Ukončia to trápenie už v utorok? Alebo sa tá pravá orechová koalično-opozičná zábava ešte iba začína?

❚❚

Bratislava 8. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Je to paráda. Ak sme tu dva a pol roka mali koaličný chaos, tak ešte len teraz to môže dostať tie správne grády, keď už aj niektorí samotní aktéri prestávajú chápať, čo sa vlastne deje a kto je s kým proti komu a prečo

Igor Matovič odvolávanie
Na snímke plénum počas hlasovania na 72. schôdzi NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča

Zdá sa, že by sa už nikto nečudoval ani tomu, keby už teraz v utorok, pri najbližšej príležitosti, keď sa poslanci zídu, sa tento cirkus definitívne rozpadol a museli by prísť na rad predčasné voľby. Tie už zrejme okrem Igora, jeho igorantov a ešte niekoľkých viac či menej bezprízorných poslaneckých duší chce úplne každý (a áno, zabudol som ešte na pani prezidentovú a veľvyslanectvo).

.

Ak doteraz bolo vládnutie tejto junty jedným veľkým chaosom, tak teraz to bude chaos na druhú. Nikto nevedel ako dopadne odvolávanie a čo potom vlastne bude, kto bude vo vláde a či nepadne vláda, a tento stav pretrváva. Správanie a vyjadrenia poslancov Národnej rady svedčia o tom, že dokonca ani niektorí z nich vlastne nevedia aké alternatívy sú na stole a čo sa má diať. Vzťahy v bývalej koalícii sú napäté ešte viac ako inokedy (predstavte si toto!) a málokto pochybuje o tom, že si navzájom budú robiť rôzne obštrukcie a naschvály.

Tak napríklad tá vec s návrhmi ústavného zákona, ktorý by mal umožniť skrátenie volebného obdobia. V parlamente sú momentálne dva návrhy, lenže je otázne či sa vôbec niektorý dostane ďalej ako do druhého čítania. Ten prvý totiž predložil nezaradený poslanec Tomáš Taraba, predseda strany Život – národná strana a SaS sa nechystá ho podporiť, najmä nie potom, ako im Tarabovci svojím hlasovaním pri odvolávaní Matoviča v podstate pokazili hru.

.

„My sa s fašistami nebavíme a o Tarabovom návrhu už vôbec. OĽaNO vytvára dymovú clonu, lebo s nimi majú dohodu a chcú to hodiť na nás,“ povedal pre Pravdu poslanec SaS Juraj Krúpa. (Mimochodom, je to pekná formulácia: „nebavíme sa s nimi, a o ich návrhu už vôbec nie“. Neviem ako vy čitatelia, ale autor týchto riadkov z vyjadrenia poslanca Krúpu, ktorý ešte nedávno bol v OĽaNO, ale prebehol do SaS, má akýsi neurčitý dojem, že tá zásadovosť „nebaviť sa s fašistami“ by mohla eventuálne mať aj drobné trhliny…)

No a potom je tu ešte druhý návrh. Ten predložil poslanec strany Sme rodina Miloš Svrček a s ním je zase ten problém, že Kollár a spol. sú viazaní koaličnou zmluvou a môže sa stať, že Matovič nedovolí, aby sa o tomto návrhu hlasovalo – už dávnejšie to totiž avizoval.

Koaličné aj menej koaličné zoskupenia sa teda navzájom vydierajú a blokujú, pričom viacerí politológovia tvrdia, že ak by žiadna novela ústavného zákona o skrátení volebného obdobia neprešla, skomplikovalo by to možnosť konania predčasných volieb.

Lenže na druhej strane, väčšina parlamentu teraz už chce, aby sa krížová (krízová) cesta nešťastnej éry Matovičizmu-Hegerizmu konečne už skončila – a momentálne už to vyzerá tak, že skôr alebo neskôr to ostatní môžu skalnému zvyšku koalície znepríjemniť natoľko, že byvol menšinovej koalície pod toľkými údermi nakoniec kľakne.

Zaujímavá je aktivita Tomáša Tarabu, ktorý sa stal v parlamente dosť dôležitým hýbateľom udalostí. Veľkú hru rozohral už pri odvolávaní Igora Matoviča (písali sme o tom napríklad tu) a v tejto hre zrejme bude pokračovať. Počas odvolávania Matoviča mu do druhého čítania prešli tri návrhy zákonov, čo je tiež náznak toho, čo s hnevom tvrdia ostatní opoziční poslanci: že traja „tarabovci“ (Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa) už v podstate sú neformálnou súčasťou koalície.

.

A tá ich bude v najbližšom čase potrebovať ako soľ, pretože pre menšinovú koalíciu sú tarabovci práve tými rozhodujúcimi hlasmi tvoriacimi väčšinu. Čoskoro by sa malo hlasovať o najdôležitejšom zákone roka, o štátnom rozpočte na budúci rok, a to bude kľúčový moment, ktorý rozhodne o prežití či páde koalície. Návrh rozpočtu sa zatiaľ nedostal ani do druhého čítania, pretože opozícia zablokovala parlament. Pokračovať sa má v utorok 11. októbra, ale zatiaľ to nevyzerá, že by rozpočet prešiel.

Predseda SaS Richard Sulík tvrdí, že Národnú radu pomohli zablokovať, lebo návrh zákona o štátnom rozpočte je urobený „diletantsky“. Skutočný problém, a to vadí aj ostatným stranám a poslancom v opozícii, je v tom, že si v tom návrhu Matovič z budúceho rozpočtu už dopredu „rezervoval“ 1,5 miliardy eur na míňanie bez toho, aby musel byť rozpočet schválený. Jeho postoj sa dá svojím spôsobom dá chápať, je to pokus zariadiť veci tak, aby menšinová koalícia nemusela ísť do predčasných volieb, ale aby mohla v rozpočtovom provizóriu nejako zúfalo „prežiť“ (ale ako dlho?) aj bez schválenia rozpočtu.

Lenže ostatní sa proti tomuto banditskému prístupu búria. „Tak, ako je to teraz napísané, to dáva vlastne bianko šek ministrovi financií urobiť s tými peniazmi, čo len chce,“ hovorí Sulík. Matovič to odôvodňuje tým, že veď on chce len dobre ľuďom, z tých peňazí chce vyplatiť mimoriadne dôchodky (odrazu si spomenul aj na dôchodcov…). Na to však potrebuje z tej sumy len čosi vyše 200 miliónov eur a opozícia dala jasne najavo, že nie sú takí hlúpi, aby mu dali hlasy na ten zvyšok.

Vláda prostredníctvom ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka sľubuje, že čoskoro dodá podrobnejší rozpis rôznych bohumilých položiek, ktoré by z tých peňazí chceli financovať, lenže opozícia príliš dobre chápe, že to je iba ďalšia finta ako si chce Matovič predĺžiť vládnutie. „My už poznáme návrhy a prísľuby ministra financií Igora Matoviča a ja osobne, na základe osobnej skúsenosti, som si takmer istý, že tie čísla by boli nakoniec aj tak pozmenené,“ povedal k tomu Sulík.

No skrátka, po úmorných a nechutných naťahovačkách s odvolávaním Matoviča nás v najbližších dňoch čakajú úmorné a nechutné naťahovačky o peniaze. A potom zase o čosi iné, a tak stále dokola, ako sme si už pri tejto garnitúre zvykli. Teda ak náhodou už konečne nezazvoní zvonec a hororu bude koniec. Krajina by si s úľavou vydýchla.

.

Ivan Lehotský

Súvisiace články: Ako to včera bolo s odvolávaním Matoviča? Kto sa teda s kým dohodol?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:35

Združenie miest a obcí Slovenska očakáva, že pripravovaný konsolidačný balíček bude mať dosah na občanov a tým pádom aj na samosprávy cez nižší výber dane z príjmov fyzických osôb. Na tlačovom brífingu počas rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska v Žiline to uviedol predseda združenia Jozef Božik.

13:34

Extrémne daždivé počasie, ktoré prinieslo na Slovensko silný nárazový vietor a záplavy, spôsobilo škody za viac ako milión eur. Do pondelka (23. 9.) bolo nahlásených vyše 1000 poistných udalostí, pričom najviac, až 85 %, prípadov je na západnom Slovensku. 

13:33

Rozloha amazonského dažďového pralesa sa za posledné štyri desaťročia zmenšila o plochu veľkú ako Nemecko a Francúzsko dohromady. V Brazílii, Bolívii, Peru, Ekvádore, Kolumbii, Venezuele, Guyane, Suriname a Francúzskej Guyane bolo za tento čas vyrúbaných 88 miliónov hektárov dažďového pralesa. Oznámilo združenie vedcov a mimovládnych organizácií RAISG (Red Amazónica de Información Socioambiental Georreferenciada).

13:31

Český premiér Petr Fiala navrhne prezidentovi Petrovi Pavlovi odvolanie predsedu Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu. Nie je podľa neho schopný dotiahnuť digitalizáciu stavebného konania do úspešného konca. Fiala sa tak podľa svojich slov rozhodol po rozhovore s Bartošom.

13:26

Budúcnosť dopravy a elektromobilita, ale aj smart domácnosti, udržateľnosť a digitalizácia sú témami 6. ročníka inovačnej a technickej konferencie s veľtrhom SlovakiaTech Fórum-Expo 2024. V košickom Kulturparku sa na nej počas utorka a stredy (25. 9.) predstaví dokopy viac ako 120 spíkrov a vyše 40 vystavovateľov. Organizátori očakávajú rekordnú účasť okolo 4000 návštevníkov.

SlovakiaTech
Snímka zo 6. ročníka SlovakiaTech Fórum-Expo 2024, Festivalu inovácií a nových technológií v Košiciach 24. septembra 2024
13:23

Opozícia a predstavitelia vlády SR sa zhodli len na tom, že konsolidácia je nevyhnutná. Majú však rozdielny pohľad na spôsob, akým sa má šetriť. Opozícia pritom nevie, kde by získala potrebných 2,7 miliardy eur. Vyhlásil to v utorok premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s predstaviteľmi opozície na tlačovej konferencii.

Fico Opozícia
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje na tlačovej konferencii po rokovaní s predsedami opozičných strán a predstaviteľmi Ministerstva financií SR o konsolidácii na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 24. septembra 2024
13:18

Taiwanský minister obrany Wellington Koo označil Čínu za hlavný zdroj kybernetických útokov na Taiwan. Vládne agentúry podľa taiwanských úradov odhadom čelia až piatim miliónom kyberútokom denne. 

13:15

Nálety izraelskej armády, ktoré podniká od pondelka rána, si doteraz vyžiadali 558 obetí a 1835 zranených, informoval v utorok libanonský minister zdravotníctva Firás Abiad. Medzi obeťami je aj 50 detí.

13:04

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,2 %. Budúci rok sa jej rast v dôsledku výraznej konsolidácie verejných financií spomalí na 2 %. Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktualizovanej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnila v utorok. V obidvoch rokoch odhaduje mierne nižší rast ekonomiky ako Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré zverejnilo svoju prognózu minulý týždeň.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali