Tvrdenia investigatívneho novinára v rádiu Expres spochybnil bývalý generálny prokurátor

❚❚

Bratislava 2. júla 2018 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Investigatívny novinár z denníka SME Adam Valček vystúpil v relácii rádia Expres, kde prezentoval svoju investigatívnu činnosť, pričom uvádzal nepravdivé údaje o firme Technopol, o ktorej tvrdil, že robila fiktívne obchody s textíliami cez firmu Mariana Kočnera.

Na snímke Adam Valček

Na jeho tvrdenia zareagoval bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo, ktorý povedal:

.

V relácii Braňo Závodský Naživo vysielanej dňa 28. 6. 2018 na poludnie na rozhlasovej stanici Expres Adam Valček uviedol, že „V 90-tých rokoch išlo o to, že Technopol údajne robil fiktívne obchody s textíliami. Malo to ísť cez spoločnosť Mariána Kočnera a v tom prípade teda tento prípad bol využitý na zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny.“

Tieto slová sú veľmi nepresné. Fiktívne obchody s textíliami nerobil Technopol, ale na jeho úkor konatelia holandskej obchodnej spoločnosti Intercommerce, ktorá nebola spoločnosťou Mariána Kočnera, aj keď ten sa mal tiež na podvode podieľať.

.

A keď už Adam Valček v rozhovore vymenúval kauzy, z ktorých bol Kočner podozrivý, treba pripomenúť, že okrem spomínaného prípadu, v ktorom bola Technopolu spôsobená škoda vo výške 69 miliónov korún, dostal Kočner v tom istom rozhodnutí prezidenta milosť aj za ďalší prípad, kde bol jediným podozrivým. Týkal sa 12 zmlúv, ktorými mala Kočnerova obchodná spoločnosť PRO-TREND v rokoch 1992 až 1993 spôsobiť Technopolu škodu vo výške 126 miliónov korún. Podľa rozhodnutia prezidenta Kočner potom, čo peniaze z firmy odčerpal, túto 1. decembra 1993 bezplatne previedol na Ing. Tibora Lišku, ktorý následne zmizol. Bolo by zaujímavé zistiť, čo sa s ním stalo.

Adam Valček naposledy zarezonoval, keď podával trestné oznámenie na Mariána Kočnera, ktorý sa mu mal vyhrážať. Kočner následne zverejnil ich komunikáciu z ktorej vyplynulo, že novinárovi sa nevyhrážal, ale miesto odpovede na jeho otázky mu zaslal otázky vlastné, týkajúce sa jeho súkromia.  Viac sme písali TU.

 

Relácia rádia Expres

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:12

Kapitán jachty Bayesia, ktorá sa minulý pondelok potopila pri pobreží Sicílie, využil svoje právo nevypovedať. V utorok to uviedol jeho advokát. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Prokuratúra kapitána, 51-ročného Novozélanďana Jamesa Cutfielda, vyšetruje v spojitosti s možným zabitím a zavinením stroskotania. Podľa talianskych zákonov takéto vyšetrovanie nemusí viesť k vzneseniu obvinenia.

19:50

Slovenské národné povstanie (SNP) ukázalo svetu, že Slováci jednoznačne odmietajú kolaboráciu s nacistickým Nemeckom a sú ochotní bojovať za svoje ideály. Na pietnom zhromaždení pri príležitosti 80. výročia SNP to v utorok na Námestí SNP v Bratislave vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

SNP80
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč a minister dopravy SR Jozef Ráž počas spomienkového a pietneho aktu pri príležitosti 80. výročia SNP pri Pamätníku na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave 27. augusta 2024
19:44

Životy dvoch pracovníkov leteckej spoločnosti Delta Air Lines a jedného zraneného si vyžiadala v utorok nehoda v údržbovom centre tejto spoločnosti na medzinárodnom letisku v Atlante v americkom štáte Georgia.

19:23

Írsky nízkonákladový letecký prepravca Ryanair sa vzhľadom na oneskorené dodávky lietadiel od spoločnosti Boeing bude musieť tento rok vzdať miliónov predaných leteniek.

19:23

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na stredu na žiadosť Kyjeva stretnutie Rady NATO-Ukrajina, oznámila v utorok hovorkyňa Severoatlantickej aliancie.

19:09

Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) zaznamenala v online priestore podvodné vyjadrenia, týkajúce sa vyplácania dividend všetkým občanom Slovenska. Upozornila na to v utorok hovorkyňa ZSE Katarína Šulíková.

18:59

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v utorok uviedol, že jeho vláda pozastavila styky s veľvyslanectvom Spojených štátov. Krok súvisí s nedávnym vyjadrením amerického veľvyslanca, ktorý kritizoval navrhovanú reformu justície.

18:54

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v utorok varovala Izrael, že priamy vojenský konflikt s hnutím Hizballáh alebo Iránom by mohol mať vážne dôsledky pre izraelských emitentov dlhu.

18:46

Strešné organizácie cestovného ruchu v Nemecku v utorok spoločne vyzvali na väčšiu otvorenosť voči cudzincom,

18:26

Španielsko daruje 500.000 dávok vakcíny proti ochoreniu mpox, známemu aj ako opičie kiahne, na boj s jeho šírením v Afrike. Oznámilo to v utorok španielske ministerstvo zdravotníctva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke včely zbierajú peľ z kvetov zlatobyle v nemeckom Stuttgarte

Autor: TASR/DPA-Bernd Weißbrod/dpa-Bildfunk

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali