Trnavská farnosť reaguje na obvinenia Matoviča a Viskupiča: Z kauzy o diskriminovanom dievčatku sa vykľula kauza o dievčatku protežovanom

Trnavská farnosť reaguje na obvinenia Matoviča a Viskupiča: Z kauzy o diskriminovanom dievčatku sa vykľula kauza o dievčatku protežovanom

Trnava 27. mája 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP-Karel Navarro)

 

Farnosť sv. Mikuláša v Trnave vydala vyhlásenie k údajnej diskriminácii dieťaťa na prvom svätom prijímaní. Prinášame ho v plnom znení

Ilustračné foto

Vyhlásenie Farnosti Trnava – sv. Mikuláša v Trnave k údajnej diskriminácii dieťaťa na prvom svätom prijímaní

Reklama

V súvislosti s údajnou diskrimináciou dieťaťa, ktorá sa mala odohrať v piatok 24. mája pred slávnosťou prvého svätého prijímania a v sobotu 25. mája v deň tejto slávnosti v Bazilike svätého Mikuláša (Hrubý kostol) v Trnave, ako to komentoval na osobnom profile na sociálnej sieti istý politik, uvádza Farnosť Trnava – sv. Mikuláša nasledovné:

Svätá omša a sväté prijímanie je stredobodom a vrcholom duchovného života veria­ceho kresťana – katolíka. Preto sa v Katolíckej cirkvi venuje dňu prvého svätého prijímania detí dlhodobá príprava, aby Kristus mohol vstúpiť dôstojne do ich srdca. Z tohto dôvodu sa deti, obvykle tretiaci na základných školách, celý školský rok intenzívne pripravujú na túto chvíľu vo svojich rodinách, na hodinách náboženstva a vo farnosti so svojím kňazom. Dôsledná príprava sa vzťahuje aj na nácvik samotnej slávnosti. Ak je tento deň narušený akýmkoľvek nedôstojným zásahom, prináša to dieťaťu veľkú bolesť.

Reklama

Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. má­ja 2019; prišla však asi týždeň pred slávnosťou.

Treba podotknúť, že dievčatko, štvrtáčka, pochádza z inej farnosti a z úplne inej školy, než ktorá mala v Bazilike svätého Mikuláša naplánovaný termín slávnosti na 25. mája.

Napriek tomu, že sa dieťa uplynulý školský rok nepripravovalo spolu s ostatnými deťmi na túto slávnosť, farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša chcel rodine vyjsť v ústrety práve preto, že išlo o rómske dieťa. Vyžiadal si však najprv vyjadrenie katechétu, ktorý dievčatko učil predchádzajúce dva roky, či ju považuje za pripravenú na prijatie sviatosti. Po jeho pozitívnom svedectve farár rozhodol, že dieťa sa môže zaradiť do turnusu prvého svätého prijímania spolu s ostatnými deťmi.

Problém však nastal pri poslednom nácviku detí v piatok 24. mája. Správca farnosti jasne reagoval pred rodičmi, že si praje, aby dieťa išlo na prvé sväté prijímanie s ostatnými a že ho nemožno diskriminovať, i keď je z inej školy a z inej farnosti.

Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch.

Reklama

Napriek nepríjemným reakciám niektorých rodičov v sobotu ráno kňaz rozhodol, že dievčatko bude sedieť medzi ostatnými deťmi. Celá slávnosť prvého svätého prijímania prebehla pokojne a dôstojne.

Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov, ktorí si v predvečer tohto významného dňa neželali, aby išlo dieťa z inej školy, z inej farnosti spolu s ich deťmi na prvé sväté prijímanie, a že spomedzi nich zazneli pravdepodobne aj nemiestne poznámky, ktoré sa protivia kresťanskému prikázaniu lásky.

Kňazi aj katechéti farnosti sv. Mikuláša sa snažili zmierniť spor medzi protestujúcimi rodičmi na jednej strane a pobúrenou rodinou rómskeho dievčatka na strane druhej. Napriek tomu, že s ochotou prijali dieťa z inej farnosti a z inej školy, ktoré navyše vstúpilo do tejto situácie na poslednú chvíľu, dostáva sa im za to krivé obvinenie z diskriminácie.

Je poľutovaniahodné, že niekto chcel túto nádhernú chvíľu duchovnej slávnosti zneužiť na rozdúchavanie vášne neznášanlivosti, ktorú Farnosť Trnava – sv. Mikuláša dôrazne odsudzuje v akejkoľvek forme, lebo táto vášeň stojí v priamom protiklade s Kristovým učením, nectí si ľudskú dôstojnosť a je v príkrom rozpore s posvätnosťou miesta Božieho chrámu.

Vo Farnosti sv. Mikuláša v Trnave každoročne poskytujeme duchovné služby desiatkam veriacich Rómov a nikdy neboli žiadne problémy.

Reklama

Týmto vyhlásením apelujeme na všetkých veriacich a na ľudí dobrej vôle, aby nesúdili na základe unáhlených mediálnych výrokov a bez poznania celej situácie. Prosíme, aby rázne odmietali akékoľvek formy neznášanlivosti a nedávali priestor nikomu, kto by sa pokúšal podobným nedôstojným chovaním vnášať nenávisť do spoločenstva Cirkvi.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali