Ukrajinský front na Donbase sa zrútil?

❚❚

Kyjev 31. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko)

 

Na Pokrovskom smere na Donbase sa situácia pre ukrajinské ozbrojené sily výrazne zhoršuje. Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve, ktorú ukrajinská armáda zatiaľ nedokáže zastaviť. Podľa správy vojenského kanálu DeepState už ruská vlajka zaviala na administratívnych budovách bane “Kotliarevska” v meste Selidovo. Boje sa teraz vedú na okrajoch tohto mesta, pričom situácia je podľa svedkov veľmi zložitá

vojna
Ilustračné foto

Róman Pohoreľý, jeden zo zakladateľov monitorovacieho kanála DeepState, uviedol, že na Pokrovskom smere panuje medzi ukrajinskými silami úplný chaos. “Nepriateľ dosahuje obrovské pokroky, takmer každý deň prichádzame o osady. Nepriateľ obsadil poslednú kľúčovú výšinu pred Pokrovskom a za tri až štyri dni dobyl Novogrodovku – miesto, ktoré sme mohli brániť dlho. Teraz sa pokúša vstúpiť do Selidova, ďalšej obce, kde sme mohli nepriateľa zadržať, vďaka terénu a banským zariadeniam,” uviedol Pohoreľý.

.

Ruské zdroje tvrdia, že boje prebiehajú už aj v centre Selidova, kde sa nachádza výšková zástavba. Ukrajinskí vojaci na telegrame potvrdzujú, že situácia v Selidove je veľmi ťažká, ale obrana je silnejšia ako v Novogrodovke, ktorá padla za tri dni. Súčasne priznávajú, že ruské jednotky obsadili dominantnú výšinu v obci Mychajlovka.

Na severozápadnom okraji ruského postupu pod Pokrovskom sa bojuje v Gródovke, čo predstavuje hrozbu pre ukrajinské jednotky v Karlevke. Na juhovýchodnom okraji sa ruské sily približujú k obci Halytsynivka, čo môže viesť k obkľúčeniu ukrajinských jednotiek v Karlovke, ktorá je stále pevne držaná ukrajinskou armádou.

.

Závažnosť situácie uznáva aj velenie ukrajinských ozbrojených síl. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády, Alexander Syrskij, uviedol, že obranné operácie na Pokrovskom smere pokračujú prakticky 24/7. “Najintenzívnejšie boje prebiehajú na východnom okraji Gródovky, pozdĺž hranice medzi Kameným a Červeným Jarom, priamo v Novogrodovke a ďalej na východnom predmestí Mychajlovky pred Selidovom,” napísal Syrskyj na Facebooku.

Zástupkyňa predsedu parlamentného výboru pre obranu Marjana Bezugla komentovala situáciu so slovami, že Novogrodovka padla prakticky bez boja a Selidovo je už napoly pod kontrolou ruských síl.

Okrem toho hlásia ďalšie postupy ruskej armády aj na severe. Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie obce Stelmachivka v Luhanskej oblasti, hoci Ukrajina túto informáciu zatiaľ nepotvrdila. DeepState však uvádza, že ruské jednotky sa nachádzajú na východných okrajoch dediny. Stelmachivka je pevne bránená ukrajinskými silami a boje tam prebiehajú už dlhší čas. Cez túto obec sa ruské sily snažia postúpiť k rieke Oskol.

V tejto situácii, ktorá sa stále viac vymyká spod kontroly, veliteľ jednotky “Azov” Róman Ponomarenko na svojom telegramovom kanáli uviedol, že ukrajinský front na Donbase sa zrútil. Podľa neho je obrana ukrajinskej armády dezorganizovaná, vojaci sú unavení, oslabení a mnohé jednotky sú demoralizované.

Ponomarenko tiež vyjadril pochybnosti o tom, že ukrajinské velenie má nejaký globálny plán na zvládnutie tejto situácie. Pripomenul, že protiútoky na iných častiach frontu môžu byť účinné len vtedy, ak sa udrží front na Donbase. Avšak, ruské sily majú značnú prevahu a neobmedzené zásoby munície, čo im umožňuje pokračovať v ofenzíve.

.

„Áno, protiútoky na iných úsekoch frontu môžu priniesť výsledky. Avšak zmysel majú len v prípade, ak sa front na Donbase udrží. Existujú aj nádeje, že Rusi vsadili všetko na túto ofenzívu a nakoniec im dôjdu rezervy. O tom však počúvame už dva roky, ale tie rezervy sa stále nemíňajú,“ dodal.

Zároveň dôstojník „Azova“ navrhuje prevziať isté skúsenosti Hitlerovho „Wehrmachtu“, ako stabilizovali front po veľkých porážkach (napríklad po operácii „Bagration“ v roku 1944). Zároveň uznáva, že tieto riešenia „poskytujú len krátkodobý efekt a len odďaľujú celkovú porážku“.

Je však potrebné poznamenať, že sovietska armáda v rámci operácie Bagration postúpila o 600 km a jednoducho už nemohla ísť ďalej. Wehrmachtu sa nepodarilo stabilizovať situáciu na fronte. A to malo taký zdrvujúci účinok na elitu Wehrmachtu, že sa rozhodli spáchať atentát na vodcu, pretože konečná porážka vo vojne sa stala zrejmou. Možno dôstojník „Azova“ na to naráža a chce sa stať ukrajinským Stauffenbergom?

V súčasnej situácii je prítomné aj podozrenie, že rýchly pád ukrajinského frontu na Pokrovskom smere môže byť súčasťou taktiky ukrajinského velenia. Ruský vojenský historik Norin vyjadril názor, že Ukrajina úmyselne neposiela zálohy na Pokrovsk, aby ich nasadila do nového útoku v Kurskej oblasti. Podľa vojenského blogera Jurija Podoljaku by Ukrajina mohla pripravovať útok na boky ruských jednotiek, čím by mohla prerušiť ich logistiku a destabilizovať front.

„Pri takejto úvahe nepriateľa sa dajú všetky zvláštnosti dnešnej situácie vysvetliť. Rýchly ústup OSU (v oblasti Pokrovska, Myrnogradu, Novogrodovky, Selidova a Ukrajinska), boje s jeho zadnými vojmi, ako aj jeho súčasná tvrdohlavosť udržať Karlovku a oblasť Nevelského (ktorá je pre nepriateľa mimoriadne dôležitá len v prípade, že zo severu už očakávajú útok svojich rezerv na Očeretyne a ďalej na juh),“ napísal Podoljaka.

.

Napriek všetkým obavám však zatiaľ nie je úplne jasné, či tento scenár prinesie úplné víťazstvo Ruska, alebo je za ním skrytý plán ukrajinského velenia. Treba poznamenať, že existujú verzie o rýchlom postupe ruských vojsk na Pokrovskom smere aj mimo rámca „prefíkaného plánu“ Ukrajiny. Najrozšírenejšia verzia spočíva v tom, že ukrajinské velenie, rozhodnuté „staviť všetko na jednu kartu“, nasadilo svoje hlavné a najbojaschopnejšie rezervy na Kurský front, a teraz už OSU jednoducho nemá dostatok síl na zastavenie ofenzívy ruskej armády na Pokrovskom smere. Pričom Rusi práve tu sústredili svoje hlavné rezervy.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

16:28

Drahé hypotéky znížili výnosnosť investovania do nehnuteľností. Kúpou bytu v hotovosti sa v dlhodobom horizonte môže investor obrať o milióny eur.

16:25

Prejavy nepriaznivého počasia, ako prívalové dažde a povodne, môžu výrazne poškodiť alebo zničiť celý majetok. V takom prípade môže pomôcť jeho poistenie, rizikom však môže byť jeho zlé nastavenie.

16:24

Vojna na Ukrajine odčerpáva pracovnú silu. Firmy sa snažia pokryť kritický nedostatok ľudí tým, že najímajú viac žien na miesta, v ktorých tradične dominujú muži. A obracajú sa aj na tínedžerov, študentov a dôchodcov.

16:23

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Azerbajdžan za to, že vláda v Baku zakázala vstup štyrom nemeckým poslancom do krajiny. Všetci poslanci predtým otvorene kritizovali ľudskoprávnu situáciu v Azerbajdžane.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali