Ukrajina prekročila „červené čiary“ nielen Ruska, ale aj USA

❚❚

Kyjev 26. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Jose Luis Magana)

 

Podľa denníka Financial Times Ukrajina spustením ofenzívy v Kurskej oblasti prekročila „červené čiary“ nielen Ruska, ale aj USA

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Washington považoval za „nebezpečnú“ možnosť prenesenia vojny na ruské územie a snažil sa vyhnúť tretej svetovej vojne, aj keď len znížením podpory Ukrajine.

.

„Ukrajina však bojuje o svoje prežitie. Súhlasila by s priamou účasťou USA vo vojne s Ruskom,“ píše sa v publikácii.

David Sanger vo svojej nedávnej knihe píše, že Biden raz dokonca naznačil svojim pobočníkom, že Zelenskyj sa možno zámerne snaží zatiahnuť Ameriku do tretej svetovej vojny.

.

Autori článku sa domnievajú, že Ukrajinci si vzali príklad z Izraela a podnikli vojenskú akciu bez súhlasu Spojených štátov v očakávaní, že ak budú úspešní, získajú súhlas Ameriky „so spätnou platnosťou“. A ak sa im to nepodarí, USA im pomôžu riešiť následky.

Podľa FT je však nepravdepodobné, že by USA odhodili opatrnosť, a preto sa naďalej vyhýbajú priamemu konfliktu s Ruskom, pretože sa vážne obávajú jadrovej vojny.

„USA neveria, že posledná červená čiara bola úspešne prekročená. Bidenovi poradcovia sa naďalej domnievajú, že ak sa Putin domnieva, že jeho režim je na pokraji úplnej porážky, Rusi sa môžu uchýliť k použitiu jadrových zbraní. Keď sa Ukrajinci sťažujú, že ich spojenci sa boja predstavy víťazstva, majú pravdu,“ uzatvára publikácia.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že “majú strach” čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael.

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

14:54

Európska únia zvažuje sankcie voči iránskemu leteckému sektoru, oznámil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na tvrdenia, že Teherán poskytuje Rusku balistické rakety a to nimi útočí na Ukrajine.

14:50

Pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov v centrálnej časti Afganistanu zahynulo 14 ľudí a ďalší šiesti utrpeli zranenia, oznámil v piatok hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

14:28

Pretrvávajúce zrážky v Rakúsku komplikujú dopravnú situáciu v krajine – silné sneženie a zosuv pôdy prerušili napríklad vlakové spojenie na dvoch tratiach v spolkovej krajine Salzbursko, informovali v piatok rakúske železnice (ÖBB), píše TASR na základe správ agentúr APA. Komplikácie v dôsledku dažďa, sneženia a popadaných stromov sa týkajú aj cestnej dopravy, upozorňuje automobilová organizácia ÖAMTC.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali