Tréneri olympionikov s kritikou, Murcko: “Športovci sú napádaní”

❚❚

Bratislava 10. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

Aktualizované 10. septembra 16:45

Napätá atmosféra v slovenskej kanoistike prinútila trénerov slovenských olympionikov k jednotnému stanovisku. Stalo sa tak po medializovanej kritike reprezentantky vo vodnom slalome Elišky Mintálovej zo strany tímového lídra slovenských vodákov Martina Stanovského ml.

Murcko
Na snímke tréner Zuzany Paňkovej Peter Murcko

Stanovský podrobil po skončení OH kritike viacerých reprezentantov. Odniesla si to najmä Mintálová, ktorá sa voči jeho slovám ostro ohradila. Následne padlo jej rozhodnutie, že na záverečných podujatiach Svetového pohára štartovať nebude. V Ivrea a La Seu sa nepredstaví ani najmladšia členka vodáckej výpravy z Paríža Zuzana Paňková a po operácii sa zotavuje Jakub Grigar. Devätnásťročná reprezentantka predčasne ukončila sezónu pre študijné povinnosti, keďže sa pripravuje na maturitnú skúšku.

.

Slovo si v pondelok vzalo na tlačovej konferencii na pôde Tatrana Karlova Ves kvarteto koučov Peter Murcko (tréner Paňkovej), Peter Cibák (Mintálová), Stanislav Gejdoš (Grigar) a Matej Hujsa (Matej Beňuš). Štvorica prezentovala stav, v akom sa nachádzajú jednotlivé tímy a zároveň nešetrila kritikou na Stanovského. “Problémov máme skutočne veľa na to, aby sme mohli v pokoji vykonávať svoju prácu. Teraz sme v pozícii, keď musíme chrániť našich športovcov, ktorí sú v médiách doslova napádaní. Ja osobne som za 30 rokov v športe nezažil, aby akýkoľvek národný zväz komunikoval o svojich športovcoch takýmito verejnými vyjadreniami. Čo je zarážajúce, že to robí zamestnanec zväzu, keďže Stanovský ml. nie je funkcionár a nie je ani volený žiadnym valným zhromaždením. Je to zamestnanec, ktorý škodí slovenskej kanoistike, poškodzuje športovcov a nás trénerov. Pre nás je neprijateľné, aby sa človek, ktorý na to nemá žiadne vzdelanie, takto vyjadroval o tréneroch a športovcoch, ktorí tomu venujú celý svoj život,” uviedol Murcko pre TASR.

Slovenskú kanoistiku zastupoval na stretnutí jej prezident Miroslav Haviar: “Náš zväz Slovenská kanoistika vznikol pred ôsmimi rokmi, keď sa spojili zväzy vodného slalomu a rýchlostnej kanoistiky. Vtedy sa napísali stanovy, ktoré sú veľmi nešťastné. Hovoria, že náš zväz sa skladá z dvoch sekcií, hladkých a divokých vôd. Obe síce nie sú právne subjekty, ale my sme dohodnutí, že po športovej a ekonomickej stránke sú nezávislé. Náš zväz má troch štatutárov, som to ja ako prezident a potom sú predsedovia sekcií. Je napísané, že traja štatutári sú absolútne nezávislí, prakticky si môžu robiť čo chcú. Keď sa na niektorej sekcii uzavrie zmluva, tak ja ako prezident do toho nemám čo hovoriť a väčšinou sa to ani nedozviem. Z tohto celého podľa mňa pramenia všetky problémy, ktoré vznikli a pretrvávajú.”

.

Skoršie riešenie situácie výrazne sťažovali povinnosti, ktoré so sebou niesla olympijská sezóna. “My sme sa tri mesiace pred OH museli zamerať už iba na seba a športovcov. Keďže sme individuálny šport, tak celý náš výkon je o detailoch. Už sme nemohli komunikovať s novinármi, museli sme si vypnúť mobilné telefóny a stiahnuť našich športovcov. Bolo to navyše náročné obdobie prípravy, keď po ME začali Svetové poháre a následne špecializované prípravné obdobie. Nebol už čas venovať sa týmto veciam. Nepokoj bol veľký počas celého času, no som presvedčený, že sa nám podarilo našich športovcov ochrániť a urobili sme maximum. Možnosti neboli veľké, komunikovali sme od jesene minulého roku a stretávali sme sa len s klamstvom a zavádzajúcimi informáciami,” povedal Murcko, ktorý si myslí, že rozhodnutie Mintálovej či Paňkovej uzavrieť sezónu skôr je v tomto prípade správne: “Urobili veľmi dobre. Zuzka zo študijných povinností, Eliška si potrebuje oddýchnuť. Obe sú špičkové profesionálne športovkyne. Sú mladé a majú celé kariéry pred sebou.”

Jediný z kvarteta, ktoré sa predstavilo v Paríži pokračuje v sezóne bronzový medailista Beňuš. “Je to veľký profesionál, chlap, ktorý je veľmi odolný. Keď sa na olympiáde postavil na štart, bol som pri tom, videl som v Matejovom prejave, že si skutočne ide po medailu. Po tom, ako sa mu to podarilo bola na druhý deň kvalifikácia C1 žien. Nám to veľmi pomohlo, videl som na Zuzke, že bola spokojná, mali sme medailu ako tím. Matej sa stal vzorom pre nás a my sme nastúpili na štart v podobnom nastavení a išli sme to, čo sme chceli,” skonštatoval Murcko na adresu 36-ročného slalomára, ktorý vedie celkové poradie SP. “Uplynulé obdobie bolo veľmi hektické, čakalo ma veľa mediálnych povinností. Nedalo sa toľko trénovať, ako pred olympiádou. Ambície mám najvyššie, chcem Svetový pohár vyhrať, keďže som líder a rád by som to potvrdil,” poznamenal Beňuš, ktorý vyjadril podporu kvartetu kormidelníkov: “Viem čo sa deje, stojím za nimi. To, že ostatní sa rozhodli neštartovať rozumiem. Sezóna je naozaj dlhá, už od februára každý deň pádlujeme na vode a už treba aj oddych pre hlavu. Ja však rád pretekám.”

Na vyhlásenia na utorkovej tlačovej konferencii Martin Stanovský zareagoval. Jeho stanovisko zverejňuje TASR v plnom znení: “Mrzí ma, že moji kolegovia sa pod ťarchou vlastných ambícií znižujú k takýmto verejným, nátlakovým a nepravdivým útokom. Ku korektnej debate je nevyhnutné špecifikovať, v čom spočíva údajná nekompetentnosť. Mám vyštudovanú športovú diplomaciu v Prahe a medzinárodný obchod v Krakove, aktívne hovorím troma svetovými jazykmi, som bývalý vrcholový športovec vo vodnom slalome a celý svoj život sa venujem tomuto športu. Funkciu vo výkonom výbore som zastával aj za predchádzajúceho vedenia. Preto hovoriť o mojej neodbornosti nie je na mieste. Svoju prácu sa od začiatku snažím vykonávať poctivo a zodpovedne tak, aby viedla k úspechu našich reprezentantov a slovenskej kanoistiky. Obsadenie funkcií výkonného riaditeľa zväzu ako aj tímlídra schválil výkonný výbor a prezídium zväzu. Áno, kandidujem do medzinárodných kanoistických štruktúr, pričom pozícia tímlidra nijako neovplyvňuje úspešnosť alebo neúspešnosť tejto kandidatúry. Zanedbanie povinností na OH v Paríži absolútne odmietam, čo viem aj dokázať. To, že sa niektorí športovci obrátili na právnikov, rešpektujem a považujem to za ich dobré právo.”

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) bude pokračovať, ale banka by nemala znižovať sadzby príliš rýchlo, keďže pretrvávajú inflačné riziká. Uviedol to guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks.

11:13

Európske podzemné zásobníky plynu sú už naplnené na 93,4 %. Vyplýva to z údajov spoločnosti Gas Infrastructure Europe (GIE).

10:59

Nemecko poskytne túto zimu Ukrajine dodatočnú pomoc za 100 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Moldavska.

10:59

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

10:56

Taliban pozastavil očkovacie kampane proti detskej obrne v Afganistane, uviedla Organizácia Spojenách národov.

10:56

V mestečku Nisa zhruba 90 kilometrov južne od Vroclavu hrozí pretrhnutie hrádze na rieke Kladská Nisa, ktorá chráni centrum mesta.

Poľsko Počasie Povodne
Na snímke, ktorú poskytol poľský hasičský zbor, je zaplavená oblasť v meste Nisa na juhozápade Poľska v pondelok 16. septembra 2024
10:55

Venezuelská vláda po júlových prezidentských voľbách “dramaticky zintenzívnila” úsilie o potlačenie pokojných protestov a posilnila represívne mechanizmy. Uvádza to správa vyšetrovacej misie Organizácie spojených národov zverejnená v utorok.

10:53

Ak sa zamestnanci nevedia dostať do práce z dôvodu zlého počasia, majú nárok na pracovné voľno. Zamestnávateľ im musí podľa okolností poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez nej, prípadne sa s nimi môže dohodnúť na čerpaní dovolenky, odpracovaní zmeškaného pracovného času v iné dni alebo na práci z domu. Upozornilo na to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

10:53

Nárast splátok hypoték je v súlade s očakávaniami a nespôsobuje zatiaľ dlžníkom na Slovensku žiadne výraznejšie problémy so splácaním. Potvrdzuje to aj vývoj podielu nesplácaných úverov. Hoci jeho predchádzajúci dlhodobý pokles sa zastavil, náznaky rastu sú len veľmi mierne. V aktuálnom komentári na to poukázali analytici finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS). Pokiaľ sa nezhorší ekonomická situácia, neočakávajú výraznejšie zhoršenie ani v budúcnosti.

10:53

Britský zahraničný obchod s Európskou úniou (EÚ) stále trpí v dôsledku brexitu. V rokoch 2021 až 2023, teda v rokoch bezprostredne nasledujúcich po vystúpení Spojeného kráľovstva z colnej únie a jednotného trhu EÚ, klesla hodnota britského vývozu tovaru do EÚ o 27 % a hodnota dovozu o 32 %, oznámili v utorok výskumníci z Aston University v Birminghame.

10:51

V lokalite Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) v Jaslovských Bohuniciach sa uskutoční v stredu (18. 9.) dopoludnia celoareálové havarijné cvičenie. Ráno a po skončení cvičenia sa ozvú varovné sirény.

10:51

Poškodenie vodou patrí medzi najhoršie problémy, ktoré môžu vozidlo postihnúť. Záleží na tom, ako vysoko voda pri zaplavení vystúpila, či sa dostala len ku kolesám alebo aj do interiéru, či až do motorového priestoru. Uviedla to spoločnosť Aures Holdings, prevádzkovateľ autocentier AAA Auto a Mototechna. Kapitolou sú zaplavené elektromobily – experti AAA Auto rozhodne odporúčajú po zaplavení sa nesnažiť ich naštartovať.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali