Unikát, ktorý poteší dušu aj oči

❚❚

Bratislava 30. januára 2019 (HSP/Foto:LuxusnaKniznica.sk)

 

Je to nielen umelecké dielo s hodnotou, ale tiež skvelá prezentácia do zahraničia, čo u nás máme. Naše kultúrne bohatstvo, jeden zo symbolov Slovenska – krásne ľudové kroje a neopakovateľná poézia. Poézia v krojoch/Kroje v poézii vyšla v limitovanom náklade a v originálnej grafickej podobe

Kniha

A treba povedať, že takýchto kníh na našom trhu nie je veľa. Prídu si na svoje nielen milovníci kníh a čítania, ale aj bibliofili, či zberatelia. Jej unikátnosť potvrdila aj nedávna nominácia do TOP trojky na prestížne Krištáľové krídlo. Udeľuje sa významným osobnostiam, ktoré dosiahli úspech vo svojom odbore na slovenskej scéne. A fotograf Peter Brenkus medzi nich rozhodne patrí, čo jeho exkluzívna kniha aj dokazuje.

.
Ukážka z knihy

Slovenské kroje a nádherné básne

„Je to jedna z najúžasnejších slovenských kníh za posledné roky. Citlivé skĺbenie krásy slovenských krojov a originálnej poézie majstra Milana Rúfusa. Na začiatku sa to zdalo ako naozaj zložitá úloha a pracovali sme na nej takmer rok. Napokon tá práca stála za to a vznikla nádherná kniha, ktorá poteší dušu aj oči. Je to oslava génia slovenského ľudu a nadania nenahraditeľného básnika,“ povedala Gabriela Belopotocká z vydavateľstva Ikar, ktorá stála za celou myšlienkou i realizáciou tejto unikátnej publikácie.

.

Tú obrazovú časť má na svedomí uznávaný fotograf ľudového tanca, baletu, hudby a ľudovej kultúry na Slovensku Peter Brenkus. Práve jeho nominovali za túto knihu na ocenenie Krištáľové krídlo.

P. Brenkus v roku 2018 vďaka 45 000 fotografickým záberom dokončil ucelenú zbierku tradičných slovenských krojov podľa regiónov. Z nich sa vybrali najkrajšie a mesiace sa ladili ku konkrétnym básňam Milana Rúfusa. Ten, ako vieme, bol 3-krát navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru.

Kniha

Unikátna kniha

Komplet Poézia v krojoch / Kroje v poézii zahŕňa:

  • exkluzívnu knihu s plátennou obálkou s razbou ľudových ornamentov metalickou a bielou farbou
  • luxusné plátenné puzdro v rovnakom prevedení ako je obálka knihy
  • dva plagáty s parciálnym lakom: mladá žena v sviatočnom kroji z Očovej (480 x 700 mm) a vydatá žena v tekovskom kroji s čepcom (700 x 480 mm)
  • luxusný nástenný kalendár Poézia v krojoch / Kroje v poézii na rok 2019 (480 x 445 mm)
  • rukavice
Ukážka z knihy

Jedinečný Milan Rúfus

.

“Milan bol ideálny človek, ktorý nepodľahol nijakým vetrom a žil svoj život. Vyhrala som v tom, že som život prežila práve po boku tohto muža,” povedala Magdaléna Rúfusová, ktorá bola z knihy dojatá. Ocenila najmä dokonalé skĺbenie poézia jej manžela a nádherných slovenských krojov, ktoré vie takto nafotiť možno len Peter Brenkus.

Kniha Poézia v krojoch / Kroje v poézii zahŕňa nadväzuje na obrazovú publikáciu Odetí do krásy, ktorá vyšla vlani a stala sa slovenským bestsellerom. Ponúkla viac ako sto krojových variácií na 945 farebných fotografiách ľudovej kultúry z 19 svojráznych oblastí Slovenska.

 

Viac takýchto unikátnych publikácií nájdete na
www.luxusnakniznica.sk.

LuxusnaKniznica.sk

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:05

Český premiér Petr Fiala v reakcii na výsledky krajských a senátnych volieb uviedol, že krajinu nechce odovzdať ľavici a populistom. Vo voľbách zvíťazilo opozičné hnutie ANO. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X.

15:03

Japonsko podalo “veľmi vážny protest” Moskve po tom, čo jeho vzdušný priestor trikrát narušilo ruské hliadkovacie lietadlo, uviedol v pondelok japonský minister obrany Minoru Kihara. Ide o prvé potvrdené narušenie od roku 2019.

14:45

Irán je pripravený začať na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku rokovania o svojom jadrovom programe, ak k tomu budú ochotné aj ostatné zainteresované strany. Vo videu zverejnenom na svojom kanáli na platforme Telegram to v pondelok uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí.

14:40

Nemecká polícia v spolkovej krajine Hesensko v rámci zásahu proti sexuálnemu zneužívaniu maloletých a šíreniu detskej pornografie vykonala razie v 48 objektoch v mestách po celom regióne. Identifikovala takmer 50 podozrivých.

14:39

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že o teste ruskej medzikontinentálnej balistickej rakety RS-28 Sarmat nemá žiadne informácie. Novinárom však odporučil obrátiť sa na ministerstvo obrany, ktoré však na otázky agentúry Reuters zatiaľ nereagovalo.

14:32

Valné zhromaždenie OSN schválilo „Pakt pre budúcnosť“.

Rusko, Irán, KĽDR a Sýria ako posledné navrhli pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý vyzýva na nezasahovanie do žiadnych záležitostí týkajúcich sa národnej suverenity a uprednostňuje medzivládne diskusie. Bol zamietnutý.

V „Pakte“ sa uvádza, že je potrebné, aby sa národy sveta spojili s cieľom riešiť výzvy 21. storočia, ako sú zmena klímy, stupňujúce sa konflikty a rastúca nerovnosť.

Jeho súčasťou sú prílohy – Globálny digitálny pakt a Deklarácia o budúcich generáciách.

14:17

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v USA by znamenalo ďalšiu ranu pre nemecký priemysel, uviedol v pondelok ekonomický inštitút Ifo. Ak by Trump po návrate do Bieleho domu zrealizoval svoj predvolebný sľub o vyšších dovozných clách, nemecký export do USA by mohol klesnúť takmer o 15 %, odhadol inštitút v novej štúdii.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali