Trump žiada odvolanie sudcu, ktorý mu udelil pokutu 464 miliónov dolárov

❚❚

New York 22. júna 2024 (HSP/ABC News/Foto:TASR/AP-Andrew Kelly)

 

Bývalý americký prezident Donald Trump podal vo štvrtok 20. júna návrh na odvolanie sudcu, ktorý dohliadal na jeho občianskoprávny proces o podvode v New Yorku. Podľa ABC News Trump v návrhu tvrdí, že sudca Arthur Engoron porušil Newyorský etický kódex sudcov

Donald Trump
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump

Sudca Engoron vo februári tohto roka nariadil Trumpovi zaplatiť pokutu v astronomickej výške 464 miliónov USD, ktorá môže byť navýšená o úroky z omeškania.

.

Sudca uznal bývalého amerického prezidenta a jeho dospelých synov za zodpovedných za to, že mali urobiť “početné podvody” a mali úradom poskytovať “skreslené informácie” na to, aby nadhodnotili svoj majetok s cieľom získať výhodnejšie úverové podmienky.

 

.

Nafúkli svoj majetok

Trump poprel všetky svoje pochybenia a proti rozhodnutiu v tejto veci sa odvolal. Jeho právnici vo štvrtkovom podaní uviedli, že sudca “sa mohol dopustiť konania, ktoré je zásadne nezlučiteľné s povinnosťami spojenými s obliekaním talára a zasadaním súdu”.

Obhajoba tvrdila, že Engoron sa rozprával s newyorským realitným právnikom o podstate Trumpovho prípadu, čím porušil newyorský etický kódex sudcov.

V podaní obhajoba cituje rozhovor medzi Engoronom a právnikom Adamom Leitmanom Baileym, ktorý tvrdil, že s Engoronom hovoril tri týždne pred tým, ako sudca vydal rozhodnutie v tejto veci.

„Zbadal som ho v rohu (budovy súdu) a povedal som svojmu klientovi: ‘Musím ísť’. Prišiel som k nemu a začali sme sa rozprávať,“ povedal Bailey pre televíziu NBC New York. „Chcel som, aby poznal môj názor… Naozaj si prajem, aby rozhodol správne,“ povedal Bailey.

Hovorca súdu Al Baker povedal: „ V tejto záležitosti sa nebudeme bližšie vyjadrovať.“

.

Vo vyhlásení pre ABC News Bailey odmietol tvrdenie, že jeho diskusia so sudcom Engoronom o prípade bola nevhodná alebo si zaslúži sudcovo odvolanie.

Podľa Baileyho sa ich diskusia týkala len Engoronovho uznesenia o súhrnnom rozsudku zo septembra 2023, v ktorom sudca rozhodol, že Trump sa dopustil podvodu. „Nemyslel som si, že hovoriť so sudcom Engoronom o mojich osobných názoroch na jeho už zverejnené rozhodnutie bolo v akomkoľvek ohľade nesprávne,“ povedal Bailey.

Bailey uviedol, že ho trápi, že jeho poznámky mohli ovplyvniť rozhodnutie Engorona.

 

Návrh na odvolanie

Na základe štvrtkového podania sa Trumpovi obhajcovia pripravujú predvolať Baileyho na súd, aby získali informácie súvisiace s jeho diskusiou so sudcom. Trumpova obhajoba v podaní argumentovala, že Engoron by mal z prípadu odstúpiť alebo by mal umožniť vypočutie ohľadom týchto obvinení.

.

„Celkovo sa zdá, že tento súd postupoval nielen v rozpore s platným zákonom a Ústavou, ale možno aj v rozpore s etickým kódexom,“ uvádza sa v podaní.

Trump sa už odvolal proti výsledku občianskoprávneho sporu v prípade podvodu na odvolací súd vyššieho stupňa, malo by sa rozhodnúť budúci mesiac. Ak odvolanie nedopadne pre Trumpa úspešne, sudca Engoron bude dohliadať na zaplatenie finančnej pokuty. Dohliada aj na audit, ktorý uložil spoločnosti Trump Organization, aby zabezpečil integritu finančných výkazov spoločnosti, ktoré podľa súdu nadhodnotili hodnotu Trumpovho majetku až o 2 miliardy dolárov.

Obhajkyňa Alina Habbaová vo vyhlásení uviedla, že obvinenia dokazujú, že Engoron nemôže spravodlivo dohliadať na prípad. „Komunikácia sudcu Engorona s advokátom Adamom L. Baileym týkajúca sa podstaty tohto prípadu priamo porušuje tento kódex a dokazuje, že sudca Engoron nemôže v procese vystupovať ako spravodlivý sudca. Je jasné, že sudca Engoron by sa mal okamžite vzdať funkcie,“ vyjadrila sa.

 

Dobré meno 

V osobitnom vyhlásení obhajca Chris Kise uviedol, že Engoronovo odvolanie je jediným spôsobom, ako zachovať dobré meno súdu.

„Ohromujúci rozsudok vo výške 464 miliónov dolárov vynesený proti prezidentovi Trumpovi v prípade bez obetí, bez podvodu, bez straty a bez poškodenia akéhokoľvek verejného alebo súkromného záujmu už ohrozil dôveru verejnosti v integritu celého newyorského právneho systému,“ povedal..

„Komisia pre správanie sudcov aktívne vyšetruje závažné obvinenia zo zakázanej komunikácie medzi sudcom a treťou stranou. Súd teda postupoval nielen v rozpore s platným zákonom a Ústavou, ale možno aj v rozpore s kódexom správania sudcov,“ vyjadril sa Kise.

 

Prečítajte si tiež :

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali