Unikátne knižničné fondy mesta Kremnica našli nový domov v štátnom archíve

Unikátne knižničné fondy mesta Kremnica našli nový domov v štátnom archíve

Kremnica 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jana Vodnáková)

 

Fondy Štátneho archívu v Banskej Bystrici, pracovisko Archív Kremnica sa rozšírili o ďalšie unikátne zbierky. Kremnickým archivárkam sa podarilo do novo zrekonštruovaných priestorov umiestniť historické knižničné fondy mesta Kremnica, ktoré pozostávajú z tisícok exemplárov. Prevažnú časť týchto fondov tvorí bývalá knižnica františkánov, ktorí v meste zastávali významné postavenie už od 50. rokov 17. storočia

Františkáni v Kremnici
Na snímke z 5. júla 2024 výstava “Františkáni v Kremnici”, ktorá prostredníctvom deviatich vitrín približuje verejnosti rád františkánov

Vedúca kremnického archívu Valéria Solčániová pre TASR uviedla, že historické fondy mesta Kremnica tvorí 10.404 zväzkov z Františkánskej knižnice, približne 1400 zväzkov gymnaziálnej knižnice a okolo 1200 zväzkov z mestskej knižnice. Ich revízia, sťahovanie a uloženie do priestorov archívu bolo náročné a trvalo približne rok. Knihy, časopisy a rukopisy, z ktorých niektoré majú aj stovky rokov, sťahovali podľa Solčániovej na trikrát.

Reklama

Za mimoriadne hodnotnú považujú archivárky práve Františkánsku knižnicu, ktorej počiatky siahajú až do čias príchodu tejto rehole do mesta. Za jej vznikom v roku 1739 stojí podľa Solčániovej gvardián františkánov Urban Fridrich. Obsahuje podľa nej knihy rôzneho charakteru, okrem náboženských, sa tu nachádzajú aj knihy s humanitným a vedeckým zameraním. Písané sú v rôznych jazykoch.

“Táto knižnica bola uchovaná v tzv. malej františkánskej bašte až do roku 1929 a v tomto roku ju presťahovali za pátra Libora Matoška na prvé poschodie južnej časti kláštora,” priblížila Solčániová. Za múrmi kláštora tieto knižničné zbierky pobudli až do 50. rokov minulého storočia, kedy boli na našom území rehoľné rády systematicky likvidované.

Reklama

 

 

O jej záchranu po týchto udalostiach sa pričinil mestský archivár Teodor Lamoš, ktorý ju vyhlásil za majetok mestského archívu. V súčasnosti sú fondy majetkom štátu, najstaršia časť z nich, pochádzajúca zo 16. storočia, sa nachádza v Slovenskej národnej knižnici. Ostatné boli od 90. rokov minulého storočia uchovávané v Bellovom dome v Kremnici, ktorý je majetkom mesta. V týchto nevyhovujúcich priestoroch neboli využívané, čo bolo hlavným podnetom pre ich sťahovanie do priestorov archívu.

Vzácna zbierka, ktorá obohatila kremnický archív, je podľa Solčániovej zaujímavá z viacerých hľadísk. Knihy sú zaujímavé nielen po obsahovej stránke, ale aj ich historickým spracovaním. Ich presťahovanie do priestorov archívu prinieslo navyše možnosť sprístupniť ich aj pre bádateľov.

Vzácne knižničné fondy archivári predstavili verejnosti počas nedávneho Dňa otvorených dverí. Pri tejto príležitosti pripravili pre verejnosť aj výstavu “Františkáni v Kremnici”, ktorá prostredníctvom deviatich vitrín približuje verejnosti rád františkánov. Návštevníci sa vďaka nej dozvedia viac o príchode rádu do mesta, jeho náboženskom živote, ale aj aktivitách, ktoré tu vykonávali. Františkáni boli bohato činní na poli vzdelávania či divadelníctva, venovali sa aj nepočujúcim deťom. Výstavu si v priestoroch archívu môže verejnosť prezrieť až do konca mája budúceho roka.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:41

Dvaja europoslanci z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) vyzvali predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby na budúci týždeň prišiel na prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu a vyjadril oficiálny postoj Európskej rady k nedávnej ceste maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Na pondelňajšiu správu týždenníka Politico upozornil spravodajca TASR.

11:29

Izraelský minister financií Bezalel Smotrič v pondelok uviedol, že v súčasnej situácii by bolo veľkou chybou zastaviť ofenzívu izraelskej armády proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Hamas sa rúca a prosí o prímerie. Teraz je čas stisnúť nepriateľovi krk, kým ho nerozdrvíme a nezlomíme. Zastaviť sa teraz, tesne pred koncom, a nechať ho, aby sa spamätal a znova s nami bojoval, je nezmyselná hlúposť,” napísal minister v príspevku na sociálnej sieti X.

11:29

Nemecký chemický priemysel sa pozerá do budúcnosti s o niečo väčšou dôverou. Vzpruhu odvetviu poskytol lepší než očakávaný vývoj v prvom polroku, oznámil v pondelok Zväz nemeckého chemického priemyslu (VCI).

11:15

Druhý najväčší dodávateľ zemného plynu na Slovensku – skupina ZSE – uzavrel dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu (LNG) pochádzajúceho prevažne z USA. ZSE tak diverzifikuje zdroje a zvyšuje bezpečnosť dodávok pre svojich zákazníkov, informovala v pondelok spoločnosť. Partnerom skupiny ZSE v tejto transakcii je energetická spoločnosť Orlen Group. Tankermi doteraz LNG dovážal iba štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

11:15

Dávka v hmotnej núdzi nie je podľa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR určená na aktiváciu nezamestnaných ľudí. Riešiť by sa malo na Slovensku viac financovanie politiky zamestnanosti, ktoré má vplyv na znevýhodnených uchádzačov na trhu práce. KOZ SR opätovne reagovala na návrh, ktorý minulý týždeň (2. 7.) predstavil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

“Už samotný zákon špecifikuje, kedy sa získanie práce neskúma na účely priznania dávky v hmotnej núdzi, a preto sa navrhovaný rámec opatrení predstavený ministrom práce dotkne minima poberateľov dávok, ktorí sú zároveň aj evidovaní v nezamestnanosti,” uviedla prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

10:52

Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády.

10:43

Vplyv nižšej úrody hustosiatych obilnín na cenový vývoj na Slovensku bude mierny. Rásť by mohli najmä ceny chlebovín a biopalív. To by sa mohlo prejaviť na jeseň, keď budú známe konečné úrovne produkcie obilnín a repky. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k prvému odhadu úrody, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

“Potravinová inflácia tak bude mať na domácu infláciu stále vyšší vplyv a po neklesajúcich cenách vajec a syrov by sme mohli vidieť aj mierny rast cien pečiva,” spresnil Boháček.

10:33

Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

10:25

Obchodná bilancia Rakúska sa v období od januára do konca apríla dostala do kladných čísel, k čomu prispel výrazný pokles dovozu.

10:25

Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Olivier Faure
Predseda francúzskej Socialistickej strany Olivier Faure (uprostred), ktorá je súčasťou ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP), reaguje v Paríži po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali