Traja najvyšší ústavní činitelia podpíšu vyhlásenie o zahraničnej politike

❚❚

Bratislava 27. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 27. augusta 15:39

Prezident Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD) podpíšu 1. septembra v starej budove Národnej rady SR v Bratislave spoločné vyhlásenie o otázkach zahraničnej politiky, kde budú deklarovať jednotný postup. Vyhlásil to prezident po utorkovom stretnutí s premiérom. Pellegrini zároveň ocenil, že na koaličných rokovaniach sa otvorí otázka vyrovnania sa vzťahov vo vnútri koalície

prezident Pellegrini premiér Fico
Na snímke vpravo prezident SR Peter Pellegrini a vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)

“Spoločne podpíšeme vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov v otázkach spoločného postupu zahraničnej politiky Slovenskej republiky, kde jasne deklarujeme, kde Slovensko patrí, akú zahraničnú politiku chce vykonávať a kde ukážeme jednotu v postupe, aby neboli žiadne pochybnosti,” povedal prezident. Zároveň zopakoval, že chce obnoviť intenzívny dialóg na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov a hľadať spoločné riešenia a postupy pri vnútro- i zahranično-politických otázkach.

.

Priblížil, že na stretnutí hovorili o premiérových ďalších pracovných aktivitách v zahraničnopolitickej oblasti, o blížiacej sa parlamentnej schôdzi i o súčasnej situácii vo vládnej koalícii. “Je to samozrejme v rukách predsedov koaličných strán, ktorí určite na najbližších koaličných rokovaniach otvoria otázku aj vysporiadania sa vzťahov vo vnútri tak, aby sa vládna koalícia mohla plnohodnotne venovať riešeniu konkrétnych problémov slovenskej spoločnosti,” poznamenal Pellegrini. Je presvedčený, že návrat k riešeniu problémov Slovenska a k napĺňaniu priorít z Programového vyhlásenia vlády je “najlepší recept” na to, priviesť spoločnosť opäť k pokoju.

Prezident podotkol, že ide o prvé oficiálne stretnutie s Ficom od májového atentátu. “Niekedy sa mi zdá ako keby vaša (Ficova, pozn. TASR) snaha o rýchlu rekonvalescenciu a váš relatívne rýchly návrat do plného výkonu práce predsedu vlády SR u nejakej časti spoločnosti vzbudili dojem, ako by sa vôbec nič vážne nestalo a spoločnosť a časť politickej reprezentácie sa akoby vrátilo naspäť, ba niekedy sa mi zdá, že ešte s väčšou intenzitou do extrémne nevraživého politického súboja,” poznamenal. Je preto podľa neho potrebné poukazovať na to, že útok na premiéra bol a je aj útokom na demokraciu SR.

.

 

Premiér: Pri šéfovi NRSR stále nie je riešenie, je to najmä na Hlase a SNS

Otázka voľby predsedu Národnej rady (NR) SR stále nemá riešenie, zatiaľ nie je táto agenda pripravená tak, aby mohla prísť na rokovanie parlamentu. Rozhodujúcu úlohu musia zohrať strany Hlas-SD a SNS. Povedal to premiér Robert Fico (Smer-SD) po utorkovom stretnutí s prezidentom Petrom Pellegrinim. Fico podľa svojich slov pomáha k dosiahnutiu dohody, tento post je podľa neho potrebné zastabilizovať, keďže ide o druhú najvyššiu ústavnú funkciu.

“Nebudem teraz viesť žiadne dišputy, kde sa nachádzame, ako sa nachádzame. Fakt je ten, že momentálne táto agenda nie je taká pripravená, aby mohla automaticky ísť na rokovanie Národnej rady SR,” povedal premiér vo vyhlásení v Prezidentskom paláci.

Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Pellegriniho v prezidentských voľbách. Podľa koaličnej zmluvy patrí post Hlasu-SD, ktorý chce na toto miesto ministra investícií Richarda Rašiho z Hlasu-SD. Predseda SNS Andrej Danko považuje za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Podobne sa opakovane vyjadroval aj Fico.

Pellegrini a Fico
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vpravo) a premiér SR Robert Fico (Smer-SD)

Premiér víta dohodu o podpise spoločnej deklarácie najvyšších ústavných činiteľov k zahraničnopolitickej orientácii Slovenska, stretnutie je na programe 1. septembra. “Ako predseda vlády SR budem vždy presadzovať koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky, ale bez akéhokoľvek ohrozenia nášho členstva v zásadných medzinárodných organizáciách, ktorými pre Slovensko sú Európska únia a Severoatlantická aliancia,” vyhlásil.

.

Fico spomenul, že v najbližšej dobe bude vláda riešiť aj otázku konsolidácie verejných financií, kde je na stole niekoľko variant. Doplnil, že bude plne rešpektovať legitímne využívanie práva veta od prezidenta. “Verím, že to bude na základe vecných a odborných argumentov,” doplnil. Pellegrini nebude podľa Fica “predmetom ataku” za to, ak sa rozhodne využiť právo veta, pretože je to jeho základné ústavné právo.

Pellegrini a Fico hovorili aj o koordinácii zahraničnopolitických aktivít. Premiér hlavu štátu informoval o pláne zahraničných ciest v tomto roku. Ide napríklad o návštevu Juhokórejskej republiky v súvislosti s ambíciou dostavať alebo postaviť nový jadrový blok v Jaslovských Bohuniciach či spoločné zasadnutie slovenskej a ukrajinskej vlády v ukrajinskom Mukačeve, ktoré je naplánované na 7. októbra. Premiér sa chystá i do Číny na prelome októbra a novembra a v decembri do Latinskej Ameriky. Na pláne má tiež účasť na samitoch Európskej únie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali