Uhrík obhajoval Slovensko pred obviňovaním zo “systematíckého rasizmu“

❚❚

Bratislava 18. októbra 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook video)

 

Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika, v EP ESN) v Bruseli obhajoval Slovenskú republiku pred obvineniami vyplývajúcimi zo Správy o základných ľudských právach z roku 2024, ktorá na Slovensku údajne odhalila existenciu rasizmu a intolerancie voči minoritám

Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika, v EP ESN)
Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika, v EP ESN)

V Správe o základných ľudských právach z roku 2024 sa o Slovenskej republike píše, že “v nej existujú prejavy rasizmu a sprievodných foriem intolerancie proti minoritám“. Podľa uvedenej správy je “čas potvrdiť existenciou rasizmu a netolerancie v Európskom spoločenstve všeobecne“, a to “vrátane systematických a štrukturálnych foriem“, zhrnul europoslanec Milan Uhrík na zasadnutí v Bruseli.

.

„Moja otázka je veľmi, veľmi jednoduchá a veľmi priamočiara,“ uviedol europoslanec.

Najprv sa opýtal, či zúčastnení niekedy osobne stihli navštíviť Slovenskú republiku a zdôraznil, že obvinenia vyplývajúce z uvedenej správy odmieta : „Takéto zásadné obvinenia, že v Slovenskej republike existuje nejaký štrukturálny alebo systematický rasizmus, jednoducho nie sú pravdivé,“ uviedol.

.

V Bruseli vysvetlil, že “štrukturálny rasizmus“ znamená, že na úrovni systému alebo legislatívy je niekto explicitne, napríklad kvôli farbe pleti, degradovaný alebo vyčleňovaný na okraj spoločnosti. „V Slovenskej republike nič takéto neexistuje,“ zdôraznil.

Uhrík v príspevku ku zdieľanému videu na sociálnej sieti Facebook zopakoval svoje stanovisko, že takéto obvinenia zo “systematického a štrukturálneho rasizmu” jednoducho nie sú pravdivé. Podľa jeho slov slúžia len na neustále vyvolávanie dojmu akejsi “morálnej nadradenosti” európskych inštitúcií.

„Na Slovensku majú skutočne všetci občania, bez ohľadu na farbu pleti, prístup k príležitostiam…,“ pokračoval europoslanec a dodal: „To, ako sa týchto príležitostí chopia, je samozrejme už vecou aj do veľkej miery ich šikovnosti.“

Druhú otázku smeroval Uhrík na časť správy, ktorá sa týka hodnotenia v oblasti rodového násilia. „V správe píšete, že Slovensko ako členský štát Európskej únie, stále neratifikoval Istanbulský dohovor (Dohovor Rady Európy o predchádzaní násilia na ženách, domácemu násiliu, a boji proti nemu),“ začal Uhrík a pokračoval : „Moja otázka teda je, že či vo vašej agentúre evidujete nejaké štatistiky, ktoré dokazujú, že v štátoch, ktoré ratifikovali Istanbulský dohovor , skutočne prišlo k nejakému poklesu násilia napríklad na ženách, alebo či takéto informácie, naopak, neboli potvrdené.“

Sirpa Rautio, riaditeľka Agentúry Európskej únie pre základné práva (Fundamental Rights Agency) , ktorá vypracovala uvedenú správu,  reagovala na Uhríkove otázky len vo všeobecnej rovine: „Nemyslím si, že nejaký štát Európskej únie môže prehlásiť, že nemá problém s rasizmom a diskrimináciou.“ Avizovala, že príslušná agentúra bude spúšťať ďalšie kolo prieskumov o rodinnom násilí a teda bude disponovať novými údajmi, ktoré zodpovedia Uhríkovu otázku o Istanbulskom dohovore.

.

„Slovensko je a bude hrdý suverénny štát a skutočne nepotrebujeme od západu nekonečné poučovanie o tom, ako máme žiť,“ dodal v závere svojho príspevku europoslanec Milan Uhrík.

Video z Bruselu si môžete pozrieť tu

Prečítajte si tiež:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:10

Zahynulo jedno dieťa pri potopení preťaženej lode s migrantami v Lamanšskom prielive pri pobreží Francúzska. Loď smerovala do Británie, uviedli francúzske námorné úrady.

11:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje formálnu pozvánku na vstup do Severoatlantickej aliancie za jediný spôsob, ako môže Ukrajina prežiť inváziu ruských síl.

11:08

Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom.

11:07

Úrady v najľudnatejšej pakistanskej provincii Pandžáb nariadili zatvorenie všetkých vzdelávacích inštitúcií. Zákaz vyvolali študentské protesty, ktoré vyvolili informácie na sociálnych sieťach o údajnom znásilnení na univerzitnej pôde. Zatvorenie škôl a univerzít okrem dospelých postihlo asi 26 miliónov detí.

11:06

Rusko testuje bojovú pripravenosť vojenskej jednotky vybavenej medzikontinentálnymi balistickými raketami Jars, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. Cvičenia sa konajú v Tverskej oblasti severozápadne od Moskvy, uviedli ruské tlačové agentúry s odolaním na ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali