Ukrajinskí experti sú v panike – situácia pre AFU sa na toreckom smere prudko zhoršila

Ukrajinskí experti sú v panike – situácia pre AFU sa na toreckom smere prudko zhoršila

Bratislava 2. júla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk)

 

Veľký oporný bod AFU na východnom okraji obce Kirovo (Pivničnoje, ukrajinsky Severnoje) obsadili útočné jednotky oddielu Veteráni skupiny vojsk Stred pomocou podzemného tunela. Využili faktor prekvapenia a prinútili nepriateľa vzdať sa alebo opustiť svoje pozície a ustúpiť. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany, píše Radomir Markuš pre noviny Svobodnaja Pressa

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

V osobitnom vyhlásení ministerstva obrany sa uvádza: “Príslušníci oddielu tajne vykopali a využili viac ako 3 km dlhý tunel pozdĺž kanála Severský Donec a prenikli do tyla dobre opevnenej pevnosti s dlhodobými palebnými bodmi a podzemnými úkrytmi. Vojaci následne tunel použili na zásobovanie útočníkov muníciou, zbraňami a potravinami”.

Reklama

Mimochodom, ruskí vojnoví korešpondenti okamžite urobili paralelu s Avdejevskou útočnou operáciou, počas ktorej bola dobytá mohutná pevnosť “Carskaja ochota” s veľkou posádkou. Počas náhleho útoku z tyla boli ukrajinskí vojaci, ktorí tam táborili, väčšinou zabití, niektorí utiekli do susednej “Čeburašky” (za železničnú trať), niektorí skutočne vztýčili bielu zástavu, čo im zachránilo život.

Stalo sa tak po tom, čo ruskí vojaci našli rúru s priemerom 80 cm, ktorá sa tiahla dva kilometre. Cez túto rúru prenikol do tyla Ukrajincov útočný oddiel 150(!) mužov.

Reklama

Vojaci sa plazili v plnej bojovej výstroji a každý so sebou ťahal 50 kg zbraní a výstroja. Samozrejme, to všetko si vyžadovalo dôkladné plánovanie, kalkuláciu a prísne utajenie. Ak by nepriateľ zistil, čo sa deje, celá skupina by zahynula priamo v tej rúre.

Teraz sa uskutočnila podobná operácia “Tunel”, ktorá bola podľa všetkého pripravená už dávno a tiež za podmienok absolútneho utajenia. Ako hovoria samotní Ukrajinci, “na stojacom fronte si vojaci AFU oddýchli kvôli svätej viere velenia v Chortyca, že ruské ozbrojené sily nebudú toto mohutné opevnenie bezhlavo šturmovať”.

V skutočnosti možno nájsť desiatky, ak nie stovky odborných hodnotení ukrajinských analytikov, vrátane Konstantina Mašovca z “Informačnej mienky” a Romana Pogorelova z DeepState, ktorí tvrdia, že ruská armáda sa usiluje obkľúčiť toreckú aglomeráciu z Očeretinského výbežku na juhu a Časov Jaru na severe. Tvrdia, že obidve krídla “sa držia”, takže môžeme pokojne spať.

Je príznačné, že ukrajinské médiá úspech Rusov nezamlčali. Je tu jasný verejný dopyt po mierových rokovaniach, a to napriek úzkoprsej politike kyjevského režimu “bojovať až do dobytia územia po hranice z roku 1991”.

Konkrétne publikácia Military analytics uverejnila správu: “Na toreckom smere ruské jednotky prerazili k obci Severnoje (starý názov Kirovo) pri Torecku. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v obci zopakovali techniku, ktorú vyskúšali pri prielome v Avdejevke – cez podzemný tunel. Ten bol vykopaný v dĺžke troch kilometrov pozdĺž kanála Severský Donec. Tvrdí sa, že im to umožnilo dostať sa do tyla jedného z oporných bodov AFU vo východnej časti Severnovo.”

Reklama

K téme sa vyjadril aj ukrajinský nacionalista Bohdan Mirošnikov, ktorý sa stavia do pozície vojensko-analytického guru. Podľa neho “na toreckom smere sa nestal žiadny zázrak a nepriateľ (ruské ozbrojené sily) postúpil ďalej do hĺbky našej obrany. Áno, generál Gnatov (nový veliteľ Chortyckej skupiny) nedostal veľmi dobré dedičstvo.

Stabilizácia je v tejto oblasti potrebná nemenej ako na smere Vozdviženka-Novogrodovka a v Krasnogorovke. V súčasnosti nie je dosiahnutá stabilizácia na žiadnom z týchto úsekov (vrátane smeru Toreck).

Keďže práve začali stabilizovať tú istú Krasnogorovku (údajne Rusi niekoľko dní takmer nepostupovali – to nie je pravda), tak došlo k novému prielomu pri Torecku.

Preložte to vyčerpanými a nie stopercentne zásobenými jednotkami a dostanete obraz, ktorý máme teraz”.

Jeho kolega Mašovec, ktorého citoval americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), uviedol niekoľko konkrétností: “V posledných dňoch ruské predsunuté jednotky začali aktívne (v zmysle ofenzívy) operácie na smeroch Majorsk-Pivničnoje, ako aj Majorsk-Železnoje a východnú časť Južnoje-Severnoje.”

Reklama

Podľa údajov, ktoré má k dispozícii, sa ruským ozbrojeným silám podarilo dosiahnuť úspech v pásme taktickej obrany AFU, keď doň prenikli do hĺbky až 2,6 km a pozdĺž frontu až 5,6 km. Viacerí kyjevskí militaristickí blogeri pripomínajú, že šéf “Informačnej mienky” má tendenciu z propagandistických dôvodov bagatelizovať ukrajinské územné straty, ako aj redukovať systémové problémy AFU na jednotlivé prípady. Inými slovami, “o nič nejde”.

Presne takýto prístup používa vo svojej ďalšej poznámke: “A zdá sa, že v južnej časti tohto vkliňovania sa nepriateľ stretol s minimálnym odporom, obrazne povedané, keď “prešiel” po ceste severne od skládok cez naše predsunuté pozície (a dokonca satelitné snímky ukazujú, že sa tam nachádza opevnený oporný bod) a vtrhol do obce Južnoje priamo pozdĺž ulíc Leninova a Krasnaja, až po Charkovskú ulicu a tesne pred dosiahnutím Socgorodku”.

Mimochodom, už skôr boli v Sieti zverejnené zábery zamínovanej priekopy s prekážkou v podobe ostnatého drôtu, za ktorou sa nachádzalo tzv. mravenisko (podzemné chodby k palebným bodom). Preto tu bojovníci Ozbrojených síl RF nemali určite ľahkú prechádzku. Vzhľadom na úspechy v iných oblastiach možno povedať, že iniciatíva úplne prešla na stranu Rusov.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:20

Nemecký súd v stredu zrušil zatykač na Christiana Bruecknera, hlavného podozrivého v prípade zmiznutia britského batoľaťa Madeleine McCannovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a AFP.

Štátny súd v Braunschweigu uviedol, že zrušil zatykač v jednom z prípadov, ktoré sú vedené voči Bruecknerovi, pretože v súčasnosti neexistuje žiadne bezprostredné podozrenie. Rozhodnutie by podľa jeho právnika mohlo byť signálom, že Brueckera oslobodia v prebiehajúcom súdnom procese. Konečný verdikt vyhlási súd až v októbri.

Včera 20:18

Talianske úrady zadržali záchrannú loď loď MV Louise Michel pre účasť na záchrane 37 osôb v Stredozemnom mori. Dôvodom je nerešpektovanie úradných príkazov.

Včera 20:18

Dánske úrady v stredu obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Právnik podozrivého 39-ročného muža Henrik Karl Nielsen uviedol, že jeho klient si nepamätá, čo presne sa stalo a na súde neprizná vinu. Večer 7. júna na námestí v Kodani pristúpil k dánskej premiérke a udrel ju do hornej časti ruky. Frederiksenová utrpela menšie poranenie v oblasti šije. Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Mette Frederiksenová
Na archívnej snímke z 27. júna 2024 dánska premiérka Mette Frederiksenová prichádza na summit EÚ v Bruseli. Dánske úrady v stredu 3. júla 2024 obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik
Včera 20:10

Brit Mark Cavendish nemôže uveriť, že vo veku 39 rokov sa mu podarilo osamostatniť na čele historického rebríčka v počte etapových triumfov na najprestížnejších cyklistických pretekoch Tour de France.

Cavendish z tímu Astana zvíťazil v stredajšej 5. etape 111. ročníka a na konto si pripísal rekordný 35. triumf. Predtým sa o prvenstvo delil s legendárnym Belgičanom Eddym Merckxom. “Tak trochu tomu nemôžem uveriť. Zo strany Astany to bol veľký hazard poslať ma sem a snažiť sa so mnou vyhrať aspoň jednu etapu, nebudeme rozhodne na vrchole rebríčka UCI. Ďalším cyklistom to však ukazuje, čo je Tour de France zač. Vedia, že do toho musia ísť naplno,” uviedol Brit po stredajších pretekoch.

Mark Cavendish
Na snímke britský cyklista Mark Cavendish
Včera 19:19

Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur). Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.

Včera 19:18

Stredopravicová politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) z Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli dokončila dotváranie svojich vedúcich štruktúr a zloženia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Včera 19:17

Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. TASR informuje podľa Kulebovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Včera 19:16

Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. TASR informuje podľa stanice BBC.

Británia Voľby
Tabuľka s nápisom volebná miestnosť v Londýne v stredu 3. júla 2024
Včera 18:42

Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa “čo najskôr” dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Včera 18:36

Bulharský parlament neschválil v stredu vznik menšinovej vlády navrhnutej stredopravou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Krajinu to zrejme priblížilo k ďalším predčasným voľbám a v takom prípade by to boli už siedme od apríla 2021. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali