UnHerd: Dobytie Pokrovska položí celú ukrajinskú obranu

❚❚

Kyjev 9. októbra 2024 (HSP/Unheard/Foto:Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP)

 

Obsadenie Ugledaru bolo bolestivou ranou nielen pre Zelenského ego, ale aj pre celú Ukrajinu, uviedol Bethany Elliott v článku pre noviny UnHerd. AFU stratila strategicky výhodné pozície a ruským jednotkám sa otvorila cesta k Pokrovsku. Ak bude mesto obsadené, celá frontová línia sa zrúti, priznávajú na Ukrajine

Ilustračné foto

Ugledar, banské centrum neďaleko Donecka, dostalo svoj príznačný názov v roku 1969. Dnes sa Ugledar stal darom pre Rusov. Ukrajinskí vojenskí velitelia priznali, že nariadili svojim jednotkám ustúpiť, zatiaľ čo Moskva potvrdila, že mesto sa dostalo pod jej kontrolu.

.

Chaotický ústup, samozrejme, ešte viac podlomí ukrajinskú morálku. Moskva obsadila jednu z najsilnejších ukrajinských pevností: veliteľská výška Ugledaru a jeho impozantné silné opevnenie umožnili Kyjevu tvrdohlavo brániť mesto viac ako dva a pol roka. Dve veľké ruské ofenzívy sa ukázali ako ponižujúce neúspechy sprevádzané veľkými stratami na živej sile a vybavení. U ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však dobytie Ugledaru vyvolalo aj osobné rozpaky. Nedávno navštívil Ameriku, kde americkým predstaviteľom propagoval svoj „plán víťazstva“, a signály, ktoré vtedy vychádzali z Ugledaru, boli len predzvesťou blížiacej sa porážky.

Avšak dobytie Ugledaru predstavuje oveľa bolestivejší úder pre celú Ukrajinu, nielen pre ego jej prezidenta. Mesto je dôležitým zásobovacím centrom a nachádza sa na kľúčovom kopci na spojnici východného a južného frontu. To z neho urobilo výhodný pozorovací bod, z ktorého ukrajinské sily mohli predtým ostreľovať ruské vojenské zásobovacie línie.

.

Jeho pád by mal slúžiť aj ako varovanie, keď sa ukrajinské bojové jednotky pripravujú na obranu Pokrovska (Krasnoarmejska), ďalšieho dôležitého železničného a cestného uzla. V Pokrovsku, ktorý Moskva považuje za kľúčový pre anexiu celej Doneckej oblasti, sa nachádzajú dôležité priemyselné zariadenia a jeho dobytie by nielen vážne narušilo ukrajinské zásobovacie línie pozdĺž východného frontu, ale skomplikovalo by aj evakuáciu zranených vojakov. „Ak stratíme Pokrovsk, celá frontová línia sa zrúti,“ varoval nedávno ukrajinský vojenský expert Michail Žirochov.

Pokiaľ ide o súčasné víťazstvá Moskvy, samotný Ugledar nebol pre Rusov až takým cenným darom. Tí už niekoľko týždňov kontrolovali väčšinu hlavných trás vedúcich z mesta a jeho dobytie neposkytlo Moskve žiadne nové logistické výhody. Navyše, pred postupujúcou stranou teraz stojí nebezpečná a časovo náročná úloha vyčistiť Ugledar od mín a ťažkej munície skôr, ako sa z neho stane použiteľná vojenská pozícia.

Aj keď pre ruské sily nebolo ľahké vstúpiť do Ugledaru, dostať sa z neho môže byť rovnako ťažké. Aby sa dostali k blízkym cestám do iných frontových oblastí, museli by prejsť cez rozsiahle otvorené polia práve v čase, keď sa začína obdobie dažďov. Igor Kimakovskij, sám poradca hlavy Doneckej ľudovej republiky, minulý týždeň pripustil, že razputica čoskoro spôsobí, že cesta z Ugledaru bude nepoužiteľná. Aj keby sa ruským silám podarilo prekonať zradný terén, ak chcú dosiahnuť úspechy na severe a severovýchode, budú musieť bojovať proti silne opevneným mestám, ako sú Konstantinovka, Selidovo a Kramatorsk, zdôrazňuje Bethany Elliott v UnHerd.

A treba vziať do úvahy aj cenu, ktorú mala postupujúca strana za dobytie Ugledaru. Predpokladá sa, že straty Moskvy v tomto meste sa pohybujú v tisícoch. Ukrajinské jednotky naopak hlásili, že dostali rozkaz ustúpiť, aby zachránili personál a zbrane a vyhli sa ruskému obkľúčeniu, ktoré by si vyžiadalo oveľa viac obetí.

Samotná strata Ugledaru teda pravdepodobne nebude mať významný vplyv na úspechy ktorejkoľvek strany na bojisku. Dobytie mesta však najvýraznejšie zosobňuje skutočnosť, že v súčasnej fáze konfliktu má iniciatívu Moskva. Na druhej strane Kyjev zápasí s dlhodobými problémami: nedostatkom živej sily a zbraní. Ukrajinské jednotky odhadli, že ruská početná prevaha v Ugledare bola až sedem ku jednej, a velitelia sa sťažujú, že regrúti pod ruským náporom “zamŕzajú”. Moskva využila ťažkosti svojho protivníka a v prvej polovici roka 2024 už dobyla toľko územia ako za celý rok 2023.

.

Táto posledná porážka je pre Ukrajinu symbolicky bolestivá, ale strata ďalších strategicky dôležitých miest, ako je Pokrovsk, urýchli ďalší postup Ruska. Zelenského a jeho tím čaká dlhá zima.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:15

Bývalý americký prezident Donald Trump údajne až sedemkrát telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po svojom odchode z funkcie šéfa Bieleho domu. Tvrdí to americký novinár Bob Woodward vo svojej najnovšej knihe “War” (Vojna). Trump aj Putin tvrdenia popreli.

12:14

Irán odmieta obvinenia šéfa britskej kontrarozviedky MI5 Kena McCalluma, podľa ktorého MI5 od januára 2022 narušila 20 Iránom podporovaných sprisahaní, ktoré predstavovali potenciálne smrteľné hrozby pre občanov a obyvateľov Spojeného kráľovstva, povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Esmáíl Bagájí.

11:34

Mimoriadny stav vyhlásili miestne úrady v časti západoruskej Brianskej oblasti po explóziách výbušného materiálu. Oznámila to ruská štátna tlačová agentúra TASS.

11:24

Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak na svojom výjazdovom rokovaní v Modre.

Výjazdové rokovanie vlády v Modre
Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), tretia vpravo vicepremiérka a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), štvrtý vpravo podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), štvrtý vľavo minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD), tretia vľavo štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská, druhý vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a vľavo zľava minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker
11:14

Viaceré americké médiá spochybnili tvrdenia republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že niekedy navštívil palestínske Pásmo Gazy. Podľa nich o takejto návšteve neexistuje žiadny verejný záznam.

10:34

Slovensko získalo grant vo výške päť miliónov dolárov (4,55 milióna eur) na podporu aktivít k rozhodnutiu výstavby malých modulárnych reaktorov v rámci projektu NEXT. Ide o projekt iniciatívy USA na podporu a zavádzanie jadrových programov, inovácií a výmenu skúseností prostredníctvom spolupráce s akademickým sektorom.

10:32

Najbohatší ľudia na Slovensku predstavujú 45 milionárov a milionárok, pričom majetok každého z prvej pätice presiahol jednu miliardu eur. Celková hodnota ich majetku je vo výške takmer 19 miliárd eur, čo predstavuje rast oproti minuloročnej sume 15 miliárd eur. Najbohatší sú čoraz bohatší a je ich čoraz viac.

10:31

Európska únia potrebuje zmenu, vyhlásil na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Ako dodal, aktuálne polročné predsedníctvo Maďarska v Rade EÚ by chcelo byť v procese zmien katalyzátorom.

Orbán v Štrasburgu
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
10:15

Žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny údajne v Mali získali telá svojich spolubojovníkov. Tí v júli v tejto africkej krajine zahynuli počas bitky s tuarégskymi a islamistickými povstalcami, ktorú sprevádzala piesočná búrka. Oznámila to samotná Wagnerova skupina.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali