Trumpov prejav v OSN: Čína nakazila celý svet, musí niesť zodpovednosť!

❚❚

New York 24. septembra 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Trump vyzval OSN, aby učinilo Čínu zodpovednou za rozšírenie koronavírusu do celého sveta. Povedal tak v príhovore k 75. výročiu založenia tejto organizácie. Trump na úvod povedal, že 75 rokov po skončení druhej svetovej vojny, sme zase zatiahnutí do globálneho boja, tentoraz  proti čínskemu vírusu, ktorý si vyžiadal množstvo mŕtvych v 188 krajinách sveta

Donald Trump
Na snímke americký prezident Donald Trump

Národ, ktorý nechal rozšíriť tuto pliagu do celého sveta, musí niesť zodpovednosť. Po vypuknutí pandémie Čína uzavrela cestovanie doma, no umožnila lety do sveta a nakazila celý svet. Čína odmietla môj zákaz cestovať do ich krajiny, hoci v tej dobe zrušila domáce lety a zamkla ľudí vo svojich domoch. Čínska vláda a WHO, ktorá je pod kontrolou Číny falošne deklarovali, že neexistuje dôkaz, že by sa vírus prenášal z človeka na človeka. Neskôr klamali, že ľudia bez symptómov neroznášajú chorobu. Spojené národy musia učiniť Čínu zodpovednou za jej skutky.“

.

 

 

.

Čínska vláda ešte tri týždne po zistení čínskych lekárov, že vírus sa prenáša z človeka na človeka, tvrdila WHO presný opak a rušenie letov z Číny označovali za rasizmus. Z Wuhanu neumožnili ľudom vycestovať do iných regiónov Číny, no do zahraničia lety z Wuhanu neobmedzili a umožnili státisícom ľudí vycestovať a rozniesť vírus do celého sveta.

Číňania sa rozhodli rozšíriť vírus do celého sveta zrejme v snahe zachrániť vlastnú ekonomiku. Ak by vírus ostal izolovaný v Číne, čínska ekonomika v karanténe by mala obrovské straty, zatiaľ čo zvyšku sveta by ekonomika fungovala ďalej. Rozšírením vírusu po svete túto ekonomickú nevýhodu vyrovnali. Už len spomalenie ekonomického rastu totiž pre Čínu znamená desiatky miliónov nezamestnaných a sociálne nepokoje, ktoré by ohrozili mocenské postavenie komunistickej strany.

Ivan Blaho

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:18

Najmenej šesť ľudí utrpelo v posledných týždňoch zranenia pri sérii útokov v bosnianskom Mostare. Zranení obviňujú z organizovania útokov futbalových fanúšikov v tomto etnicky rozdelenom meste, napísala v utorok tlačová agentúra AFP.

17:18

Spotrebiteľská dôvera v USA sa v auguste mierne zlepšila, zároveň ale vzrástli obavy o vývoj na trhu práce.

16:53

Vývoz nórskeho plynu plynovodmi do Európy by sa v tomto roku mohol priblížiť k historickému rekordu z roku 2017, keď po poklese v roku 2023 od začiatku tohto roka vzrástol už o 10 %.

16:52

Investor plánuje na okraji mesta Šaštín-Stráže v okrese Senica uskutočniť inžiniersku prípravu územia pre výstavbu rodinných domov v rámci projektu Limbová Stráže. Spolu je v rámci prvej a druhej etapy projektu navrhovaných 53 stavebných pozemkov. Vyplýva to zo zámeru spoločnosti DDK Slovakia predloženého do zisťovacieho konania v rámci posudzovania vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie (EIA).

16:51

Vláda by mala predložiť návrh konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií ako jeden balík zákonov. Po utorkovom stretnutí s prezidentom Petrom Pellegrinim to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Priblížil, že rezort financií pracuje na viacerých variantoch, a to na krátkodobom ale aj dlhodobom.

prezident Pellegrini premiér Fico
Na snímke vpravo prezident SR Peter Pellegrini a vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
16:50

Členovia Asociácie vodárenských spoločností (AVS) sa ohradili voči tvrdeniam predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomíra Andrassyho. Stratovosť vody je podľa nich nižšia než 30 %, nakoľko je v nej zahrnutá aj technologická voda, o čom informovali v utorok.

16:49

Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8) upozornili na problém nedostatočných finančných prostriedkov samospráv, ktoré by mohli viesť k obmedzovaniu služieb pre občanov. V súvislosti s nedostatkom financií opakovane žiadajú štát o pomoc, uviedli v utorok predstavitelia združení.

16:48

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pri príležitosti osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) prevezie uzavretú skupinu účastníkov národných osláv špeciálnym komerčným mimoriadnym vlakom. Skupinu 450 účastníkov osláv ZSSK prevezie z Martina do Banskej Bystrice vo štvrtok 29. augusta. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

16:47

Európska komisia (EK) v utorok navrhla finančnú podporu vo výške viac ako miliardy eur z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) na pomoc Taliansku, Slovinsku, Rakúsku, Grécku a Francúzsku pri riešení dôsledkov silných záplav, ktoré zasiahli tieto krajiny v roku 2023.

16:46

Izraelská armáda v utorok oznámila, že sa jej podarilo oslobodiť jedného z rukojemníkov, ktorých vlani 7. októbra unieslo palestínske hnutie Hamas z juhu Izraela. Zachráneným je 52-ročný Arab z beduínskej menšiny žijúcej v Izraeli, informuje agentúra AP.

16:46

Ruská agresia proti Ukrajine podľa českého prezidenta Petra Pavla ukazuje, že nekonfliktné vzťahy so susednými krajinami sú pre bezpečnosť ČR nesamozrejmé a zásadné. Chce sa preto zasadzovať o to, aby aj napriek výmenám vlád zostali na prezidentskej úrovni otvorené. Povedal to v utorok, keď na Pražskom hrade prijal českých diplomatov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:58

Spoločnosť UBS Global Wealth Management (UBS) v utorok zvýšila pravdepodobnosť nástupu recesie v USA na 25 % z predchádzajúceho odhadu 20 %. Za hlavnú slabú stránku najväčšej svetovej ekonomiky označili analytici vývoj na trhu práce.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke včely zbierajú peľ z kvetov zlatobyle v nemeckom Stuttgarte

Autor: TASR/DPA-Bernd Weißbrod/dpa-Bildfunk

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali