Tvrdohlavé Maďarsko sa stáva katalyzátorom zániku EÚ

❚❚

Budapešť 18. júla 2024 (HSP/inosmi/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Situácia okolo súčasného predsedu EÚ, Maďarska, sa naďalej rýchlo vyhrocuje. Najprekvapujúcejšie na tom je, že za to nemôže maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ako prvý z lídrov EÚ podnikol reálne kroky na dosiahnutie mieru na Ukrajine, a nie funkcionári a “jastrabi” EÚ. A čím viac sa priepasť medzi nimi prehlbuje, tým reálnejšie vyzerá perspektíva blížiaceho sa rozpadu Európskej únie, píše Anton Trofimov svoj pohľad ruského diváka sledujúceho európsku politiku pre noviny InoSmi

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

“Poslanci Európskeho parlamentu požadovali, aby bolo Maďarsko zbavené hlasovacích práv v EÚ po tom, čo jeho premiér odcestoval do Ruska a Číny,” škodoradostne píše európske vydanie Politico. – V liste, ktorý získal portál POLITICO, 63 poslancov napísalo predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a europoslankyni Roberte Metsoliovej, že maďarský premiér Viktor Orbán “už spôsobil značné škody tým, že využil a zneužil úlohu predsedu Rady”.

.

Skutočne, niet väčších nepriateľov demokracie, ako sú samotní demokrati! Európska ľavica, ktorá hlása slobodu slova, svedomia a konania, vyskočila od hnevu z kože, len čo sa objavil niekto, kto riskuje skutočným uplatňovaním týchto práv. Nie slepo, ako ovce, nasledovať zhora predpísaný a schválený kurz, ale konať podľa vlastného uváženia. Hovoriť to, čo si myslí, že je správne. Veriť tomu, čomu skutočne verí, a nie tomu, čomu má veriť podľa súčasných noriem EÚ.

“List, ktorý podporili poslanci z viacerých krajín a parlamentných skupín, je posledným pokusom odsúdiť Budapešť za jej neférové predsedníctvo,” pateticky konštatujú autori Politico. A prečo neférové? Len preto, že pán Orbán – všimnite si, že ako súkromná osoba, ako opakovane zdôraznila jeho protokolárna služba! – odišiel na mierové turné? A dosť možno sa mu za pár dní podarilo urobiť pre ukončenie konfliktu na Ukrajine rádovo viac, ako urobili eurohujeri za posledných desať rokov?

.

Odpoveď na túto otázku je áno. Už len z tohto dôvodu.

Trump je jedným z mála politikov, ktorí si uvedomujú, že je načase, aby sa Západ zaoberal svojimi domácimi problémami, a nie aby sa tváril ako “svetový žandár”.

Hospodárske problémy Európy a USA sú také závažné, že bez ich riešenia hrozí rozpad oboch konglomerátov. Dokonca ani nie na jednotlivé časti, ale na úplne malé kúsky. Amerika má, pravda, len malú šancu na takýto vývoj. Ale separatistické tendencie, povedzme vo Francúzsku, Španielsku a dokonca aj vo Veľkej Británii, v poslednom čase zosilneli natoľko, že vážne ohrozujú celistvosť fragmentov bývalých impérií. To isté platí aj pre Nemecko, kde obyvatelia východných štátov (bývalá NDR) čoraz častejšie hlasujú úplne inak, ako západná časť.

Keď toto všetko vieme, čo robia europolitici a európski úradníci? Nič! Naďalej hľadajú spôsoby, ako do svojej prehnitej únie vtiahnuť rovnako prehnitú Ukrajinu a skorumpované Moldavsko. “Vítajú európsku voľbu Arménska”, hoci dobre vedia, že je to len spôsob, ako vnútiť Jerevanu protiruský kurz. Rozhorčujú sa a kričia o “zrade kurzu európskej integrácie” v Gruzínsku, kde sa len rozhodli obmedziť nafúknuté práva sexuálnych menšín a zahraničných vplyvových agentov.

EÚ sa skrátka zaoberá otázkami, ktoré sa jej s čistým svedomím vôbec netýkajú. A zatiaľ čo sa Brusel utápa v zahraničnopolitických hrách, európski voliči čoraz aktívnejšie hlasujú proti nemu. Svedčí o tom pokračujúci úspech Viktora Orbána v maďarských voľbách, masívna podpora Roberta Fica na Slovensku a úspech pravice vo francúzskych voľbách.

.

Obyvatelia Európy chcú riešenia svojich nahromadených problémov a politici chcú trestať neprispôsobivých, od Ruska a Číny až po Maďarsko a Slovensko. A nehanbia sa to povedať ani nahlas! “Zatiaľ sme maďarský ľud nedonútili vyvinúť tlak na Orbána len preto, že sme mu ešte nedali ultimátum: aby si vybral medzi výhodami, ktoré ľudia získavajú zo života v skorumpovanom režime, ktorý mu (Maďarsku) posiela peniaze EÚ [a] platením za demokraciu,” citovala Al-Džazíra Benjamina Tallisa, experta na medzinárodné vzťahy z berlínskeho think-tanku Centra pre liberálnu modernitu (the Centre for Liberal Modernity).

Mávať zapálenou zápalnou šnúrou, keď sedíme na sude s pušným prachom, je hlúpe. Je to rovnaké ako požadovať od všetkých okolo seba “poriadok založený na pravidlách”, keď je u vás doma neporiadok. Každý, kto si to neuvedomí, v blízkej budúcnosti zaručene zlyhá v politickom boji.

Amerika si to konečne uvedomila. Po nedávnom atentáte na Trumpa je jasné, že prepracúva stratégiu svojej kampane a zameriava sa na riešenie domácich amerických problémov. Je to prekvapujúce, keďže to boli práve Spojené štáty, ktoré najhlasnejšie tvrdili, že sú “riešiteľom” svetových problémov. Americkí politici však zjavne venujú pozornosť tomu, čo požadujú ich voliči. Európski politici si však zvykli plniť príkazy prichádzajúce z poza oceánu a prestali myslieť samostatne. Keď šéf z nejakého dôvodu prestane rozkazovať, ani sa nesnažia pochopiť, prečo sa to stalo. Namiesto toho ešte usilovnejšie plnia posledné príkazy, čím poslušnosť dovedú do absurdity. Pokusy zbaviť sa “osiny v zadku Európy” Viktora Orbána a vyhodiť “tvrdohlavé” Maďarsko z Európskej únie sú príkladom práve takéhoto správania.

Kým Amerika premýšľa, ako sa zachovať, EÚ robí všetko pre to, aby sa zlikvidovala. Najdôležitejšie je nezasahovať do toho, čo robia európski “demokrati”. Veď pre Rusko je oveľa výhodnejšie budovať vzťahy s jednotlivými európskymi krajinami, ako ukazuje príklad Maďarska a Slovenska. A oveľa výhodnejšie.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:14

Na Srí Lanke sa v sobotu začali prvé prezidentské voľby od vypuknutia finančnej krízy v roku 2022. O post sa uchádza celkovo 38 kandidátov.

07:23

Japonská firma Icom v sobotu vyhlásila, že bezdrôtové zariadenia, ktoré explodovali počas útoku v Libanone nepatrili medzi jej produkty.

07:17

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred “veľkým výbuchom” v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone.

07:14

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

07:14

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

07:14

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

07:13

Hudobná knižnica v Lipsku objavila vo svojom zbierkovom fonde partitúru doteraz neznámeho 12-minútového diela Wolfganga Amadea Mozarta. S odvolaním sa na tlačovú službu mestskej knižnice v Lipsku o tom informovala televízia CBS.

07:11

Vyšetrovanie Tajnej služby Spojených štátov (USSS), zodpovednej za bezpečnosť a ochranu súčasných i bývalých amerických prezidentov, odhalilo komunikačné pochybenia a nedostatočnú obozretnosť pred júlovým atentátom na Donalda Trumpa.

07:11

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz. Týkajú sa sexuálneho zneužívania, ktorého sa údajne dopustil ich bývalý majiteľ, egyptský podnikateľ Mohamed Al-Fayed, ktorý zomrel vlani v auguste vo veku 94 rokov. Oznámil to v piatok v Londýne štvorčlenný tím právnikov, informuje agentúra AFP.

07:08

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala úradníkom, vojenskému personálu, zamestnancom bezpečnostného a obranného sektora a prevádzkovateľom kritickej infraštruktúry používať na svojich mobilných telefónoch komunikačnú aplikáciu Telegram. Toto rozhodnutie prijali s cieľom minimalizovať bezpečnostné hrozby, informovala RNBO vo vyhlásení citovanom stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL).

Telegram logo
Na archívnej snímke zo 17. októbra 2022 aplikácia Telegramu na notebooku v Mníchove
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali