Trnka: Rušenie pracovných pozícií v SC KSK sa týka aj bývalého riaditeľa

❚❚

Košice 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V Správe ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) aktuálne došlo k organizačnej zmene, ktorou sa znížil počet zamestnancov o osem. Rušenie miest sa týka aj bývalého generálneho riaditeľa SC KSK Antona T., ktorý po odstúpení z funkcie vlani v novembri zostal v krajskej správe ciest ako zamestnanec. Pre novinárov to po pondelkovom rokovaní Zastupiteľstva KSK potvrdil predseda kraja Rastislav Trnka

Rastislav Trnka
Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka

“Správa ciest má vyše 400 zamestnancov, čiže sa tu bavíme o úplne minimálnom počte, a vrátane tých ôsmich je aj pán bývalý generálny riaditeľ,” uviedol Trnka. SC KSK má podľa neho dlhodobo viac zamestnancov, ako by mala mať. “Nehovoríme o tom, že by sa rušili pracovné pozície bežných zamestnancov, ale ľudí, ktorí riadili to, čo má fungovať automaticky. Čiže, z môjho pohľadu ide len o zefektívnenie celého procesu,” skonštatoval.

.

Už vlani v októbri KSK informoval, že v správe ciest nastáva zmena organizačnej štruktúry, pričom v prvej fáze sa počet zamestnancov znížil o 29. Súviselo to podľa samosprávy s modernizáciou techniky, obnovou vozového parku a zvýšením produktivity práce.

Na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva vystúpila v rámci bodu otvorená samospráva zástupkyňa odborovej organizácie v SC KSK Eva Uharčeková, ktorá kritizovala aktuálne rušenie pracovných miest ako neštandardné. “Dotknutí zamestnanci sa o organizačnej zmene dozvedeli tak, že prišli do práce a zistili, že sa nevedia pripojiť do svojho počítača. Oznámili im to najprv kolegovia s tým, že dokument, dodatok k organizačnému poriadku, bol zverejnený na intranete. Ich miesta boli z večera do rána zrušené,” povedala. Následne dotknutých pracovníkov podľa nej zvolával zamestnávateľ a odovzdával im oznámenia o zrušenom mieste.

.

Strata pracovného miesta sa podľa nej týka vedúcich stredísk Michalovce, Trebišov, Moldava a Rožňava, vedúceho referenta riadenia procesov, vedúceho oddelenia ľudských zdrojov, vedúceho právneho oddelenia a bývalého generálneho riaditeľa. Poukázala ďalej na podozrenie, že zamestnávateľ nepostupuje v súlade so zákonom a hrozia pracovnoprávne spory. V prípade bývalého šéfa SC Uharčeková uviedla, že odborári s rozviazaním pracovného pomeru súhlasia.

Súčasný generálny riaditeľ SC KSK Vladimír Žiarný pred poslancami obhajoval organizačnú zmenu z 15. augusta ako prirodzený proces. “Očakávam pozitívny výsledok priameho riadenia, posilnenie úlohy cestmajstra – to je ako stavbyvedúci, viac odvedenej práce na ceste a menej papierov,” povedal.

Bývalý generálny riaditeľ Anton T. sa vzdal funkcie 23. novembra 2023, tesne pred mimoriadnym zasadnutím krajského zastupiteľstva zvolaným s cieľom odvolať ho. Polícia ho predtým obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súbehu so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní. “Podľa mojich informácií sa pán T. vrátil na tú pozíciu, na ktorej pôsobil pred tým, ako bol vymenovaný za generálneho riaditeľa, respektíve na obdobnú pozíciu, ktorá mu mala byť ponúknutá,” povedal Trnka k jeho doterajšej pozícii. Pred vymenovaním na čelo správy ciest v roku 2020 bol Anton T. vedúcim oddelenia riadenia a organizácie.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:08

K rozbitiu organizácie podozrivej z rozsiahleho obchodovania so strelnými zbraňami viedla rozsiahla policajná operácia v Bruseli, ktorú koordinovala federála justičná polícia v spolupráci so špeciálnymi jednotkami.

16:32

Líder palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár v liste poďakoval vodcovi libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasanovi Nasralláhovi za podporu jeho skupiny v konflikte s Izraelom, oznámil v piatok Hizballáh.

16:32

V druhom voľnom tréningu bol najrýchlejší Charles Leclerc. Jazdec Ferrari sa otriasol z nehody v prvom tréningu, mechanikom sa podarilo opraviť jeho monopost a Monačan stlačil najlepší čas na 1:43,484 min. Druhého Pereza zdolal iba o šesť tisícin sekundy. Tretí bol Hamilton, ktorý zaostal o 0,066 s.

16:30

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zajatci výmena
Ukrajinskí vojaci sú vítaní po ich prepustení v rámci väzenskej výmeny zajatcov s Ruskom na neznámom mieste na Ukrajine 13. septembra 2024
16:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že “majú strach” čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael.

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali