„Ultimáta neprejdú“. Čo povedal Putin počas návštevy Číny

❚❚

Bratislava 18. mája 2024 (HSP-Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Ruský prezident má za sebou prvú zahraničnú návštevu od svojej inaugurácie. V Číne strávil dva dni, stretol sa so Si Ťin-pchingom a ďalšími lídrami. Podpísal niekoľko dokumentov, zúčastnil sa na niekoľkých spoločných podujatiach a oznámil ďalšie plány. RIA Novosti hodnotí výsledky tejto mimoriadne úspešnej priateľskej návštevy

China Russia Putin Li Čiang
Na snímke čínsky premiér Li Čchiang (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky počas stretnutia v Pekingu

Bohatý program

.

Ako sme vás včera informovali hlavy štátov vo štvrtok viedli individuálne rozhovory a neformálne diskusie s členmi delegácií. Rozhovory sa neobmedzili len na uzavreté rokovania: podpísalo sa takmer tucet dokumentov vrátane rozsiahleho spoločného vyhlásenia. Okrem toho sa Putin stretol s premiérom Li Čchiangom zo Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky.

Dnešný program bol nemenej intenzívny. Prezident pricestoval do Harbinu, mesta, ktoré má pre Rusko mimoriadny význam, pretože ho v roku 1898 založili ruskí prisťahovalci. V tom čase bolo len stanicou na budovanej čínskej východnej železnici. Neskôr sem pred boľševickými represáliami hromadne odchádzali šľachtici a bielogvardejci, takže Harbin sa stal centrom ruskej emigrácie.

.

Putin položil kvety k pamätníku sovietskych vojakov, ktorí padli v bojoch za oslobodenie severovýchodnej Číny. Pamätník bol postavený na námestí Hongbo v Harbine 7. novembra 1945.

Potom sa spolu s viceprezidentom Čínskej ľudovej republiky Chan Čengom zúčastnil na slávnostnom otvorení VIII. rusko-čínskej výstavy Expo a IV. bilaterálneho fóra o medziregionálnej spolupráci. Vedúci predstavitelia si prezreli ruské a čínske výstavné stánky a prehovorili z pódia.

 

História a modernosť

Putin priznal, že Harbin naňho urobil veľký dojem. Je to jeho prvá návšteva. „Je to moderná, krásna, dynamická metropola,“ povedal prezident. Pripomenul tiež význam Harbinu pre spoločnú históriu oboch krajín.

„Špecialisti z Ruska – inžinieri, vedci – významne prispeli k hospodárskemu rozvoju mesta, k vytvoreniu jeho priemyselnej základne, k výstavbe veľkých závodov a tovární, infraštruktúrnych zariadení,“ zdôraznil Putin. Harbin je tiež symbolom bojového bratstva našich národov. V bojoch za oslobodenie severovýchodnej Číny od japonských okupantov padlo viac ako 12 tisíc sovietskych vojakov. Šestnásteho septembra 1945 sa práve v Harbine konal spoločný Slávnostný pochod víťazstva, ktorý označil koniec bojov na tichomorskom fronte a úplný koniec druhej svetovej vojny.“

.

Od histórie prešiel vzácny hosť k aktuálnym záležitostiam: „Rusko nielen víta ochotu čínskych podnikateľov lokalizovať výrobné zariadenia na našom území, ale je pripravené poskytnúť investorom z Číny ekonomické výhody, pomoc a podporu, ako aj prístup k jedinečnej technologickej základni Ruska a nášmu vysokokvalifikovanému personálu“.

Putin pripomenul, že na žiadosť čínskych priateľov bol na výstave Expo zorganizovaný veľtrh tovaru „Made in Russia“. Hostia si mohli vyskúšať a kúpiť viac ako tisíc rôznych ruských výrobkov. Na záver prezident pozval partnerov na IX. východné ekonomické fórum, ktoré sa bude konať na jeseň vo Vladivostoku.

 

Od ikon až po vesmír

Okrem slávnostných prejavov Putin a Chan viedli bilaterálne rozhovory. Čínsky podpredseda zablahoželal prezidentovi k znovuzvoleniu a vyjadril presvedčenie, že pod jeho vedením Rusko dosiahne vysoké ciele národného rozvoja. Chan prisľúbil splniť všetky pokyny sformulované hlavami štátov.

Putin si všimol osobitný prínos partnera na rokovaniach medzivládnej komisie, ktorej Chan šéfuje. „Severovýchodnú Čínu spájajú s Ruskom roky spolupráce, spoločného boja za nezávislosť, za posilnenie suverenity. Naše bratstvo v pravom slova zmysle sa upevnilo počas druhej svetovej vojny. To je základ, na ktorom budeme spoločne budovať aj naďalej,“ zdôraznil prezident.

.

Potom sa prezident Putin odobral do Chrámu ochrany Presvätej Bohorodičky a odovzdal kňazom na pamiatku ich stretnutia ikonu Spasiteľa Nezlomného.

Na Harbinskej polytechnickej univerzite sa prezident oboznámil s muzeálnou expozíciou univerzity, potriasol robotickou rukou (pre prácu vo vesmíre), zanechal zápis v knihe vzácnych hostí, porozprával sa so študentmi a pedagógmi, pričom ako darček dostal album s fotografiami sovietskych odborníkov, ktorí pomáhali budovať univerzitu.

Čínski predstavitelia vyjadrili želanie pokračovať v spolupráci vo vesmírnej sfére. Jedným z cieľov je spoločné umiestnenie vlajok oboch krajín na Marse. Putin reagoval pozitívne: „Dobrý nápad.“ Rusko je jedným z lídrov v oblasti výskumu vesmíru, pripomenul prezident. „Čína v tomto smere pracuje veľmi dobre, Moskva a Peking sa navzájom dopĺňajú. Tak ako samotný vesmír, aj možnosti našej spolupráce sú neobmedzené,“ uzavrel.

 

Od koho závisí budúcnosť ľudstva

Po stretnutiach Putin poskytol tlačovú konferenciu pre ruské médiá. Štatút návštevy je oficiálny, štátny, ale bez akýchkoľvek pochybností ide o čisto pracovnú cestu. Od rána do večera sme prakticky celý deň strávili spolu s predsedom, s jeho kolegami. Na diskusiu bolo nastolených veľmi veľa tém,“ zdôraznil.

Budúcnosť ľudstva závisí od celého ľudstva, pokračoval prezident, nielen od Ruska a Číny. Ale, samozrejme, naše krajiny sú „dôležitými súčasťami modernej civilizácie“. „Máme vlastný názor na to, ako by sme sa mali rozvíjať. A náš rozvoj určite ovplyvní rozvoj všetkých partnerov na planéte,“ povedala hlava štátu.

Dotkol sa aj situácie na Ukrajine. „Pokiaľ ide o to, čo sa deje smerom na Charkov. Je to aj ich vina Ozbrojených síl Ukrajiny, pretože ostreľovali a naďalej, žiaľ, ostreľujú obytné štvrte pohraničných oblastí vrátane Belgorodu,“ povedal prezident. A verejne som povedal, že ak to bude pokračovať, budeme nútení vytvoriť bezpečnostnú zónu – sanitárne pásmo. To je to, čo robíme.“ Zároveň uviedol, že „k dnešnému dňu nie sú žiadne plány na obsadenie Charkova“.

Západné sankcie sú podľa Putina „jednoducho prvkami nekalej súťaže“ a nie dôsledkom udalostí na Ukrajine alebo posilňovania rusko-čínskych vzťahov. Prezident je skeptický voči mierovej konferencii vo Švajčiarsku naplánovanej na jún. „Aký je zmysel tohto podujatia, je jasné. Zhromaždiť čo najviac krajín, potom vyhlásiť, čo sa so všetkými dohodlo, a potom to predložiť Rusku ako vyriešenú otázku, ako ultimátum. K takémuto vývoju nedôjde,“ ubezpečil.

Moskva je stále pripravená na rokovania, ale nie na rokovania založené len na želaniach Ukrajiny. A samozrejme, nikdy nebude súhlasiť s podmienkami, ktoré sú pre Rusko neprijateľné.

 

.

Hodnotenie návštevy čínskou stranou

Predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí podľa čínskeho portálu CGTN v piatok informoval médiá o štátnej návšteve ruského prezidenta Vladimíra Putina v Číne, ktorá je jeho prvou zahraničnou návštevou od jeho inaugurácie za prezidenta svojej krajiny začiatkom tohto mesiaca.

Tento rok si obe krajiny pripomínajú 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Ruskom. Liou Pin, generálny riaditeľ odboru európskych a stredoázijských záležitostí čínskeho ministerstva zahraničných vecí, novinárom povedal, že Si a Putin viedli „úprimné, priateľské a informatívne“ rozhovory, v rámci ktorých vypracovali plán budúceho rozvoja bilaterálnych vzťahov z nového východiskového bodu a pripravili strategické plány pre bilaterálnu koordináciu a spoluprácu v rôznych oblastiach.

Počas návštevy obaja prezidenti podpísali a vydali spoločné vyhlásenie o prehĺbení komplexného strategického partnerstva koordinácie pre novú éru pri príležitosti 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov a boli svedkami podpísania viac ako 10 kľúčových dokumentov o spolupráci, uviedol Liou a dodal, že Putin sa zúčastnil aj na ôsmom čínsko-ruskom veľtrhu Expo v Harbine, ktorý vniesol nový impulz do rastu hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi oboma krajinami.

Si počas rozhovorov s Putinom predložil päť zásad, ku ktorým sa obe krajiny zaviazali. Liu povedal, že týchto päť zásad, konkrétne vzájomný rešpekt, obojstranne výhodná spolupráca, trvalé priateľstvo, strategická koordinácia a čestnosť a spravodlivosť, nie je len zhrnutím historických skúseností čínsko-ruských vzťahov, ale aj presným pochopením súčasnej medzinárodnej situácie a etapy dvojstranných vzťahov.

Po prvé, Čína a Rusko sa zaviazali k vzájomnému rešpektovaniu ako základnej zásade vzťahov a k tomu, že vždy budú podporovať základné záujmy druhej strany. Obe strany budú dodržiavať zásady nespolčovania, nekonfrontovania a nezameriavania sa na žiadnu tretiu stranu, prehĺbia politickú dôveru, budú rešpektovať vzájomnú voľbu cesty rozvoja a realizovať rozvoj a revitalizáciu so vzájomnou pevnou podporou, uviedol Liou.

.

Pokiaľ ide o obojstranne výhodnú spoluprácu, uviedol, že obojstranný obchod v minulom roku presiahol 240 miliárd USD, čo je takmer 2,7-násobne viac ako pred desiatimi rokmi, čo je dobrým dôkazom všestrannej vzájomne výhodnej spolupráce, ktorá sa medzi oboma krajinami naďalej prehlbuje.

„V budúcnosti budú obe strany v súlade s konsenzom hláv oboch štátov naďalej podporovať spoluprácu v tradičných oblastiach, ako sú hospodárstvo a obchod, energetika a poľnohospodárstvo, a ďalej skúmať nové body rastu spolupráce v oblasti umelej inteligencie, špičkových technológií a základného výskumu,“ dodal Liou.

Liou uviedol, že Čína a Rusko sa zaviazali k trvalému priateľstvu ako základu vzťahov a nesú ďalej pochodeň čínsko-ruského priateľstva, a že obe strany navrhli sériu kultúrnych aktivít, ktoré sú blízke srdciam ľudí a medzi nimi obľúbené, a podporili užšiu interakciu medzi rôznymi sektormi aj na tých nižších úrovniach.

„Vzhľadom na to, že Rusko tento rok predsedá BRICS a Čína neskôr v tomto roku prevezme predsedníctvo Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, obe strany sa budú navzájom podporovať v predsedníctve, budovať vysokokvalitné partnerstvo, ktoré bude komplexnejšie, užšie, praktickejšie a inkluzívnejšie, a budovať jednotu a silu globálneho Juhu,“ povedal Liou.

Partneri sa tiež venovali politickému urovnaniu horúcich bodov na planéte. Liou uviedol, že Čína a Rusko sa zhodujú v tom, že otázka Palestíny sa musí vyriešiť na základe dvojštátneho riešenia a politické riešenie je správnou cestou pre ukrajinskú krízu. Čína bude naďalej podporovať mierové rozhovory a spolu s medzinárodným spoločenstvom zohrávať konštruktívnu úlohu pri politickom riešení horúcich bodov.

.

Čínsky portál Global Times sa venoval otázkam ekonomickej spolupráce oboch partnerov, ktorá bola hlavnou témou spoločnej výstavy Expo v Harbine.

Pozdrav od prezidenta Si prečítal jeho zástupca Chan. „Čínsko-ruská výstava Expo sa už stala prelomovou platformou na stimuláciu dvojstranného obchodu a hospodárskej spolupráce,“ tlmočil slová čínskeho prezidenta.

Samotný Chan načrtol priority spoločnej práce: „Prvou je posilnenie dynamického trendu rastu obchodu. Je dôležité využiť nevyužitý potenciál, rozšíriť rozsah obchodu s tovarom, so službami a finančnú spoluprácu. Je účelné dobudovať cezhraničnú infraštruktúru, zvýšiť obrat tovaru cez hraničné priechody“.

Osobitná pozornosť sa bude venovať rozšíreniu prístupu na trh pre poľnohospodárske výrobky. Druhou prioritou je zintenzívnenie medziregionálnych väzieb, keďže ide o „motor vzájomných vzťahov medzi našimi krajinami“. Napokon sú dôležité aj nové oblasti, ako sú inteligentné mestá, vedecké a technologické inovácie, digitálne hospodárstvo, ekologický rozvoj a zdravotníctvo.

Účastníci výstavy vyjadrili veľké očakávania od budúcnosti bilaterálnej obchodnej a hospodárskej spolupráce, ktorá nielenže uľahčí rast oboch krajín, dodá impulz regionálnemu rozvoju, ale aj stabilizuje priemyselný reťazec, čím pripraví pôdu pre posilnenie regionálnej strategickej bezpečnosti a stability, uviedli analytici.

Čínsky viceprezident Chan Čcheng a hosťujúci ruský prezident Vladimír Putin sa spoločne zúčastnili na slávnostnom otvorení výstavy. Chan prečítal Siov blahoprajný list a predniesol prejav.

Putin uviedol, že s prezidentom Siom absolvoval v Pekingu plodné stretnutie, na ktorom vytipoval oblasti, v ktorých je potrebné ďalej rozširovať spoluprácu, ako sú hospodárstvo, obchod, investície, energetika, priemysel, špičkové a nové technológie, cezhraničná doprava, cestovný ruch, poľnohospodárstvo a miestne záležitosti, aby priniesli viac výhod obom národom.

.

Iniciatíva Pásmo a cesta bola ďalej zosúladená s Eurázijskou hospodárskou úniou a značne sa pokročilo v mnohých veľkých projektoch, povedal Chan a dodal, že čínsko-ruská výstava Expo je krásnou vizitkou dvojstrannej hospodárskej a obchodnej spolupráce.

Chan vyjadril očakávania, že bilaterálna spolupráca dosiahne viac výsledkov, bude prínosom pre oba národy a prispeje k svetovému rozvoju a pokroku.

Putin poznamenal, že obe strany by mali posilniť koordináciu a posunúť vpred spoluprácu medzi Ďalekým východom a severovýchodným regiónom Číny.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali