Traja zradcovia z Hlasu sa snažili podržať Šimečku a jeden Zoro z opozície mu odťal hlavu

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Včera bol v tajnom hlasovaní z pozície podpredsedu NR SR odvolaný predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka

Migaľ Malatinec Šalintroš
Na snímke poslanci Hlas-SD zľava Samuel Migaľ, Roman Malatinec a Radomír Šalitroš

Hlasovanie tak z pohľadu koalície dopadlo dobre, ale má to svoje nuansy.

.

Koalícia má k dispozícii 79 poslancov. Prítomných bolo 77 poslancov.

Traja zradcovia z Hlasu, sa už asi cítia v progresívnom stáde, lebo úplne cielene sa hlasovania nezúčastnili a neboli si prevziať hlasovacie lístky (pri tajnom hlasovaní sa hlasuje vyznačením možnosti na hlasovacom lístku). Ide o Migaľa, Malatinca a Šalitroša.

.

Títo progresívni poslanci, zatiaľ pod krídlami strany Hlas, teda svojou neúčasťou znížili možnosť odvolávania Šimečku na jeden hlas (v Hlase si asi uvedomujú, že každý hlas je dôležitý) a vytvorili veľmi komplikovanú situáciu.

Koalícia mohla odvolať Šimečku z podpredsedníckej stoličky tak iba tesným rozdielom jedného hlasu – zostalo jej iba 76 hlasov.

Jeden hlas však bol neplatný. Teda platných mohlo byť najviac len 75 hlasov koalície. Mŕtvica obchádzala všetkých v koalícii a zradcovia z Hlasu skoro dosiahli čo chceli.

O týchto počtoch informuje Peter Pčolinský na svojom facebooku. A zdôrazňuje –  Šimečku odvolal jeden poslanec opozície, ktorý bol hlasovať. Bez neho by k odvolaniu Šimečku nemohlo dôjsť.

Kto bol tento Zoro pomstiteľ?

.

To sa zatiaľ nevie.

Bol to Matovič? Zatiaľ nevieme.

Vieme však, že Hlas má vážny problém so svojimi poslancami. Traja sú zjavne zrelí na prestup. Ak sa s nimi opozícia dohodne, veľmi to oslabí schopnosť koalície prijímať dôležité rozhodnutia.

Progresívne krídlo v hlase, kde sa radia minimálne Migaľ, Malatinec, Šalitroš, Drucker a Dolinková, ukazuje sa, má potenciál položiť koaličnú vládu.

Hlas volili ľudia, ktorí mali úplne jasno v tom, s kým má táto strana ísť do vlády. Určite nechceli, aby táto strana priviedla k moci progresívcov.

.

Ak sa parlament kvôli týmto trom poslancom stane nefunkčný, alebo ak kvôli nim dokonca padne vláda, určite to nebude to, čo voliči, ktorí dali tejto strane Hlas, chceli.

Ako sa to odrazí na preferenciách strany? Ťažko teraz povedať. Je veľa voličov, ktorí nechcú vládu Smeru, ale nevyhovuje im ani PS ani ďalšie tri prefláknuté opozičné strany. Preto ak by Hlas prešiel na druhú stranu barikády, nejaké hlasy by sa iste našli.

Otázka je iba, či by ich bolo dosť.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:47

Hladina rieky Odra v poľskom meste Vroclav dosiahla svoj vrchol a očakáva sa, že zostane zvýšená niekoľko dní. Oznámil to poľský meteorologický úrad.

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali