Tragická udalosť v Monkovej doline si vyžiadala minimálne dve obete

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 12. júla 2024 12:36

Tragická udalosť v Monkovej doline si vyžiadala dva ľudské životy a štyroch zranených. Ľudia zostali zakliesnení v prístrešku po zásahu vodnej lavíny. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia. TASR to potvrdil starosta obce Ždiar v okrese Poprad Pavel Bekeš. Informáciu o obetiach vo štvrtok večer pre TASR potvrdilo aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR

Monkova dolina
Záber z Monkovej doliny

Miestni dobrovoľní hasiči šli prehľadať aj ďalší terén. “Našli tam zraneného chlapca s výronom členka,” priblížil starosta s tým, že bola vyhlásená mimoriadna situácia. “Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd,” dodal pre TASR.

.

Záchranári priblížili, že dve osoby zomreli priamo v doline. “Ďalších troch, 57-ročného muža s pomliaždeninami nohy, 50-ročného muža so zranením hrudníka a maloletú osobu s poranením predkolenia, záchranári transportovali do nemocnice v Poprade,” priblížil pre TASR zástupca hovorcu OS ZZS SR Richard Bolješik.

V prístrešku sa nachádzalo 16 osôb. Na miesto bezprostredne po udalosti smerovala horská záchranná služba, dve pozemné posádky rýchlej zdravotnej pomoci a dva záchranárske vrtuľníky.

.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti upozornila, že na turistickom chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla došlo vo štvrtok k zosuvu pôdy a značkovaný chodník je nepriechodný.

Horská záchranná služba (HZS) neskôr spresnila, že turistický značený chodník v Monkovej doline (červená značka) od Hotela Magura po Kopské sedlo a v Doline Bieleho potoka (zelená značka) zo Strednice po rázcestie Monkova dolina – pod Ptošovskými turňami, je z dôvodu veľkého poškodenia po búrke nepriechodný a až do odvolania uzavretý.

Stredné a severné Slovensko zasiahli vo štvrtok popoludní silné búrky s prívalovým dažďom. Zostali zaplavené niektoré ulice, napríklad cesta medzi Valaskou Dubovou a Likavkou. Za odbočkou na Bacúch v smere na Brezno zas spadol na vozovku strom. Následky búrok museli riešiť aj v Lúčkach a vo Vyšnom Kubíne.

 

V nemocnici po tragickej udalosti v Monkovej doline zostáva jeden turista

V popradskej nemocnici boli v súvislosti so štvrtkovou (11. 7.) tragickou udalosťou v Monkovej doline v Belianskych Tatrách ošetrení traja turisti.
Ako pre TASR uviedla asistentka generálneho riaditeľa nemocnice Martina Petrášková, dve osoby boli po ošetrení prepustené do domácej starostlivosti. “Jednej osobe naďalej poskytujeme zdravotnú starostlivosť,” povedala.

.

 

Dolinková vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí z tragédie v Tatrách

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline.

“Chvíle oddychu sa v okamihu môžu zmeniť na tragédiu. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dávajte na seba pozor,” priblížila ministerka.

 

Šutaj Eštok ďakuje HZS za profesionálny zásah a nasadenie v Monkovej doline

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ďakuje záchranárom z Horskej záchrannej služby (HZS) za profesionálny zásah a nasadenie pri tragickej udalosti v Monkovej doline. Rodinám obetí tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

.

“Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným po nešťastnej udalosti v Belianskych Tatrách,” uviedol minister na sociálnej sieti.

Z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR informovali, že prvá štátna tajomníčka rezortu Lucia Kurilovská je na ceste na miesto nešťastia.

 

Bober prosí veriacich, aby sa pridali k modlitbám za zomrelých turistov

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober, vyjadril úprimnú sústrasť a duchovnú blízkosť pozostalým obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline. Všetkých veriacich prosí, aby sa pridali k modlitbám za zomrelých turistov.

“Pamätám v modlitbe na obete, ktoré zasiahla ničivá lavína v Belianskych Tatrách. Spolu s ostatnými biskupmi sa modlím za ich duše a vyjadrujem úprimnú sústrasť a duchovnú blízkosť pozostalým,” podotkol s tým, že osobitne myslí na tých, ktorí sú zranení alebo utrpeli materiálne škody.

 

Taraba: V Monkovej doline zomreli dve ženy, jedna z nich bola zo zahraničia

Správa z miesta nešťastia v Monkovej doline hovorí zatiaľ o dvoch usmrtených ženách, z nich jedna bola inej štátnej príslušnosti. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

“Na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté,” priblížil Taraba. Podotkol, že na miesto bol vyslaný aj posttraumatický tím. Zásahovým jednotkám sa poďakoval za ich nasadenie. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

 

Polícia vedie v súvislosti s udalosťou v Monkovej doline trestné stíhanie

Trestné stíhanie pre prečin usmrtenia začala polícia v Ždiari v súvislosti so štvrtkovou (11. 7.) tragickou udalosťou v Monkovej doline v Belianskych Tatrách. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Štefan Pecuch.

.

Ako povedal, vo štvrtok v popoludňajších hodinách došlo v Monkovej doline v Belianskych Tatrách k zrúteniu dreveného prístrešku v dôsledku podmytia podložia terénu svahu.

“V čase tohto nešťastia sa pod prístreškom nachádzalo 16 ľudí. Následkom toho došlo k úmrtiu dvoch osôb, 50-ročnej občianky Slovenskej republiky, 51-ročnej občianky Českej republiky a štyria ľudia boli zranení, pričom zranenia si vyžiadali aj hospitalizáciu,” uviedol Pecuch s tým, že na mieste boli nasadené všetky záchranné zložky.

 

V obci Ždiar odstraňujú následky búrky, mimoriadna situácia tam stále trvá

V obci Ždiar v okrese Poprad odstraňujú následky štvrtkovej (11. 7.) búrky. Ako pre TASR uviedol starosta obce Pavel Bekeš, aktuálne jedna skupina ľudí odstraňuje následky v obci, druhá bude robiť záchranné práce v Monkovej doline, kde došlo k tragickej udalosti.

Po dohode so správcom toku a územia bude podľa neho známy ďalší postup prác. “Je tam všetko zničené,” povedal starosta na margo udalosti v Monkovej doline.

.

“V obci boli zaplavené všetky prístupové cesty, upchaté priepusty, rigoly, voda išla tam, kde nemala ísť. Čistíme priepusty, cesty, vyťahujeme vodu z pivníc, upravujeme prístupové cesty a obecné cesty. Sú to záchranné práce, aby sa dalo fungovať. Potom začneme so zabezpečovacími prácami, to znamená to, čo je zničené, budeme opravovať,” uviedol Bekeš s tým, že mimoriadna situácia trvá ešte do večera.

“Večer zasadne krízový štáb a ten rozhodne, čo ideme ďalej robiť, lebo ide víkend. Takže, budeme naďalej držať mimoriadnu situáciu alebo tretí stupeň,” vysvetlil Bekeš a doplnil, že v obci pomáhajú všetci ľudia.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

Včera 20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

Včera 20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

Včera 20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

Včera 20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Včera 20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

Včera 19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

Včera 19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

Včera 19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali