Turecká armáda začala ďalšiu etapu protiteroristickej operácie Pençe-3 v Iraku proti ozbrojencom Strany kurdských pracujúcich

❚❚

Ankara 20. septembra 2019 (HSP/aa.com.tr/Foto:TASR/AP-Lefteris Pitarakis)  

 

Turecké ministerstvo národnej bezpečnosti informovalo, že armáda začala ďalšiu etapu protiteroristickej operácie Pençe-3 v Iraku proti ozbrojencom Strany kurdských pracujúcich. Na iracké územie poslali jednotky výsadkárov, ktorí majú zabrániť, aby ozbrojenci Strany kurdských pracujúcich vybudovali zimné základne

Ilustračné foto

Turecké ministerstvo národnej bezpečnosti tiež uviedlo, že na severe Iraku v priebehu ostatných štyroch mesiacov bolo zneškodnených 417 teroristov, vrátane 111 – v rámci operácie Pençe. Turecká informačná agentúra Anadolu pripomenula, že operácia Pençe-1 sa začala 27. mája tohto roka v irackom regióne Hakurk pod vedením ministra národnej bezpečnosti Turecka Hulusiho Akara. V júli sa začala druhá etapa operácie – Pençe-2 a 23. augusta aj tretia etapa – Pençe-3, ktorá prebieha v irackom regióne Sinat-Haftanin. Cieľom tejto operácie, ako uviedlo turecké ministerstvo národnej bezpečnosti, je zabezpečenie bezpečnosti hraníc na juhovýchode Turecka.

.

Turecká informačná agentúra Anadolu pripomenula, že po prvý raz Strana kurdských pracujúcich (kurdsky: Partiya Karkerên Kurdistan – PKK) dala o sebe vedieť v roku 1984 a v ostatných rokoch páchala krvavé atentáty za účelom, podľa tureckých novinárov, destabilizácie situácie a rozkolu Turecka. Príslušníkov Strany kurdských pracujúcich tureckí novinári označujú jednoznačne – teroristi…

„Počas operácií Síl bezpečnosti bolo zlikvidovaných alebo zatknutých vyše 10 tisíc teroristov zo Strany kurdských pracujúcich. V ostatných rokoch Strana kurdských pracujúcich sa snaží preniesť zodpovednosť za krvavé zločiny na svoje odnože. V Sýrii teroristi Strany kurdských pracujúcich sa prikrývajú názvami PYD a YPG a v ostatných dvoch rokov nazývajú seba „Sýrske demokratické sily“. V Iráne Strana kurdských pracujúcich funguje ako „Strana slobodného života Kurdistanu“ (PJAK),“ pripomenula turecká informačná agentúra Anadolu.

.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:05

Rozsiahla vojenská operácia, ktorú v stredu spustil Izrael na okupovanom Západnom brehu Jordánu, predstavuje riziko vážnej eskalácie situácie na palestínskom území, uviedla Organizácia Spojených národov.

07:05

Grécke úrady začali so zberom státisícov uhynutých rýb, ktoré sa tento týždeň vyplavili v prístavných vodách mesta Volos v regióne Tesália. Ich úhyn spôsobili minuloročné záplavy, pre ktoré ryby vyplavilo z ich obvyklých sladkovodných biotopov. Z uhynutých rýb sa šíri neznesiteľný zápach, ktorý od návštevy mesta odrádza turistov.

07:03

Prudké záplavy spôsobené prívalovými dažďami pripravili v povstaleckých oblastiach Jemenu o život už najmenej 12 ľudí a viac ako 21 osôb je nezvestných. V stredu o tom informovala jemenská televízia pod správou hnutia húsíov.

07:03

Strelec, ktorý sa pokúsil zavraždiť amerického exprezidenta Donalda Trumpa, vyhľadával na internete informácie nielen o hromadných podujatiach Trumpa, ale aj prezidenta Joea Bidena. Jeho zámerom bolo zaútočiť na nejaké veľké zhromaždenie, o čo sa “dlhodobo a dôkladne snažil”. Vyšetrovatelia si zatiaľ nie sú istí motiváciou útočníka. V stredu to uviedol predstaviteľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

07:01

Pavla Durova prezradila jeho priateľka Julia Vavilova, ktorá zdieľala ich geografickú polohu na Instagrame. Píše o tom denník Daily Mail. Podľa publikácie práve Vavilovovej príspevok umožnil francúzskej polícii zistiť, kedy Durov pricestuje do Francúzska, aby ho mohla okamžite zatknúť. Noviny tiež naznačujú, že Vavilovová môže byť agentkou Mosadu.

07:00

Odporcovia znovuzvoleného venezuelského prezidenta Nicólasa Madura v stredu opätovne protestovali v uliciach hlavného mesta proti sporným výsledkom prezidentských volieb spred mesiaca.

06:55

Prvá sovietska atómová bomba RDS-1 vybuchla na území atómovej strelnice juhozápadne od kazašských miest Semipalatinsk (od roku 2007 Semej) a Kurčatov. Stalo sa tak 29. augusta 1949 a vo štvrtok 29. augusta uplynie 75 od tejto udalosti.

06:47

Pavla Durova prepustili z väzby a vzali ho pod súdny dohľad, obvinili ho, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na parížsku prokuratúru. Durov nesmie opustiť územie Francúzska, musí zaplatiť kauciu vo výške 5 miliónov eur a dvakrát týždenne sa dostavovať na políciu.

Durov je obvinený zo šiestich trestných činov vrátane spravovania online platformy na účely uskutočňovania nezákonných transakcií. Podľa prokuratúry hrozí Durovovi za tieto obvinenia až 10 rokov väzenia. Zasadnutie súdu sa konalo v neverejnom režime, zhromaždení novinári nevideli ani Durova, ani ostatných účastníkov procesu.

Včera 20:28

Slovenská reprezentantka v športovom lezení Martina Buršíková nepostúpila do semifinále leadu na ME vo švajčiarskom meste Villars. V stredajšej kvalifikácii obsadila 31. miesto so ziskom 30,75 bodu. Od postupu ju delilo 6,72 b. V kvalifikácii leadu víťazí lezec s najnižším počtom bodov, do semifinále sa prebojovalo 26 najlepších. Buršíkovej sa predtým vo Villarse nepodarilo postúpiť ani do semifinále disciplíny boulder.

Včera 20:24

O osude dohody o prímerí v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas rozhodne z veľkej časti líder palestínskych militantov, uviedol v stredu zástupca riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Cohen.

Včera 20:23

Izraelská armáda (IDF) v stredu uviedla, že zlyhala počas zásahu, ktorým reagovala na útok izraelských osadníkov na mestečko na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Pri útoku podľa palestínskych predstaviteľov zahynul jeden človek.

Včera 20:21

Pre Ukrajinu je dôležitá väčšia miera vojenskej pomoci, aby mohla aj naďalej bojovať s Ruskom. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke chlapec skáče do jazera počas teplého slnečného dňa pri Vilniuse

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali