Ukrajina zastavila vydávanie dokladov Ukrajincom v zahraničí. Bude im pasy vydávať Putin?

❚❚

Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:Twitter)

 

Arestovičovo /ukrajinský propagandista/ tvrdenie, že Putin by mohol využiť súčasnú situáciu so zahraničnými pasmi a obmedzenie konzulárnych služieb na vydávanie ruských pasov zahraničným Ukrajincom, nie je vôbec fantastická špekulácia

ukrajina pas
Ilustračné foto

V Rusku je v súčasnosti veľký nedostatok pracovných síl. Zároveň sa ruská spoločnosť v poslednom čase čoraz negatívnejšie stavia k prílevu migrantov zo Strednej Ázie (najmä po teroristickom útoku v Crocuse).

.

Včera Putin povedal, že nedostatok pracovných síl v Rusku by sa nemal riešiť príchodom migrantov (zjavne mal na mysli migrantov zo Strednej Ázie).

V skutočnosti jediným spôsobom, ako môže Rusko vyriešiť nedostatok pracovných síl bez Tadžikov a Uzbekov, je prilákať Ukrajincov.

.

Ruské úrady však zatiaľ v tomto smere neurobili žiadne kroky. Naopak, prevláda postoj k Ukrajincom prichádzajúcim do Ruska, že sú to potenciálni špióni a sabotéri. Z toho vyplýva obmedzenie vstupu ukrajinských občanov len cez jedno kontrolné stanovište (letisko Šeremetievo) a prísna, niekoľkohodinová filtrácia. Už len toto odrádza Ukrajincov od cesty do Ruska, aj keby niektorí z nich dostali takýto nápad.

Ak sa však Kremeľ náhle rozhodne zmeniť svoju politiku a spustí program na prilákanie Ukrajincov pracovať a žiť v Rusku, situácia pre Ukrajinu sa môže stať hrozivou. Najmä ak RF ponúkne nielen presťahovanie a pas, ale aj balík pas+práca (s cieľom vyriešiť problém nedostatku pracovnej sily).

Kroky Kyjeva, ktoré fakticky obmedzujú práva ukrajinských občanov v zahraničí, neustále narážky na to, že sú takmer „zradcami“, vyvolali nielen rozhorčenie zahraničných Ukrajincov, ale mnohých z nich podnietili aj k tomu, aby sa zamysleli nad tým, občianstvo ktorej krajiny môžu urýchlene získať.

Samozrejme, väčšina Ukrajincov o presťahovaní sa do Ruska neuvažuje z rôznych dôvodov (vlastenectvo, nenávisť k invázii a spôsobenému utrpeniu, strach z vyslania na front v prípade vyhlásenia novej vlny mobilizácie v Ruskej federácii). Ale aj keby sa ukázalo, že takýchto ľudí je iba 20 %, už teraz je to viac ako milión ľudí.

A takýto obrat môže mať pre Ukrajinu vážne dôsledky. Z imidžového aj praktického hľadiska – RF získa nielen robotníkov, ale v podstate aj tisíce agitátorov na sociálnych sieťach, ktorí budú o svojom živote v RF rozprávať nie v negatívnom kontexte, čo bude mať vplyv na nálady verejnosti vo vnútri Ukrajiny.

.

Opäť je to možné len v prípade strategickej zmeny politiky RF v súvislosti so zabezpečením vstupu Ukrajincov. Čo sa zatiaľ nestalo.

Ale to, že sa tak stane, sa vzhľadom na súčasné udalosti nedá vylúčiť.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:26

Nemecké vojenské lietadlá zamerané na vyhľadávanie ponoriek budú dohliadať na severný Atlantický oceán zo základne v Škótsku. Vyplýva to z nového obranného paktu, ktorý uzavrelo Nemecko s Britániou v stredu v Londýne.

16:25

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) zvýšenie minimálnej mzdy podporilo, avšak poslanci z opozičnej strany SaS boli proti. Rast minimálnej mzdy podľa SaS uškodí tým najslabším. PS tento návrh podporilo s výhradami, že jej zvýšenie nevyrieši platy v štátnej ani verejnej správe, keďže bez príplatkov nedosahujú ani úroveň minimálnej mzdy. Opozičné strany to uviedli po stredajšom schválení novely zákona o minimálnej mzde.

16:24

Slovensko nevyužíva potenciál vodnej energie dostatočne, hoci môže významne prispieť k dekarbonizácii energetiky. Upozornila na to Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) spoločne so Slovenskou asociáciou udržateľnej energetiky (SAPI). V súčasnosti sa podľa nich využíva iba štvrtina hydroenergetického potenciálu malých vodných elektrární (MVE).

16:23

Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4) s tým, že zo štrukturálnych fondov na roky 2021 – 2027 vyčerpalo 1,15 %. Poľsko v tejto fáze vyčerpalo 5 %, Maďarsko 8 % a Česko už 12 % celkového objemu. Problém predstavuje nedostatočné vyhlasovanie výziev zo strany ministerstiev, uviedli v stredu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

16:00

Letisko Birmingham v strednom Anglicku v stredu po správe o podozrivom vozidle evakuovali a zrušili na ňom lety. Pasažierov tiež vyzvali, aby na letisko nechodili.

15:59

Portugalským hlavným mestom Lisabon už druhú noc po sebe otriasli nepokoje, ktoré vypukli po tom, čo policajti zastrelili muža čiernej pleti. Výtržníci podľa úradov podpaľovali autobusy a odpadky a hádzali kamene.

15:58

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu oznámil, že v budúcoročných prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

15:35

Nemecká prokuratúra v stredu oznámila, že obvinila ruského občana z vraždy dvoch ukrajinských vojakov, ktorí sa v Bavorsku zotavovali zo zranení utŕžených v boji.

15:33

Spojené štáty majú dôkazy, že severokórejskí vojaci sú v Rusku. Uviedol to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali