Trump zverejnil osobný odkaz od Zelenského

❚❚

Bratislava 27. septembra 2024 (HSP/The Telegraph/ Foto: AP/Vadim Ghirda, Steve Helber)

 

Republikánsky kandidát v novembrových prezidentských voľbách a bývalý americký prezident Donald Trump urobil nezvyčajný krok a na svojom účte na sociálnej sieti Truth zverejnil správu od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý ho žiadal o stretnutie. Správu prináša denník The Telegraph

zelenskyj trump
Na snímke vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý americký prezident Donald Trump

Donald Trump na svojom oficiálnom účte na (jeho vlastnej) sociálnej sieti Truth zverejnil screenshot správy, v ktorej ho ukrajinský prezident prosí o osobné stretnutie, tento príspevok nájdete v závere článku.

.

Rozhodnutie Trumpa zverejniť naliehavú žiadosť o osobný rozhovor prišlo po tom, ako republikán v stredu predniesol prejav o Ukrajine, v ktorom povedal, že ukrajinskí “ľudia sú mŕtvi“ a “krajina je v troskách“

V správe prezident Zelenskyj uviedol, že sa o Trumpovi vždy vyjadruje “s veľkým rešpektom“. Tvrdí, že obaja “sa musia snažiť navzájom si porozumieť a zostať v úzkom kontakte“. Trumpa tiež požiadal o osobné stretnutie, ktorému hneď aj navrhol termín – malo by sa uskutočniť v piatok (27.9.) v New Yorku.

.

Vo štvrtkovom rozhovore s novinármi Trump potvrdil, že sa s prezidentom Ukrajiny stretne nasledujúci deň.

 

Prosba

„Drahý Donald, verím, že sa máte dobre, “ stojí v úvode. „My všetci na Ukrajine chceme ukončiť túto vojnu a dosiahnuť spravodlivý mier,“ napísal Zelenskyj.

„A vieme, že bez Ameriky to nie je možné dosiahnuť. Preto sa musíme usilovať o vzájomné porozumenie a zostať v úzkom kontakte,“ dodal.

„Pred niekoľkými dňami sme vás požiadali o stretnutie a ja si naozaj chcem vypočuť vaše myšlienky priamo a “z prvej ruky“,“ píše Zelenskyj.

.

„Viete, že o všetkom, čo s vami súvisí, hovorím vždy s veľkým rešpektom, a tak by to aj malo byť. V piatok môžem byť v New Yorku, čo by mohol byť vhodný čas na stretnutie,“ navrhol prezident Ukrajiny.

„Som presvedčený, že je dôležité, aby sme mali osobný kontakt a aby sme si stopercentne porozumeli,“ pokračuje.

„Dajte mi vedieť, ak budete v tom čase v meste – bol by som naozaj rád, keby sa naše stretnutie uskutočnilo, ako súčasť nášho úsilia pomôcť nám ukončiť túto vojnu spravodlivým spôsobom,“ dodal.

Odkaz bol Trumpovi odovzdaný prostredníctvom Denisa Senika, zástupcu vedúceho misie na ukrajinskom veľvyslanectve USA.

 

.

Napätie rastie

Je nezvyčajné, aby sa zákulisný rozhovor medzi dvoma politikmi takto odhalil na verejnosti, a to najmä zo strany jedného z partnerov rozhovoru.

Trumpov príspevok prišiel v čase zvýšeného napätia medzi oboma mužmi a čoraz kritickejšej rétoriky bývalého amerického prezidenta voči Ukrajine počas jeho predvolebnej kampane.

The Telegraph poznamenáva, že spor medzi oboma mužmi môže ešte prehĺbiť Trumpovo rozhodnutie zverejniť túto súkromnú správu, ktorá by sa mohla interpretovať ako zámer zahanbiť ukrajinského prezidenta.

V stredajšom prejave v Mint Hill v Severnej Karolíne sa Trump vyjadril, že “Zelenskyj odmieta uzavrieť dohodu“ s Vladimírom Putinom a že krajina bola “zdevastovaná“ práve kvôli jeho neochote rokovať.

Dodal: „Prezident Ukrajiny je v našej krajine a robí malé odporné útoky na vášho obľúbeného prezidenta: Na mňa.“

Trump pokračoval : „Akákoľvek dohoda – aj tá najhoršia dohoda – by bola lepšia ako to, čo máme teraz“.

V závere dodal, že ‘ľudia sú mŕtvi‘ a ‘krajina je v troskách‘.

 

Obchodník

Predošlý deň na zhromaždení v Georgii Trump poznamenal: „Zakaždým, keď Zelenskyj príde do Spojených štátov, odchádza so 100 miliardami dolárov…“

„Myslím si, že je to najväčší obchodník na svete. Ale pokiaľ nebudem prezidentom, uviazneme v tejto vojne,“ vyjadril sa.

.

Zelensky sa na verejnosti vo všeobecnosti vyjadroval o Trumpovi pochvalne, ale v nedávnom rozhovore pre časopis New Yorker povedal, že “má pocit, že Trump v skutočnosti nevie, ako zastaviť vojnu, aj keď to tvrdí“.

Hlasno sa vyslovil proti rokovaniam s Ruskom, ktoré by viedli k strate ukrajinského územia výmenou za mier. Trumpovho viceprezidenta JD Vancea tiež označil za “príliš radikálneho“.

Trump totiž dávnejšie povedal, že ukrajinskú vojnu ukončí “ za jeden deň“. Tento prísľub neskôr JD Vance spresnil tým, že Trump má na mysli územné rokovania s Ruskom.

Po tom, čo Trump začal Zelenského verejne kritizovať, sa republikáni odmietli vo štvrtok v Kongrese stretnúť s ukrajinským prezidentom počas jeho cesty do Washingtonu.

Kamala Harrisová, prezidentská kandidátka Demokratickej strany, sa v Bielom dome so Zelenským stretla v utorok.

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:03

Jemenskí húsíjskí povstalci v piatok uviedli, že vypálili balistickú strelu a dron na izraelské mestá Tel Aviv a Aškelon, aby tak vyjadrili podporu Pásmu Gazy a Libanonu.

16:35

Vo veku 89 rokov zomrela v piatok britská herečka Maggie Smithová. Preslávila sa najmä úlohou grófky Violet Crawleyovej v seriáli Panstvo Downton a rolou profesorky McGonagallovej v sérii filmov o Harrym Potterovi.

Maggie Smithová
Na snímke Maggie Smithová
16:23

Na bratislavskej diaľnici D2 sa v piatok na 55,5 kilometri v smere z Lamača do tunela Sitina v ľavom pruhu zrazili autá, na mieste je sanitka. Zelená vlna STVR o tom informovala na svojom webe. Pred tunelom Sitina v smere z Lamača sa podľa vodičov tvorí kolóna približne na viac ako 20 minút.

16:10

Vo Fínsku bude neďaleko hraníc s Ruskom zriadené nové veliteľstvo pozemných síl NATO, ktorého úlohou bude riadiť operácie Aliancie v severnej Európe v prípade vypuknutia vojenského konfliktu. Oznámil to v piatok fínsky minister obrany Antti Hakkanen.

16:10

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok opäť obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO) z plánovania útoku na jeho krajinu a pohrozil použitím jadrových zbraní.

15:57

Zabezpečiť odborný dialóg medzi štátnymi, verejnými a odbornými subjektmi a zlepšiť územné plánovanie na Slovensku je cieľom Rady pre územné plánovanie, ktorá vo štvrtok (26. 9.) prvýkrát zasadala na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR. V piatok o tom informovala Ida Dupačová z tlačového odboru UUPV SR.

15:56

Izrael sa bude v prípade pozemnej ofenzívy proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone snažiť o jej čo najrýchlejšie ukončenie, povedal v piatok novinárom nemenovaný predstaviteľ izraelských bezpečnostných zložiek.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali