Turecký líder zostáva pre Bidena bolestivým problémom

❚❚

Bratislava 24. júla 2022 (HSP-Khalil Hamra, TASR/AP-Evan Vucci)

 

“Turecký líder zostáva pre Bidena bolestivým problémom napriek tomu, že pomohol s dohodou s Ukrajinou”, znel titulok v dnešnom vydaní denníka The New York Times. NYT uviedol, že Erdogan “privádza USA do šialenstva”

Erdogan Biden
Na snímke vľavo turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a prezident USA Joe Biden

Autor konštatuje, že hoci turecký prezident zohral kľúčovú úlohu pri odblokovaní ukrajinského obilia, znepokojuje Američanov na iných frontoch.

.

Erdogan naďalej bráni Švédsku a Fínsku vstúpiť do NATO. Nie je tiež schopný dohodnúť sa s Alianciou na dodávkach stíhačiek F-16 do Turecka. Medzitým odcestoval do Iránu, kde viedol trojstranné rokovania s hlavami Iránu a Ruska.

Biely dom v piatok vyjadril znepokojenie nad Erdoganovými hrozbami, že podnikne novú inváziu do severnej Sýrie – proti kurdským silám podporovaným USA.

.

Erdogan má podľa novín “ako turecký líder jedinečné postavenie vojenského spojenca, ktorý sa často rozchádza s programom svojich západných spojencov. Pre amerických úradníkov je to často nepríjemná úloha.”

USA však s Erdoganom nemôžu nič urobiť, pretože Turecko zohráva kľúčovú úlohu na križovatke Východu a Západu, a to z geografického aj geopolitického hľadiska. To sa potvrdilo aj v “dohode o obilí”.

Erdoganovi kritici v Bidenovom okruhu aj v Kongrese vyzývajú Biely dom, aby zvýšil tlak na tureckého prezidenta, ale politika Washingtonu je zatiaľ na mŕtvom bode, píše NYT.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:04

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,2 %. Budúci rok sa jej rast v dôsledku výraznej konsolidácie verejných financií spomalí na 2 %. Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktualizovanej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnila v utorok. V obidvoch rokoch odhaduje mierne nižší rast ekonomiky ako Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré zverejnilo svoju prognózu minulý týždeň.

13:03

Slovenská pošta hľadá dodávateľa zemného plynu pre svoje objekty na roky 2025 až 2027. Predpokladaná hodnota zákazky je takmer 5,6 milióna eur. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávanie, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

13:03

Miera nezamestnanosti v Poľsku zostala v auguste 2024 stabilná, zatiaľ čo priemerná hrubá mzda v 2. štvrťroku vzrástla. Oznámil to v utorok centrálny štatistický úrad GUS.

13:02

Francúzsko plánuje nové dane pre bohatých a firmy. Ich cieľom je ozdraviť verejné financie krajiny bez toho, aby obmedzili hospodársky rast. Uviedol to v utorok novovymenovaný minister financií Antoine Armand.

13:01

Nemecká ekonomika bude v tomto roku stagnovať a jej oživenie na budúci rok bude len pozvoľné, očakávajú experti.

13:01

Finančná správa (FS) sa v súčasnosti v rámci kontrolnej akcie Návrat zameriava na zvýšenú kontrolu podnikateľov, ktorí napriek predchádzajúcej uloženej sankcii naďalej porušujú zákonnú povinnosť evidovať tržby. FS bude počas jesene naďalej intenzívne kontrolovať aj podnikateľov, ktorí kontrolu v minulosti ešte nemali, ale ich tržba je vzhľadom na charakter ich podnikateľskej činnosti nízka. Počas akcie sa zameria taktiež na podvodné pokladnice, ktoré tlačia falošné doklady a neevidujú tržbu v systéme e-kasa. Informovala o tom v utorok FS.

13:00

Akcie v Číne zaznamenali najlepší deň za uplynulé štyri roky, keď vyskočili o viac ako 4 %. Dôvodom boli najagresívnejšie monetárne stimuly od pandémie, ktoré ohlásila čínska centrálna banka (PBOC).

13:00

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

12:43

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že “špeciálna vojenská operácia” na Ukrajine bude ukončená hneď po tom, čo tam budú dosiahnuté ciele Ruskej federácie. Peskov takto reagoval na otázku, ako Kremeľ vníma najnovšie vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mier je bližšie, ako by sa mohlo zdať.

12:43

Americká herečka Meryl Streepová počas pondelkovej diskusie na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedla, že dokonca aj “veverička má viac práv” než akékoľvek afganské dievča. Pripojila sa zároveň k výzve afganských žien, aby vláda Talibanu ukončila prísne obmedzovanie ich života.

Meryl Streepová
Americká herečka Meryl Streepová (uprostred) počas tlačovej konferencie po diskusii o začleňovaní žien v Afganistane, ktorá sa konala na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v pondelok 23. septembra 2024
12:41

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu, Národná rada, prijala v utorok vyhlásenie uznávajúce hladomor na Ukrajine, ktorý pred vyše 90 rokmi úmyselne vyvolal sovietsky diktátor Josif Stalin, za genocídu.

12:40

Pápež František ponúkol zadržiavanej bývalej mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij útočisko na území Vatikánu, uviedli v utorok talianske médiá, píše TASR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali