Tri veľké kroky proti doláru

Tri veľké kroky proti doláru

Washington 4. júla 2024 (HSP/Sabah/Foto:Pixabay)

 

Krajiny BRICS urobili tri veľké kroky proti doláru, píše Barış Ergin pre turecké noviny Sabah

Ilustračné foto

Sankcie voči krajinám BRICS, predovšetkým Rusku, v mnohom urýchlili vojnu proti doláru, o ktorej sa hovorí už roky. V októbri tohto roka budú zverejnené podrobnosti o jednotnej mene BRICS a realizujú sa aj platobné systémy a digitálne meny.

Reklama

Od konferencie v Bretton Woods, po ktorej začal dolár dominovať svetovej ekonomike, uplynulo viac ako 80 rokov. Posledných desať rokov sa vo vzduchu objavujú scenáre o kolapse americkej meny. Tentoraz sa však záležitosť dostala do vážnejšej roviny. Embargo a sankcie uvalené predovšetkým na Rusko a Čínu urýchlili formovanie opačného krídla alebo aliancie síl. Krajiny BRICS, ktoré pôvodne tvorili Brazília, Rusko, India, Čína, India a Južná Afrika, realizujú trojfázový postup. Podľa autora článku Barış Ergina sa má vytvoriť jednotná mena založená na zlate, so zavedením nových technológií sa má vytvoriť jednotný platobný systém a rozšíriť sa majú digitálne meny centrálnych bánk.

 

Reklama

Ďalšie podrobnosti v októbri

Prvý krok – vytvorenie jednotnej meny – umožní zjednotenie s cieľom prejsť na nový finančný systém, ktorého podrobnosti budú oznámené na samite BRICS v ruskej Kazani v októbri 2024. S rozšírením bloku o ďalších päť krajín vrátane Egypta, Etiópie, Iránu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov (SAE) sa zväčšila aj veľkosť jeho hospodárstva. Hospodárska veľkosť BRICS dosiahla 29,5 bilióna USD, čo predstavuje približne 30 % svetového hrubého domáceho produktu.

 

Nákup zlata

Zvýšený význam bloku a diskutovaný zámer vydávať jednotnú menu založenú na zlate upriamil pozornosť na zlaté rezervy členských krajín. Členovia BRICS majú v držbe vysokú úroveň 6,3 tisíc ton zlata, pričom toto číslo sa neustále zvyšuje novými nákupmi. Združenie, ktoré sa snaží o návrat k zlatému štandardu a zachovanie multipolárneho sveta pre všetky obchodné a transakčné aktivity, je od roku 2022 najväčším nákupcom zlata na svete. Okrem toho 3,5 miliardy obyvateľov znamená vážnu demografickú základňu.

Pokiaľ ide o platobné služby, prebiehajú dva projekty. Jeden je tradičný a druhý je založený na blockchaine. Poradca Kremľa Jurij Ušakov uviedol, že sa počíta s novým platobným systémom založeným na blockchaine s názvom BRICS Pay. “Domnievame sa, že dôležitým cieľom do budúcnosti je vytvorenie nezávislého platobného systému zúčtovania v rámci BRICS, ktorý by bol založený na najmodernejších technológiách, ako sú digitálne meny a blockchain. A čo je najdôležitejšie, bol by pohodlný pre štáty, obyvateľstvo a podniky, nevyžadoval by si vážne výdavky a bol by mimo politiky,” povedal Ušakov.

Ruské ministerstvo financií tiež nedávno oznámilo, že sa pracuje na platforme, ktorá by umožnila prevody peňazí medzi krajinami BRICS a zmiernila účinky západných obmedzení.

Reklama

Námestník ruského ministra financií Ivan Čebeskov uviedol, že Rusko spolu s centrálnymi bankami krajín BRICS pracuje na spustení platobnej platformy s názvom BRICS Bridge. Podľa Čebeskova to umožní priame transakcie medzi krajinami BRICS a zníži vplyv západných sankcií.

 

Dvestošesťdesiat miliónov používateľov

Krajinou sveta, ktorej centrálna banka vykazuje najrýchlejší pokrok v zavádzaní digitálnych mien, je Čína, ktorá sa usiluje o to, aby bol digitálny jüan široko akceptovaný a používaný na celom jej území. Len v 25 čínskych mestách, pričom celá populácia Číny má 1,4 miliardy obyvateľov, dosiahla mena e-CNY 260 miliónov peňaženiek. Čína sa snaží rozšíriť cezhraničný projekt digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) s názvom Mbridge, ktorý zahŕňa Hongkong, Thajsko, Spojené arabské emiráty, ako aj 25 pozorovateľských krajín. Svoje kroky v tomto smere zintenzívnilo aj Rusko. Ruská vláda spustila pilotný projekt digitálneho rubľa v auguste 2023, pričom prvé transakcie uskutočnila ruská banka VTB a digitálna mena je v súčasnosti akceptovaná prostredníctvom 30 maloobchodných predajní v 11 ruských mestách.

Rusko zvýšilo podiel národných mien so spriatelenými krajinami na 75 %.

Tvrdí sa, že Rusko, ktoré zvýšilo podiel používania národných mien pri v zájomnom zúčtovaní so spriatelenými krajinami na 75 %, nenavrhuje ani tak novú spoločnú menu BRICS, ako skôr štruktúru podobnú SWIFT-u na vykonávanie transakcií s národnými menami v digitálnej podobe, poháňanú technológiou blockchain. Cieľom je vytvoriť štruktúru, ktorá bude integrovaná s digitálnymi verziami mien, ako sú rubeľ, jüan a rupia.

Reklama

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali