Turecko požiadalo o členstvo v BRICS

❚❚

Ankara 2. septembra 2024 (HSP/Foto:Twitter)

 

Podľa agentúry Bloomberg Turecko požiadalo o členstvo v BRICS. To naznačuje snahu Ankary posilniť svoje postavenie na svetovej scéne a diverzifikovať medzinárodné väzby

BRICS
Ilustračné foto

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje píše, že turecké orgány zaslali oficiálnu žiadosť o vstup do skupiny najväčších rozvíjajúcich sa ekonomík sveta. Očakáva sa, že otázka rozšírenia BRICS sa stane jednou z kľúčových tém nadchádzajúceho samitu tejto organizácie, ktorý sa bude konať koncom októbra v Kazani.

.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým uviedol, že Rusko víta záujem Turecka o prácu v BRICS a bude toto úsilie podporovať. Krok Turecka vstúpiť do BRICS bude podľa analytikov znamenať odklon od západného ekonomického modelu. Cesta Turecka do BRICS je voľbou smerom k ekonomickým výhodám a preferenciám, a nie k nejasným sľubom Európskej únie a Spojených štátov.

 

.

„Hrboľatá“ cesta Turecka do EÚ bez svetla na konci tunela

Turecko podalo oficiálnu prihlášku do  EÚ v roku 1987, ale oficiálny status dostalo až po summite v Helsinkách v roku 1999. Prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom sa začali v októbri 2005, ale v dôsledku údajne pokračujúceho zhoršovania situácie v tejto krajine v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv sa prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom v júni 2018 zastavili.

Turecko je naďalej kandidátskou krajinou, ako aj kľúčovým partnerom EÚ v mnohých oblastiach spoločného záujmu vrátane migrácie, boja proti terorizmu, verejného zdravia, klímy a regionálnych otázok. Európska rada v marci 2021 uviedla, že EÚ je pripravená spolupracovať s Tureckom v oblastiach spoločného záujmu s výhradou stanovených podmienok. EÚ má strategický záujem o stabilné a bezpečné prostredie vo východnom Stredozemí a opakovane Turecko vyzýva, aby zmiernilo napätie v tejto oblasti, rešpektovalo zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých členských štátov EÚ a udržateľným spôsobom podporovalo dobré susedské vzťahy. EÚ pochopiteľne naráža hlavne na spor Turecka s Gréckom na Cypre.

 

Aké dôsledky bude mať vstup Turecka do BRICS

Ak sa vstup Turecka do BRICS zrealizuje, bude to príklad racionálneho prístupu k vektoru zahraničnej politiky a záujmom ekonomiky krajiny, najmä v súvislosti s dlhoročnou frustráciou Turecka z rokovaní s EÚ.

Podľa predsedníčky ruskej Rady federácie Valentiny Matvijenkovej snaha Západu zabrániť ďalšiemu rozširovaniu BRICS a ŠOS nebude úspešná, nemôžu nič urobiť, uviedla. „Ich podráždenie je pochopiteľné.“

.

Vstup Turecka do BRICS by mohol viesť k zvýšeniu HDP združenia približne o 15 % a Turecko by sa mohlo stať plnohodnotným členom v priebehu nasledujúceho 1,5 roka. Rýchlosť vstupu Turecka do BRICS však bude závisieť od pozície súčasných členov a ich vzťahov s ním (vrátane hospodárskych rozdielov). Prekážkou pre niektorých členov môže byť aj to, že Turecko je plnohodnotným členom NATO.  Turecko je navyše jedným z piatich členov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorí majú na svojom území jadrové zbrane USA v rámci dohody o zdieľaní jadrových zbraní. Turecké vzdušné sily majú pridelených približne 20 jadrových bômb B61, ktoré sú umiestnené na leteckej základni Incirlik.

Z ekonomického hľadiska by však prípadné členstvo Turecka v BRICS viedlo k posilneniu jeho obchodných vzťahov medzi členmi BRICS a prispelo k upevneniu jeho pozície na svetovom trhu.

Treba brať do úvahy aj snahu BRICS o oslabenie hegemónie amerického dolára. Už dlho sa hovorí o vytvorení vlastnej meny a systému vzájomného zúčtovania krajín BRICS a je pravdepodobné, že účasť Turecka na týchto aktivitách by bola ďalším impulzom pre praktickú realizáciu tejto myšlienky.

Rusko prevzalo predsedníctvo BRICS 1. januára tohto roku. Rok sa začal vstupom nových členov do organizácie. Spolu s Ruskom, Brazíliou, Indiou, Čínou a Južnou Afrikou do nej teraz patria Egypt, Etiópia, Irán, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia. Predsedníctvo Ruska v BRICS sa riadi heslom posilňovania multilateralizmu v záujme spravodlivého globálneho rozvoja a bezpečnosti. Počas svojho predsedníctva Ruská federácia organizuje viac ako 200 politických, hospodárskych a spoločenských podujatí.

 

.

 

„BRICS je jediný vyzývateľ, ktorý je schopný zbaviť svet hegemónie dolára, západný systém nebude mať šancu postaviť sa proti alternatíve k americkej mene,“ povedal Hakan Topkurulu, podpredseda tureckej strany Vatan (Vlast). Jeho slová citujú noviny Aydınlık.

Predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková začiatkom augusta uviedla, že platobný systém SWIFT a dolár sa zdiskreditovali. BRICS pripravuje vytvorenie multilaterálnej digitálnej zúčtovacej a platobnej platformy BRICS Bridge, podľa nej príslušnú správu v súčasnosti pripravuje ministerstvo financií a Centrálna banka Ruskej federácie.

USA vlastnými rukami zabíjajú dolár, čo podnecuje prechod k národným menám,“ povedal ruský prezident Vladimír Putin na stretnutí so šéfmi popredných svetových tlačových agentúr v Petrohrade. „BRICS od roku 2023 prijíma nových členov. V rámci BRICS prebiehajú diskusie o to ako sa vo vzájomných obchodoch zbaviť dolára. Keď bude existovať alternatíva k doláru a platobnému systému, ktorý svetu vnucujú USA, aj krajiny, ktoré v súčasnosti nie sú členmi BRICS, sa budú pripravovať na odmietnutie hegemónie Západu. Hegemónia dolára je ekonomickým základom, na ktorom stojí moc USA. Ak sa objaví alternatíva, západný systém nemá šancu jej odolať.“ USA sú podľa neho nútené zvyšovať úrokové sadzby, aby si udržali dolár ako vyhľadávanú menu. „Zvyšovanie úrokových sadzieb predražuje vládne pôžičky a robí priemysel a obchod, najmä hypotekárny systém, na ktorom je založená ekonomika USA, neudržateľnými,“ povedal politik.

Skupina rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS by mohla mať čoskoro ďalšieho nového člena, keďže Azerbajdžan oznámil svoj zámer vstúpiť do tohto klubu. Hovorca ministerstva zahraničných vecí tejto juhokaukazskej krajiny Ajchan Hadžizade v utorkovom vyhlásení potvrdil, že Azerbajdžan sa usiluje o členstvo v bloku krajín BRICS.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:21

Pri pokuse prekročiť Lamanšský prieliv z Francúzska do Británie v nedeľu ráno zahynulo osem ľudí, keď sa preťažený nafukovací čln s 50 migrantmi na palube prevrátil krátko po nalodení. Pre agentúru AFP to uviedol nemenovaný zdroj z francúzskej polície.

Francúzske námorné úrady v sobotu oznámili, že v priebehu 24 hodín zachránili 200 ľudí na palube štyroch rôznych plavidiel.

10:20

Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko, ktorá obklopuje hlavné mesto Viedeň, vyhlásili za oblasť katastrofy v súvislosti s dramatickým vzostupom hladín viacerých riek z dôvodu neutíchajúceho silného dažďa. TASR informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry DPA.

Dážď podľa predpovedí v krajine neustane skôr než v pondelok.

09:59

Od začiatku júla platí na Slovensku nová regulácia v oblasti ochrany spotrebiteľa, ktorá sa okrem iného týka zliav produktov a dvojitej kvality tovarov v rámci členských štátov Európskej únie. Až teraz však zainteresované orgány začali vydávať potrebné stanoviská k danej legislatíve, upozornila advokátska kancelária Havel & Partners.

09:32

Do neobývanej oblasti v centrálnej časti Izraela dopadla v nedeľu ráno balistická raketa dlhého doletu, ktorú zrejme vypálili povstalci z Jemenu. Na niektorých miestach vrátane Tel Avivu a medzinárodného letiska Bena Guriona sa krátko pred útokom rozozvučali sirény, zranených nateraz nehlásia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Israel Palestinians Yemen Palestína Jemen raketa dopad požiar
Na snímke policajt kontroluje okolie požiaru po tom, ako armáda oznámila, že vystrelila záchytné strely na raketu vypálenú z Jemenu, ktorá dopadla do stredného Izraela
08:20

Povodňových stupňov na tokoch v Česku stále pribúda. Približne o 06.00 h v nedeľu evidoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) 256 takýchto lokalít. TASR o tom informuje podľa Českej televízie (ČT) a webového portálu Novinky.cz.

Takmer na tretine z miest platí najvyšší – tretí – stupeň alebo dokonca stav extrémnej povodne. Najhoršia situácia je v Jeseníkoch a v Moravskosliezskom kraji, kde aj naďalej prší a hladiny riek stále stúpajú.

07:32

Talianska prokuratúra v sobotu požiadala o šesťročný trest odňatia slobody pre Mattea Salviniho, talianskeho vicepremiéra, za to, že v roku 2019 bránil migrantom vo vylodení v jednom z prístavov krajiny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Rozsudok v procese, ktorý sa začal v októbri 2021, by mohol padnúť v októbri. Salvini sa bude môcť odvolať voči akémukoľvek rozhodnutiu súdu.

“Šesť rokov väzenia za to, že som blokoval príchod migrantov a bránil Taliansko a Talianov? Šialenstvo. Obrana Talianska nie je zločin,” napísal Salvini na sociálnej sieti Facebook.

07:29

Vojenská pomoc vrátane veľkého množstva munície, ktorú Severná Kórea poskytuje Rusku, je pre Ukrajinu najväčšou hrozbou, povedal v sobotu na konferencii v Kyjeve šéf ukrajinskej tajnej služby Kyrylo Budanov. Informovala agentúra AFP.

Vyjadrenia Budanova prišli krátko po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un na rokovaniach s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Sergejom Šojguom ohlásil prehĺbenie vzťahov s Moskvou.

07:28

Najmenej 18 ľudí zahynulo a najmenej desať ďalších osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo v sobotu v somálskom hlavnom meste Mogadišo, uviedla polícia. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Hnutie aš-Šabáb ovláda časti tejto chudobnej krajiny ležiacej v regióne Africký roh, ale v uplynulých rokoch bolo z hlavného mesta vytlačené.

07:25

Život jedného dieťaťa si v sobotu vyžiadal zosuv pôdy v strednej časti Mexika. Pod troskami domov zostalo uviaznutých viacero ľudí, uviedli tamojšie úrady, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V dôsledku silných dažďov sa zrútila časť svahu v obci Jilotzingo blízko metropoly Mexiko, spresnil štátny úrad pre civilnú ochranu.

07:22

Najmenej dve obete na životoch si v sobotu vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov v oblasti Delty Nílu na území Egypta, uviedli miestne úrady. Zranenia utrpelo najmenej 29 ďalších osôb, informuje TASR podľa agentúry AP.

Včera 20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
Včera 19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali