Ukrajina už plánuje, ako prežiť Trumpa v prezidentskom kresle

❚❚

Bratislava 25. júla 2024 (HSP/ The Times / Foto: AP/Vadim Ghirda, Steve Helber)

 

„Kyjevskí predstavitelia strávili mesiace skúmaním toho, čo by víťazstvo Donalda Trumpa mohlo znamenať pre ich vojnu proti Rusku. Mnohí sa obávali, že jeho história úcty k autokratom, ako je Vladimir Putin, a jeho transakčný prístup k zahraničným záležitostiam, by pre Ukrajinu znamenali katastrofu. Nie všetky ich predpovede sú však také hrozné, ako by sa dalo očakávať,“ píše Simon Shuster pre The Times

zelenskyj trump
Na snímke vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý americký prezident Donald Trump

„Prvých osem alebo desať mesiacov, v podstate celý rok 2025, by bolo veľmi ťažkých,“ povedal pre Time vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol hovoriť o interných úvahách.

.

Trump by pravdepodobne znížil pomoc Ukrajine a tlačil by ukrajinského prezidenta Zelenského k prijatiu mierovej dohody, ktorá by bola výrazne naklonená Rusku. Podobne ako predchádzajúci americkí prezidenti, aj Trump by sa mohol na začiatku svojho funkčného obdobia usilovať o obnovenie vzťahov s Vladimirom Putinom.

„Ale časom uvidí, že Putinovi sa nedá veriť,“ hovorí ukrajinský predstaviteľ. Dodáva, že dôležitejšie je, že Trump si nakoniec uvedomí, „že Putin sa nemôže starať o Trumpa a jeho agendu. Vtedy by sme mohli začať vidieť od Trumpa určité výhody. Nedá sa nachytať Putinom,“ uviedol.

.

 

Bidenova reakcia

Medzi ukrajinskými politickými elitami takéto nádeje na druhé Trumpovo funkčné obdobie v posledných mesiacoch získavajú na sile. Čiastočne sú výsledkom tendencie Zelenského tímu vypozorovať príležitosti a projektovať dôveru bez ohľadu na to, aká pochmúrna je ich situácia. Ich pohľad na Trumpa však formuje aj v Kyjeve tlejúca frustrácia zo spôsobu, akým americký prezident Joe Biden reagoval na vojnu.

V nedeľu, po tom, ako Biden odstúpil z volieb, Zelenskyj chválil jeho vodcovstvo pri obrane Ukrajiny pred Ruskom. „V posledných rokoch bolo prijatých mnoho silných rozhodnutí, ktoré si budeme pamätať ako odvážne kroky prezidenta Bidena v reakcii na náročné časy,“ uviedol vo svojom vyhlásení.

Za posledné dva roky sa však Zelenskyj a jeho spojenci často sťažovali, že reakcia USA na ruskú inváziu bola pod Bidenovým vedením príliš pomalá, váhavá a príliš rozptýlená obavami z ruskej eskalácie. Čoraz viac z nich verí, že ak sa Trump ujme moci a v určitom okamihu sa rozhodne pomôcť Ukrajine, podpora USA bude razantnejšia.

 

.

Boris Johnson

Medzi tými, ktorí vysielajú túto predpoveď, je aj Boris Johnson, bývalý britský premiér, ktorý sa nedávno stretol s Trumpom na republikánskom národnom konvente.

„Po rozhovore s Donaldom Trumpom tento týždeň som viac ako kedykoľvek predtým presvedčený, že jedine on má silu a odvahu napraviť to. Zachrániť Ukrajinu, priniesť mier – a zastaviť katastrofálnu nákazu šíriacu sa z konfliktu,“ napísal Johnson v eseji uverejnenej v piatok v denníku Daily Mail. „Nech už niektorí iní republikáni v minulosti hovorili o Ukrajine čokoľvek, som presvedčený, že Trump chápe realitu: že porážka Ukrajiny by bola obrovskou porážkou Ameriky.“

Johnson, ktorého Zelenskyj na začiatku invázie v roku 2022 považoval za svojho najbližšieho európskeho spojenca, by pri takýchto argumentoch voči Trumpovi nebol sám. Jasná väčšina republikánov na Kapitole hlasovala za početné balíky pomoci Ukrajine. Naposledy v apríli, keď Kongres schválil dodatočnú pomoc vo výške 61 miliárd dolárov. Mnohí tradiční republikáni vrátane Mitcha McConnella, lídra menšiny v Senáte, boli pevne odhodlaní pomôcť Ukrajine vyhrať vojnu.

 

 J.D. Vance

Pri výbere svojho kandidáta na viceprezidenta sa minulý týždeň Trump postavil na stranu izolovanejšieho krídla svojej strany. Senátor J. D. Vance patril medzi najzarytejších odporcov americkej účasti na vojne na Ukrajine. Niektorí v Kyjeve si však zachovávajú nádej, že aj Vance v úlohe viceprezidenta by sa mohol časom nechať ovplyvniť. „Je ako kyvadlo,“ hovorí vysoký ukrajinský predstaviteľ. „Jeho postoj sa hojdá z jednej strany na druhú,“ dodal s tým, že v minulosti bol Vance jedným z najostrejších Trumpových republikánskych kritikov.

.

V snahe získať Trumpa a Vancea sa Ukrajinci spoliehajú aj na pomoc svojich spojencov v Európe a amerického vojensko-priemyselného komplexu, ktorý má z pokračujúcej výroby zbraní pre Ukrajinu obrovské zisky.

„Môžu (Trumpovi) vysvetliť, prečo to prospieva mnohým ľuďom v Amerike, najmä v “červených” štátoch,“ hovorí vysoký úradník. „Vytvára to pracovné miesta. Podporuje to ekonomiku,“ uviedol.

V posledných mesiacoch, keď sa Trumpova pozícia v prieskumoch zlepšila, Zelensky a jeho tím pracovali na posilnení väzieb s jeho spojencami v Kongrese a ďalšími osobami blízkymi Trumpovej kampani.

„Nemôžeme sa postaviť na žiadnu stranu,“ hovorí druhý vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ, ktorý sa priamo podieľal na tomto úsilí. „Musíme však medzi týmito stranami vytvoriť väčšiu rovnováhu,“ dodal.

 

Pompeo

Jedným z potenciálnych spojovacích článkov z Trumpovho kruhu bol pre Ukrajincov Mike Pompeo. Pompeo, ktorý počas Trumpovho prvého funkčného obdobia pôsobil ako riaditeľ CIA a minister zahraničných vecí. Ten Pompeo, ktorý sa vyjadril, že by bol otvorený prijať vysokú funkciu vo vláde, ak sa Trump vráti do Bieleho domu, sa tento rok najmenej dvakrát stretol s vplyvným šéfom Zelenského štábu Andrijom Jermakom a raz ho označil ako „veľkého priateľa“. Mike Pompeo sa tiež vlani na jeseň stal členom predstavenstva Kyivstar, poprednej ukrajinskej telekomunikačnej spoločnosti.

Napriek tomu sa vzhľadom na neistotu prezidentských pretekov v USA niektorí Zelenského blízki spojenci radšej vyhýbajú priamym kontaktom s ktoroukoľvek z týchto kampaní. Riziko, že sa pridajú na stranu nesprávneho kandidáta, je príliš vysoké. „Nikto nevie, čo sa stane,“ hovorí druhý ukrajinský predstaviteľ pre TIME. „Musíme len rešpektovať inštitúciu a dúfať v to najlepšie.“

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali