Trump by na poste prezidenta NATO iba posilnil

Trump by na poste prezidenta NATO iba posilnil

Bratislava 5. júla 2024 (HSP/ The European Conservative/ Politico/ Foto: TASR/AP-Susan Walsh))

 

The European Conservative reaguje na článok zverejnený v Politico, v ktorom sa uvádza, že Trump by v prípade znovuzvolenia bol voči svojim spojencom v NATO rovnako tvrdý – alianciu by však neopustil. Jeho administratíva v konečnom dôsledku prispela k posilneniu vojenskej aliancie

Donald Trump
Na snímke bývalý prezident Donald Trump

Donald Trump, bývalý americký prezident a kandidát z radu Republikánov nie až tak dávno vyhlásil, že ako prezident by ukončil vojnu na Ukrajine “za 24 hodín“.

Reklama

Vo svojom článku Politico píše, že republikánsky politik bude rovnako tvrdý voči spojencom Spojených štátov v NATO ako bol aj počas doby, keď vykonával funkciu prezidenta. Napriek obavám niektorých európskych krajín, Politico odhaduje, že USA z NATO pod Trumpovým vedením neodíde. Napriek strachu európskych liberálnych elít z nebezpečenstva možného Trumpovho návratu sa v článku konštatuje, že jeho administratíva v skutočnosti prispela k posilneniu vojenskej aliancie. Na spomínaný text reaguje Zoltán Kottász pre The European Conservative.

Americká publikácia Politico sa rozprávala s predstaviteľmi národnej bezpečnosti a odborníkmi na obranu, ktorí budú pravdepodobne pôsobiť v druhom Trumpovom funkčnom období.

Reklama

Republikánsky exprezident vedie v prieskumoch verejnej mienky a má veľkú šancu poraziť v novembrových voľbách svojho demokratického rivala, súčasného prezidenta USA Joea Bidena.

 

Výdavky na obranu

Trump trvá na tom, že európski spojenci Spojených štátov by mali viac prispievať na výdavky NATO, keďže USA sú zďaleka najväčším prispievateľom na všetky operácie aliancie. V roku 2023 vynaložili USA na obranu 860 miliárd USD, čo predstavovalo 68 % celkových spoločných výdavkov krajín NATO.

Niektoré z predchádzajúcich Trumpových poznámok o aliancii znepokojili a nahnevali európskych členov aliancie. Vo svojej predvolebnej kampani v roku 2016 Trup označil NATO za “zastarané” . Začiatkom tohto roka varoval všetkých spojencov, že sa Spojené štáty nebudú ponáhľať s ich obranou, ak si nebudú plniť svoje výdavkové záväzky.

Doslova povedal :„Musíte platiť. Musíte si platiť svoje účty.“

Reklama

V skutočnosti a počas svojho prezidentovania však Trump neprejavil žiadne známky toho, že by chcel, aby jeho krajina z NATO vystúpila. Trump v skutočnosti túto organizáciu posilnil tým, že neustále naliehal na členské štáty, ktoré nedosiahli hranicu 2 % svojich výdavkov na obranu, aby začali platiť viac.

 

Výsledok

Aký to malo výsledok? Na začiatku jeho predsedníctva v roku 2016 len päť (z 28) členov NATO spĺňalo kritérium vynakladať 2 % HDP na obranu. Tento rok, už bývalý šéf NATO Jens Stoltenberg oznámil, že 23 krajín (z 32) by malo tento cieľ dosiahnuť.

NATO funguje v amerických dolároch – to znamená, že keď sa výmenný kurz meny krajiny NATO voči americkému doláru oslabí, dosiahnutie cieľa 2 % bude pre členskú krajinu drahšie ( o rozdiel v kurze).

Hoci predchádzajúci prezidenti George W. Bush a Barack Obama, ako aj Trumpov nástupca Joe Biden vyzývali spojencov na vyššie výdavky, nikto nebol taký účinný ako Trump.

Reklama

Trumpov posledný poradca pre národnú bezpečnosť Robert O’Brien to zhrnul v eseji v časopise Foreign Affairs: „Hoci kritici často vykresľovali Trumpa ako nepriateľa tradičných spojenectiev, v skutočnosti väčšinu z nich posilnil. Trump nikdy nezrušil ani neodložil jediné vyslanie NATO. Jeho tlak na vlády štátov NATO, aby vynakladali viac prostriedkov na obranu, alianciu posilnil.“

„Keby bol Trump opäť vo funkcii prezidenta, mohlo by sa toho udiať omnoho viac. Trump by (pravdepodobne) pokračoval vo vyvíjaní tlaku na svojich spojencov v NATO, ale zároveň by uskutočnil “radikálnu zmenu orientácie” NATO,“ povedal pre Politico expert na obranu Dan Caldwell.

Podľa týchto plánov by USA podržali svoj “jadrový dáždnik” nad Európou tým, že by si ponechali svoje vzdušné sily a základne v Nemecku, Anglicku a Turecku a tiež aj svoje námorné sily. Medzitým by väčšina pechoty, obrnených síl, logistiky a delostrelectva nakoniec prešla z amerických do európskych rúk. Predstavitelia blízki Trumpovi tvrdia, že Európa musí zdieľať časť tohto bremena, keďže Spojené štáty čelia vojenskej výzve zo strany Číny aj Ruska.

Ďalším plánom by podľa zasvätených osôb bolo zavedenie dvojstupňového systému v rámci NATO, čo by znamenalo, že členské krajiny, ktoré ešte nesplnili cieľ 2 % výdavkov HDP na obranu, “by nečerpali štedrosť a bezpečnostné záruky v rámci obrany zo Spojených štátov”.

 

V rukách to majú štáty

„Hoci európske členské štáty NATO diskutovali o potrebe väčšej sebestačnosti EÚ v oblasti obrany a dokonca sa objavila možnosť vytvorenia európskej armády, “v skutočnosti budú musieť suverénne štáty – nie EÚ ako celok – prijať pragmatické opatrenia na rozšírenie svojich armád na sily hodné globálnej scény,” tvrdí Benjamin Sanders vo svojej analýze pre The European Conservative.

„Dokonca aj v prípade NATO ako pokračujúceho subjektu na Západe to musia byť národné vlády, ktoré v prvom rade zostanú zodpovedné za akúkoľvek reakciu na globálne hrozby,“ píše Sanders.

To sa dá podľa neho udržať len vtedy, ak západoeurópske krajiny prestanú znižovať počty svojich vojakov, ako to dôsledne robili v povojnovom období, a vezmú si príklad z Poľska a zvrátia tento pokles.

„Jednoducho neexistuje dôkaz, že vojna v dohľadnom čase zmizne z tohto sveta. Posledné desaťročie dokázalo pravý opak,“ vyjadril sa Sanders.

Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky, Politico píše, že Trump by chcel konflikt rýchlo vyriešiť tým, že sa zaviaže, že nebude ďalej rozširovať NATO na východ – konkrétne na Ukrajinu a do Gruzínska. Ďalej uvádza, že Trump bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o tom, koľko ukrajinského územia si Moskva môže ponechať.

Reklama

Donald Trump pri viacerých príležitostiach povedal, že keby bol prezidentom on, vojna by nikdy nevypukla, ale že v prípade svojho znovuzvolenia by ju rýchlo ukončil.

Či sa plány uvedené v článku aspoň približujú tomu, čo má Trump na mysli, sa ešte len ukáže.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:59

Bezpilotné lietadlá vypustené Ukrajinskou bezpečnostnou službou zaútočili na dve ropné sklady v Krasnodarskom kraji ležiacom na juhu Ruska a spôsobili požiare. Uviedla to agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje.

Včera 19:34

Desať obyvateľov domova dôchodcov v meste Treinta y Tres na východe Uruguaja prišlo o život po tom, ako v zmienenom zariadení vypukol požiar. 

Včera 19:29

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel Jon Landau, producent Titanicu a série Avatar
Na snímke Jon Landau
Včera 19:25

Účasť v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku stále dosahuje neobvykle vysoké hodnoty. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta z oprávnených voličov, čo je najviac za ostatné vyše štyri desaťročia, konkrétne od roku 1981.

Druhé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku
Na snímke členovia volebnej komisie začínajú sčítavať hlasy v 2. kole predčasných parlamentných volieb vo francúzskom Schiltgheime
Včera 19:24

Uznanie palestínskeho štátu v rámci mierového procesu na Blízkom východe je “nepopierateľným právom” Palestínčanov. Povedal to nový britský premiér Keir Starmer počas telefonátu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Včera 19:22

Poľsko a Británia sa zhodujú v potrebe naďalej podporovať Ukrajinu odolávajúcu ruskej agresii, ako aj v dalších otázkach týkajúcich sa globálnej bezpečnosti. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski to médiám povedal po stretnutí s novým šéfom britskej diplomacie Davidom Lammym.

Včera 18:44

Orbán je na ceste do Číny, kam by mal pricestovať v pondelok ráno, informovali maďarské médiá s odvolaním sa na zdroje.

Včera 18:25

Včera 18:11

Včera 18:06

Nová aliancia pravicových strán v Európskom parlamente nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP.

Včera 17:45

Americký štát Texas sa pripravuje na príchod tropickej búrky Beryl, ktorá by nad Mexickým zálivom mohla opäť zosilnieť na hurikán.

Texas sa pripravuje na tropickú búrku Beryl
Na snímke odkaz pre motoristov pred príchodom hruikánu Beryl v texaskom Portlande
Včera 17:20

Turecký líder Recep Tayyip Erdogan by mohol “kedykoľvek” pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada do Turecka. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom.

Včera 17:00

Silné dažde sužujú kantóny Graubünden a Ticino na juhu Švajčiarska. Spôsobili tam aj zosuv pôdy v údolí pri talianskych hraniciach a vyžiadali si preventívne evakuácie, oznámili miestni záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali