Ukrajinskí ministri hromadne podávajú žiadosti o prepustenie. Čo sa deje?

❚❚

Kyjev 4. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Včera a dnes mnohí ministri ukrajinskej vlády podali demisiu, ktorou by sa dnes mala zaoberať Rada. A zajtra, ako oznámil šéf frakcie Sluha ľudu David Arahamija, sa očakáva vymenovanie nových ministrov

Dmytro Kuleba
Na snímke uukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba

Odstúpili:

.

– Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba,

– minister spravodlivosti Denis  Maľusk,

.

– minister strategického priemyslu Alexander Kamyšin,

– minister ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslan Strelec,

– podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová,

– podpredsedníčka vlády a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny Iryna Vereščuk,

– šéf Fondu štátneho majetku Ukrajiny Vitalij Kovaľ.

.

Odstúpil aj zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Rostyslav Šurma.

V predvojnových časoch by správa o tom, že viacerí kľúčoví členovia ukrajinskej vlády podávajú demisiu naraz, bola správou číslo jeden. Teraz je však pozornosť verejnosti k týmto zmenám až na druhom mieste. Oveľa menej ako raketovým útokom alebo hrozivej situácii na fronte pri Pokrovsku.

A vojna je len jedným z dôvodov.

Druhým dôvodom je, že vláda a dokonca aj Najvyššia rada (ktorá odvoláva a vymenúva členov kabinetu) už dávno prestali byť „rozhodovacími centrami“ na Ukrajine. Tým je úrad prezidenta a v mnohých otázkach západní partneri.

Preto len málo záleží a málo sa zmení na zmenách vo vláde.

.

Napríklad odstúpenie ministra zahraničných vecí Kulebu by sa mohlo stať takmer senzáciou, keďže ide o jedného z hlavných hovorcov Ukrajiny v celosvetovom meradle. Skutočným ministrom zahraničných vecí v krajine je však šéf OP Andrij Jermak. Preto meno osoby, ktorá bude vymenovaná namiesto Kulebu na post šéfa ministerstva zahraničných vecí, nehrá osobitnú úlohu.

Možno však zdôrazniť niektoré body súvisiace s odstúpením.

1. Hlavná úloha týchto reorganizácií – PR a zďaleka nie náhodou sa zhoduje s prúdom negatív: zložitá situácia na fronte, útok na Poltavu, problémy v energetike po útokoch, korupčné škandály a tak ďalej. Podľa plánu Bankovej mala masová „čistka“ vo vláde ukázať verejnosti, že prezident si je vedomý problémov, a preto uskutočňuje „mocenský reset“, aby zorganizoval efektívnejšiu prácu štátneho aparátu.

„Jeseň bude pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá. A naše štátne inštitúcie by mali byť nastavené tak, aby Ukrajina dosiahla všetky potrebné výsledky. Na tento účel musíme posilniť niektoré oblasti vo vláde a personálne rozhodnutia sú už pripravené,“ povedal včera prezident.

Zodpovednosť za problémy sa tak prenáša na členov kabinetu ministrov („zlí bojari“). V rámci tejto logiky, ako sme už písali, sa plánovalo odvolanie šéfa vlády Šmygala. Momentálne však nie je medzi tými, ktorí napísali rezignačné listy. Hoci ju od júna aktívne pripravuje Andrej Jermak, ktorý na post šéfa vlády presadzuje vicepremiérku Juliju Sviridenko. Zdá sa, že Zelenskyj už v júli dal zelenú premiérovej demisii, ale potom sa podľa verzie rozšírenej v politických kruhoch David Arahamija (Jermakov rival „veža“ v Bankove) nečakane vzoprel. Presvedčil Zelenského, že na demisiu premiéra „nie je správny čas“. Preto stojí za to obmedziť zmeny v personálnom zložení vlády bez odvolania jej šéfa. A súdiac podľa toho, čo sa deje teraz, jeho názor zvíťazil. Zdroje blízke Bankovej však tvrdia, že Šmygala predsa len odvolá, ale neskôr.

2. Na zozname na odvolanie je aj Maľusko. Posledný zostávajúci minister vo vláde z „predjermakovskej“ éry, keď kabinet zostavoval Jermakov predchodca Andrij Bohdan. Fámy o jeho odvolaní, ako napísala „Strana“, kolujú už od jari ako súčasť procesu posilňovania kontroly šéfa OP nad systémom štátnej moci. Masmédiá predtým za jeho náhradu označili Olgu Štefanišinovú.

3. V zozname rezignácií vyniká zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Rostyslav Šurma, ktorý bol včera odvolaný. Na rozdiel od členov vlády Šurma nie je nominantom. Bol veľmi vplyvnou osobou. Dohliadal najmä na energetický sektor na Bankovej. V politických kruhoch sa jeho odstúpenie spája s kritikou, ktorú na jeho adresu už dlhší čas vysielajú médiá, aktivisti a poslanci napojení na Západ. Podľa jednej z verzií skutočnosť, že k jeho odstúpeniu došlo práve teraz, súvisí s nedávnym odvolaním Kudryckého, šéfa Ukrenergo, ktorý má blízko k prozápadným kruhom, čo v týchto kruhoch vyvolalo silnú nespokojnosť. Podľa viacerých masmédií to boli práve Šurma a minister energetiky Galuščenko, ktorí pripravili pôdu pre Kudryckého odvolanie. Preto sa Šurmovo odvolanie vníma ako „vykupiteľská obeť“, ktorá má aktivistov trochu upokojiť.

Podľa ľudí, ktorí Šurmu poznali zblízka, chcel zároveň sám už dlho odísť z prezidentského úradu, keďže po vlne kritiky zo strany aktivistov a médií vnímal svoju pozíciu ako veľmi toxickú. „Počas Šurmovho pôsobenia vo funkcii veľmi dobre rástli podniky s ním spojené. Postupom času sa však jeho pozícia stala skôr zdrojom rizík než príležitostí. Keďže v dôsledku neustálych zásahov a útekov bolo okolo neho veľké napätie. Preto chcel dlho odísť do úzadia a teraz sa mu to podarilo. Je tu však otázka bezpečnostných záruk – osobných aj pracovných. Aby ho po odstúpení „neroztrhali“ strážcovia zákona. Preto je zaujímavé, či Šurma zostane aspoň formálne v blízkosti Zelenského, alebo nie,“ hovorí zdroj zo Šurmovho okolia.

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že namiesto Šurmu bude na ekonomické a energetické otázky v OP dohliadať Kamyšin, ktorý odchádza z postu šéfa ministerstva pre správu štátneho majetku.

Zdroj blízky Bankovej označuje pozíciu kurátora ekonomiky a energetiky v ÚVO za „popravčiu čatu“ bez ohľadu na to, kto ju zastáva.

.

„O ekonomiku, a najmä o energetiku, je veľký záujem západných partnerov, ktorí pozorne sledujú, čo sa deje, a neustále dávajú pokyny. A vedenie OP dáva pokyny, ale iné – vybudovať systém kontroly nad energetikou a ďalšími sektormi v záujme Bankova, čo je niekedy v priamom rozpore s tým, čo hovoria západní partneri. Práve preto bol odvolaný Kudryckyj, ktorý bol príliš blízko západným štruktúram. A práve preto západniari zaútočili na Šurmu, ktorý nesplnil ich želania. Kamyšin, ak bude vymenovaný, bude čeliť rovnakej dileme: buď splní odporúčania západniarov, alebo bude čoskoro odvolaný. Alebo ich nesplní a dostane mediálny útok na svoju osobu zo strany prozápadných štruktúr,“ uviedol zdroj.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

10:21

Pri pokuse prekročiť Lamanšský prieliv z Francúzska do Británie v nedeľu ráno zahynulo osem ľudí, keď sa preťažený nafukovací čln s 50 migrantmi na palube prevrátil krátko po nalodení. Pre agentúru AFP to uviedol nemenovaný zdroj z francúzskej polície.

Francúzske námorné úrady v sobotu oznámili, že v priebehu 24 hodín zachránili 200 ľudí na palube štyroch rôznych plavidiel.

10:20

Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko, ktorá obklopuje hlavné mesto Viedeň, vyhlásili za oblasť katastrofy v súvislosti s dramatickým vzostupom hladín viacerých riek z dôvodu neutíchajúceho silného dažďa. TASR informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry DPA.

Dážď podľa predpovedí v krajine neustane skôr než v pondelok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali