UKF sa zapojí do 20. ročníka podujatia Týždeň vedy a techniky

❚❚

Nitra 1. novembra 2023 (TASR/HSP/Foto:Twitter)

 

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa aj tento rok zapojí do podujatia Týždeň vedy a techniky na Slovensku. Jednotlivé aktivity jubilejného 20. ročníka budú prebiehať od 6. do 12. novembra

Nitra, UKF
Ilustračné foto

Ako informovala UKF, zamestnanci univerzity v spolupráci so študentmi a externými partnermi pripravili 81 vedeckých a umeleckých podujatí, ktoré sú určené odbornej aj laickej verejnosti, žiakom základných škôl a študentom stredných i vysokých škôl. “Čakajú ich zaujímavé prednášky, odborné semináre, konferencie, workshopy, diskusie, prezentácie, prehliadky odborných laboratórií, exkurzie, súťaže, premietanie filmov, ale aj podujatia v online priestore,” uviedla UKF.

.

Týždeň vedy a techniky na Slovensku organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrum vedecko-technických informácií SR a Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. “Cieľom podujatia je práve propagácia a popularizácia vedy a techniky. Zároveň má vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín a informovať verejnosť o poznatkoch, ktoré nám veda prináša,” doplnili organizátori.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:43

Iránska reakcia na vraždu vodcu Hamasu Ismaila Haníju v Teheráne bude “ostrá a bolestivá”, uviedol vysokopostavený iránsky predstaviteľ pre televíziu Al-Džazíra.

“Irán odovzdá jordánskemu ministrovi zahraničných vecí al-Safádímu dva odkazy – prvý jordánskemu vedeniu a druhý USA a Izraelu. To, že by Teherán uhýbal alebo podnikol symbolickú reakciu, neprichádza do úvahy, akákoľvek reakcia bude tvrdá a bolestivá. Izrael sa teraz snaží, aby Teherán nereagoval, aby nás vykreslil ako slabú krajinu bez skutočných odstrašujúcich prostriedkov. Prekročil svoje hranice a musí za to zaplatiť. Nepochybujeme o tom, že za to draho zaplatí,” uviedol zdroj.

Podľa amerických médií by iránsky útok na Izrael mohol prísť už v pondelok.

14:33

Britská polícia podnikne “najtvrdšie možné” kroky proti demonštrantom proti islamu a migrantom – vláda

Viac ako 90 ľudí bolo zatknutých po tom, ako sa protesty v mestách po celom Spojenom kráľovstve proti prílevu nelegálnych migrantov zmenili na nepokoje.

14:12

Podiel Slovákov s pôžičkou či úverom sa v tomto roku oproti vlaňajšku takmer nezmenil. Zatiaľ čo v minulom roku malo nejaký finančný záväzok 40 % Slovákov, v súčasnosti ide o 41 % slovenských domácností. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

14:11

Zlato v piatok (2. 8.) prišlo o svoje prvotné zisky a uzavrelo so stratou. Dôvodom bolo vyberanie ziskov. Za celý týždeň si však solídne polepšilo.

14:11

Počas leta na Slovensku brigáduje 29 % mladých vo veku od 16 do 25 rokov, najčastejšie vo veľkých mestách. Ďalších 35 % si privyrába aj mimo prázdninového obdobia. Vyplýva to z prieskumu online investičnej platformy Portu, ktorý realizovala agentúra Ipsos na Slovensku aj Česku na vzorke 705 respondentov.

14:10

Lesné hospodárstvo SR vlani vykázalo hospodársky výsledok pred zdanením vo výške 68,15 milióna eur. V medziročnom porovnaní bol nižší o 27,25 milióna eur, najmä pre výrazný rast nákladov pri porovnateľnom speňažení surového dreva. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za rok 2023. Poskytovatelia služieb v lesnom hospodárstve SR dosiahli podľa správy hospodársky výsledok 7,37 milióna eur a obhospodarovatelia lesa 60,78 milióna eur.

14:10

Ceny ropy na konci týždňa klesli o viac ako 3 % a dostali sa na 2-mesačné minimá. Dôvodom boli obavy o dopyt, ktoré zatienili zvýšené geopolitické riziká.

14:09

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho silo dobyli obec Novoselivka Perša v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

14:09

Dvaja z ruských disidentov, ktorí boli tento týždeň prepustení z väzenia v rámci veľkej výmeny medzi Ruskom a Západom tvrdia, že už uvažujú o návrate do Ruska. Zároveň však sľubujú, že budú pokračovať v politickej aktivite aj zo zahraničia. Menovite ide o Andreja Pivovarova a Iľju Jašina, ktorí sa momentálne nachádzajú v Nemecku a poskytli rozhovor agentúre Reuters.

14:08

USA žalujú TikTok za rozsiahle narušenie súkromia detí mladších ako 13 rokov. Americké ministerstvo spravodlivosti podalo v piatok (2. 8.) žalobu na TikTok a jej materskú spoločnosť ByteDance za to, že vo svojej aplikácii nechránili súkromie detí. Administratíva prezidenta Joea Bidena tak pokračuje v snahe o väčšiu kontrolu TikToku.

14:07

Britská vláda v nedeľu varovala, že nebude tolerovať násilné nepokoje. Bezpečnostné sily v uplynulých dňoch zadržali na zhromaždeniach krajnej pravice desiatky protestujúcich, ktorí sa dostali do potýčok s políciou.

14:07

Medzinárodné letisko v Catanii na talianskom ostrove Sicília obmedzilo počas nedele počet príletov v dôsledku vychrlenia sopečnej lávy a dymu z neďalekej sopky Etna.

14:06

Dvaja migranti zahynuli a jeden je nezvestný po tom, čo sa pri talianskom meste Syrakúzy potopila loď a s vyše 30 ľuďmi na palube. Oznámila to v nedeľu talianska pobrežná stráž.

14:05

Nemecká polícia prerušila v sobotu večer podujatie v obci Neulingen na juhozápade Nemecka, na ktorom krajne pravicový autor Martin Sellner čítal publiku svoju knihu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke včela pristáva na kvet na poli na okraji nemeckého Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Vanda Rybanská

Miroslav Iliaš

Erik Majercak

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali