Ukrajine sa rozsypáva protilietadlová obrana

❚❚

Kyjev 22. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised )

 

Ukrajinská armáda pociťuje úplný nedostatok protilietadlových rakiet krátkeho doletu. Uviedol to hlavný veliteľ AFU Oleksandr Syrskij

vojna na ukrajine
Ilustračné foto

Podľa neho najťažšie boje teraz prebiehajú v Krasnogorovke severozápadne od Donecka a v okolitých osadách.

.

Odpoveď [na akcie ruských ozbrojených síl] je jediná: účinná palebná porážka hlavných síl nepriateľa a jeho záloh na vzdialených prístupoch, komplexná porážka nepriateľa pred frontovou líniou, trvalé udržanie ženijne pripravených línií a pozícií, maximálne efektívne využitie všetkých možností zbraní a munície, najmä bojových bezpilotných prostriedkov, v ktorých máme prevahu. A tiež zvládnutie nových spôsobov ničenia prieskumných bezpilotných lietadiel nepriateľa v podmienkach totálneho nedostatku protilietadlových rakiet krátkeho dosahu, len s využitím prostriedkov REB a fpv-dronov.

Nie je špecifikované, ako presne sa Syrskij chystá zostreľovať prieskumné bezpilotné lietadlá v komerčných množstvách pomocou FPV-dronov, ale je zaujímavé, že kým existoval sovietsky systém ešalónovej protivzdušnej obrany, SAM krátkeho dosahu (vrátane tých, ktoré dodali západné krajiny) umožňovali do určitej miery tento problém riešiť.

.

Len čo sa najaktívnejšia zložka systému začala vyraďovať raketovými údermi, celý systém sa začal rúcať. A ruské UAV začali lietať na miestach, kde sa predtým nevyskytovali, a AFU s tým zatiaľ nemôže nič robiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:40

Znovupoužiteľná kozmická loď Boeing CST-100 Starliner po predchádzajúcom odpojení od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pristála v noci na sobotu pomocou padákov v americkom štáte Nové Mexiko. Na Zem sa však vrátila bez dvoch amerických astronautov, čím sa skončil testovací let poznačený technickými problémami.

07:40

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v piatok kritizoval premietanie ruského dokumentárneho filmu na filmovom festivale v Benátkach a označil ho za hanebné. Film odsúdili aj osobnosti ukrajinskej kinematografie.

07:39

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v piatok odvolal z funkcie ministra pre ľudské práva a občianstvo Silvia Almeidu. Dôvodom sú obvinenia, že sexuálne obťažoval niekoľko žien vrátane kolegyne z kabinetu.

07:35

Taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano z vládnucej strany Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej v piatok odstúpil zo svojej funkcie. Vyvodil tým dôsledky z aféry s influencerkou, ktorú už niekoľko rozoberajú talianske médiá.

07:01

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok upozornil, že ak by Ukrajina dostala povolenie na používanie západných zbraní na útoky hlboko v Rusku, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situáciu na bojisku by to nezmenilo. Americký minister to povedal novinárom na záver schôdzky Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein.

06:59

Odchádzajúci japonský premiér Fumio Kišida v piatok počas návštevy Soulu opätovne vyjadril súcit s utrpením Kórejčanov počas japonskej koloniálnej nadvlády. Kišida s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom taktiež zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi oboma krajinami.

Kišida
Na snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida
06:58

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči bývalému politickému vodcovi palestínskeho Hamasu Ismáílovi Haníjovi, ktorého 31. júla údajne zabil Izrael na území Iránu.

06:57

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v kauze podplácania pornoherečky odsúdia až po novembrových prezidentských voľbách. V piatok to oznámil sudca Juan Merchan, ktorý nový možný termín stanovil na 26. novembra.

06:57

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec požiadal generálnu prokuratúru, aby začala vyšetrovať prípad muža, ktorý údajne zomrel po tom, ako ho zadržali a zbili náboroví pracovníci armády v Zakarpatskej oblasti.

06:56

Izraelská armáda v piatok v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu údajne zastrelila 26-ročnú Aysenur Eygiovú, ktorá mala americké a turecké občianstvo.

06:56

Poľský súd v piatok vydal zatykač na troch predstaviteľov Bieloruska. Obviňuje ich, že v roku 2021 nelegálne nariadili odklon letu spoločnosti Ryanair s cieľom zadržať novinára Ramana Prataseviča na palube.

06:55

Približne osem hodín v piatok zasadala vyšetrovacia komisia Poslaneckej snemovne českého parlamentu, ktorá sa zaoberá prípadom tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe z decembra minulého roka. Na jej treťom zasadnutí poslanci vypočúvali svedkov z polície. V piatok to uviedol predseda komisie Pavel Kašník, ktorý zároveň avizoval, že zasadnutia má komisia naplánované do decembra.

06:54

Advokát republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v piatok požiadal federálny odvolací súd, aby zrušil verdikt poroty, podľa ktorého je Trump vinný zo sexuálneho útoku na novinárku E. Jean Carrollovú a urážku na jej cti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali