Turecko nepreruší vojenskú spoluprácu s Ruskom napriek sankciám USA

❚❚

Moskva 29. decembra 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Russian Foreign Ministry Press Service )

 

Rusko a Turecko neprerušia vojenskú spoluprácu napriek sankciám, ktoré USA nedávno uvalili na Ankaru za nákup ruského protivzdušného systému S-400. Vyjadril sa tak v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaní v Moskve s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom, informuje agentúra AFP

Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Sankcie, ktoré USA na Turecko uvalili 14. decembra, sa týkajú tureckej štátnej agentúry pre vojenské dodávky (SSB), s ktorou majú americké firmy zakázané obchodovať a šéf agentúry Ismail Demir nesmie dostať víza USA. Ide o ojedinelý prípad, keď Spojené štáty zaviedli sankcie voči ďalšiemu členskému štátu Severoatlantickej aliancie, pripomína AFP.

.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Lavrova oceňuje odhodlanie Turecka naďalej pokračovať vo vojenskej spolupráci “napriek trvajúcemu nezákonnému tlaku z Washingtonu”.

Šéf tureckej diplomacie Čavušoglu sa vyjadril, že americké sankcie voči Turecku sú “činom agresie voči zvrchovaným právam našej krajiny”. Zároveň dodal, že Ankara sa bude snažiť o vyriešenie sporu s USA prostredníctvom dialógu.

.

Turecko minulý rok kúpilo ruský protivzdušný systém S-400 v hodnote v prepočte zhruba dve miliardy eur, čím porušilo varovanie aliancie o nekompatibilnosti systému protiraketovej obrany s jej vojenským vybavením. Podľa NATO tento systém predstavuje možnú hrozbu pre bezpečnosť celej aliancie.

Napriek tomu, že Rusko a Turecko stoja na opačných stranách viacerých konfliktov – napríklad vo vojnách v Líbyi či Sýrii – ruský prezident Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa usilujú o dobré vzájomné vzťahy. Spoločne napríklad monitorujú dohodu u ukončení bojov medzi azerbajdžanskou armádou a arménskymi separatistami na spornom území Náhorného Karabachu, približuje AFP.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:15

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin obvinil Spojené štáty, že stoja za zadržaním zakladateľa a generálneho riaditeľa platformy Telegram Pavla Durova vo Francúzsku. Toto tvrdenie však nepodporil žiadnymi dôkazmi.

08:07

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyhlásil, že teplota oceánov na tichomorských ostrovoch stúpa trikrát rýchlejšie ako vo zvyšku sveta a tamojšie obyvateľstvo je výrazne vystavené vplyvu stúpajúcej hladiny morí. 

08:06
Osobný strážca a asistent zakladateľa Telegramu Pavla Durova boli prepustení.

Informuje o tom francúzsky denník Le Figaro s odvolaním sa na zdroje z francúzskeho vyšetrovania. Pred prepustením boli vypočutí.

07:56

Jednu obeť si vyžiadal požiar bytového domu v nemeckom meste Witzenhausen v spolkovej krajine Hesensko, uviedla v skorých ranných hodinách tamojšia polícia.

07:48

Venezuelské úrady prepustili novinárku Carmelu Longovú. Obvinili ju však z terorizmu.

07:31

Srbský tenista Novak Djokovič odštartoval púť za rekordným 25. grandslamovým titulom úspešne, v 1. kole dvojhry na US Open zdolal kvalifikanta z Moldavska Radua Albota 6:2, 6:2, 6:4. Zvládol tak vôbec prvý vzájomný zápas s 34-ročným veteránom.

Novak Djokovič - Radu Albot
Na snímke srbský tenista Novak Djokovič sa teší z výhry nad Raduom Albotom z Moldavska po zápase 1. kola mužskej dvojhry na záverečnom grandslame sezóny US Open v New Yorku
07:09

Najmenej 60 ľudí zahynulo po pretrhnutí hrádze priehrady Arbaat vo vojnou zmietanom Sudáne. V postihnutej oblasti prebiehajú pátracie operácie a predpokladá sa, že počet obetí bude ešte vyšší.

07:08

Pri izraelskom útoku na utečenecký tábor Núr Šams neďaleko mesta Túlkarm na Západnom brehu Jordánu zahynulo päť Palestínčanov, uviedli tamojšie úrady.

07:07

Pri ruskom raketovom útoku na budovu civilnej infraštruktúry v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih zahynul najmenej jeden človek. Pod troskami sa môžu nachádzať ešte piati ľudia, oznámili tamojší predstavitelia.

07:04

Americký prezident Joe Biden odsúdil podľa jeho slov poburujúci ruský útok na ukrajinskú energetickú sieť. Prisľúbil zároveň Kyjevu pokračujúcu podporu.

07:03

Americký vojak Travis King, ktorý pred vyše rokom utiekol do Severnej Kórey, sa prizná k dezercii a ďalším štyrom trestným činom. Prevezme tak zodpovednosť za svoje správanie, uviedol jeho právnik.

07:02

Rusko podniklo niekoľko raketových a dronových útokov na Kyjev a ďalšie oblasti, informovala ukrajinská armáda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke včely zbierajú peľ z kvetov zlatobyle v nemeckom Stuttgarte

Autor: TASR/DPA-Bernd Weißbrod/dpa-Bildfunk

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali