaly Harrisovej. Prepojenie je také silné, že bruselský domáci časopis Politico teraz tieto dve strany považuje za “sesterské“.

Naopak, vzťahy medzi britským premiérom Starmerom a tímom Donalda Trumpa sa zhoršili, a to aj v dôsledku plánov labouristov viesť kampaň pre Harrisovú, či nasledujúcej námietky jedného z právnikov z tímu prezidentského kandidáta Republikánov.

.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali