Tragédia, ktorá otriasla nielen Českou republikou. Z vyjadrení a detailov mrazí: V budove bol obrovský arzenál zbraní

❚❚

Praha 22. decembra 2023 (HSP/Aktualne.cz/ iDNES.cz/The Associated Press/X/ Foto:Instagram)

Aktualizované 22. decembra 2023 07:50

Muž, ktorý zastrelil 14 ľudí na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, mal mať podľa zdrojov dlhú zbraň so zameriavačom

Streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe
Streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe

Podľa Aktualne.cz to vyplýva z fotografie, ktorá ho zachytila na galérii budovy fakulty na Námestí Jana Palacha. Bývalý policajný inšpektor a metodik streleckej prípravy Pavel Černý pre spomínaný denník uviedol, že išlo o veľmi drahú pušku : „Podľa toho, čo som videl, išlo o dlhú zbraň typu AR-15, kaliber 308 Winchester. Teda s pomerne veľkými nábojmi. A zbraň mala puškohľad. “

.

„Je to luxusná a drahá zbraň, stojí okolo 200-tisíc korún. V Českej republike to nie je úplne rarita, ale je to naozaj drahé. Asi ako keď si medzi autami vyberiete BMW,“ povedal podplukovník vo výslužbe.

Podľa Černého však na obsluhu takejto zbrane pri streľbe zblízka netreba veľa skúsenost. „Na streľbu do ľudí na takú vzdialenosť nepotrebujete žiadny špeciálny výcvik. Keby robil airsoft alebo strieľal zo vzduchovky, tak to zvládne,“ povedal Černý. V Českej republike je na túto zbraň potrebný zbrojný preukaz.

.

Polícia zatiaľ oficiálne neuviedla, či vrah pri útoku skutočne použil zbraň, ktorá sa objavila na fotografiách: „Viem si predstaviť, že v budove strieľal z pištole, nie z tejto pušky. Ak sa zastrelil, tak teoreticky by to mohla byť puška, ale to by bol trochu umelecký výkon,“povedal inštruktor.

Policajti potvrdili, že páchateľ je držiteľom zbrane: „Zistili sme, že je legálnym držiteľom viacerých strelných zbraní. K jeho minulosti nebolo zistené vôbec nič závadné,“ povedal policajný prezident Martin Vondrášek.

Podľa dostupných správ sa vrah zastrelil, ale až v momente, keď na neho policajti vystrelili.

 

Pomáhal každý, kto mohol

Podľa Aktuality.sk pri policajnom zásahu pomohol aj český novinár Jiří Forman. Novinár pomohol s evakuáciou zmätených študentov a potom upútal aj pozornosť strelca. Nachádzal sa na krytom mieste, tak sa svoju pozíciu snažil využiť na to, aby vrah nepálil po bezbranných utekajúcich ľuďoch.

.

Na videozázname kolujúcom na internete jeden muž silným hlasom upozorňuje, čo presne strelec robí, jeho informácie opakuje aj policajt. České médiá však zistili, že tento hlas nepatrí policajtovi, ale je to český novinár Jiří Forman – keď sa dozvedel o pátracej akcii polície a dorazil k fakulte, pomáhal policajtom s evakuáciou budovy. Potom sa pokúsil upútať pozornosť strelca.

Mával rukami a kričal: „Hej, ty zm.de! Střílej na mě! Hej, tady jsem!“ Forman chcel dosiahnuť, aby strelec nepálil po ľuďoch, ktorí utekali z fakulty a netušili, kde sa nebezpečný človek nachádza.

„Bolo to preto, že som sa otočil a videl som, že za mnou sme všetci krytí. A ti ľudia, ktorí utekali z fakulty boli fakt pomerne ľahkým terčom. A ja som na neho kričal, aby strieľal mojím smerom, pretože som bol v zákryte,“ opísal Forman v českej televízie Nova, rozhovor zverejnili na svojom webe Tn.cz.

Novinárovi sa aj podarilo upútať pozornosť strelca. „Áno strieľal. Ozval sa výstrel, ktorý išiel naším smerom. My sme boli krytí. Potom, keď sa ten strelec odkryl, tak sme komunikovali s tým policajtom, dávali sme ten popis a hovoril som tomu policajtovi. Poďme strieľať, poďme ho zamestnať, nech prestane strieľať na tých ľudí, ktorí utekajú z fakulty, lebo tí ľudia nevedeli…“povedal.

„A ten policajt, klobúk dole, keď videl voľný výhľad, bolo to ďaleko, mohlo to byť 70 metrov, tak proste začal strieľať. Ten páchateľ evidentne nečakal, že po ňom niekto bude strieľať a hneď po tej streľbe sa zastrelil,“ opísal Forman záver udalosti pre českú TV Nova.

.

Policajný prezident tiež uviedol, že policajti našli v budove vysokej školy “obrovský arzenál zbraní a munície”.

Bývalý minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek prednášal na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, keď útočník spustil v budove paľbu. Podľa vlastných slov si najprv myslel, že o poschodie vyššie sa koná vianočný večierok alebo že tam niekto niečo prenáša. „Pocit bezpečia, kde sme sa pravidelne stretávali so študentmi, je zrazu preč,” povedal pre iDNES.cz.

 

 

 

Útok na Filozofickej fakulte v Prahe je štvrtou najhoršou podobnou udalosťou v Európe za posledných 15 rokov. Pri najtragickejšej takejto streľbe zahynulo 20 ľudí plus páchateľ v októbri 2018 v učebni v Kerči.

„Podľa informácií, ktoré mám od polície, si útočník pri príchode na fakultu priniesol zbrane vo väčšom kufri,“ uviedla pre Českú televíziu rektorka Karlovej univerzity Milena Králíčková. Rektorka univerzity Milena Králíčková pre Českú televíziu uviedla, že študenti na fakultu bežne prichádzajú s veľkou batožinou. Policajný prezident Martin Vondrášek uviedol, že v budove fakulty sa nachádza obrovský arzenál zbraní a munície

„Chcel by som vyjadriť svoj smútok a bezmocný hnev,“ povedal prezident Pavel po zasadnutí vlády a dodal: „Vyzývam všetkých, aby túto tragickú udalosť nezneužívali.“.

 

Útok otriasol svetom 

Generálny tajomník OSN António Guterres bol šokovaný a zarmútený správou o streľbe na Filozofickej fakulte v Prahe, zároveň vyjadril hlbokú sústrasť príbuzným obetí a želanie, aby sa zranení čo najskôr zotavili. „Generálny tajomník opätovne vyjadruje svoju plnú solidaritu s českým ľudom a vládou,“ uvádza sa vo vyhlásení.

.

The Associated Press uvádza vyjadrenie prezidenta českého policajného zboru: „Vondrášek povedal, že polícia sa domnieva, že strelec zabil jeho otca skôr vo štvrtok v jeho rodnom meste západne od Prahy a plánoval zabiť aj sám seba. Bližšie informácie neuviedol. Neskôr vo štvrtok Vondrášek uviedol, že na základe prehliadky jeho domu je strelec podozrivý aj zo zabitia iného muža a jeho dvojmesačnej dcéry 15. decembra v Prahe.“

V oficiálnom vyhlásení Univerzity Karlovej k streľbe na Filozofickej fakulte UK na sociálnej platforme X sa píše : „Vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, ktorí prišli o svojich blízkych, a naše myšlienky sú teraz s blízkymi tých, ktorí teraz bojujú o život. Pri tejto príležitosti by sme chceli vyjadriť aj veľkú vďaku všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby sa zabránilo väčším stratám na životoch. Vedenie UK, ako aj vedenie Filozofickej fakulty UK v spolupráci s bezpečnostnými zložkami od prvého momentu riešilo situáciu v rámci rýchlo zriadeného krízového štábu. V Karolinu (Ovocný trh 3, Praha) pri fontáne, ktorá je typickým miestom stretávania študentov a zamestnancov, bolo zriadené pietne miesto. „

„Miera násilia, ktorá sa dnes odohrala na Karlovej univerzite, je pre našu akademickú obec a Českú republiku absolútne nová a šokujúca,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„ Držme sa preto v týchto ťažkých chvíľach spolu. Prosíme všetkých, aby sa pokúsili zachovať pokoj a rozvahu, a opätovne vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým, ktorých srdcia zlomila strata blízkych. V týchto ťažkých chvíľach sme s vami všetkými a veľmi pekne vám ďakujeme za vašu doterajšiu i budúcu podporu,“stojí vo vyhlásení univerzity.

Podľa Aktualne.cz je útok na fakultu najhorší v histórii Českej republiky. V roku 2008 strelec zavraždil osem ľudí v Uherskom Brode, v roku 2019 útočník z ostravskej nemocnice zavraždil šesť ľudí. Páchatelia v Uherskom Brode a Ostrave strieľali zo zbraní.

.

„Ide najmä o zdravotníctvo, o vzdelávanie a o výchovu. Aj keby páchateľ z fakulty nemal zbraň, našiel by si iný spôsob, ako si vybiť zlosť a nenávisť,” povedal  bývalý policajný inšpektor a metodik streleckej prípravy Pavel Černý.

„Vezmime si nemeckého pilota, ktorý v roku 2016 letel lietadlom spoločnosti Eurowings – absolvoval psychologické testy, prešiel nimi a potom úmyselne narazil s lietadlom do hory. Alebo vrahyňa Olga Hepnarová, ktorá ako zbraň použila nákladné auto. Do hlavy človeka jednoducho nevidíte,“ povedal Černý.

 

 

V ČR bude 23. decembra štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí

.

Súčasne vyzývame všetkých občanov ČR, aby si 23. decembra, na deň štátneho smútku, o 12.00 hod uctili pamiatku obetí minútou ticha, vyhlásil český premiér Petr Fiala.

V Česku bude 23. decembra vyhlásený štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí streľby, ktorá sa odohrala vo štvrtok na Univerzite Karlovej v Prahe. Po mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil český premiér Petr Fiala. Vyzval ľudí, aby si obete uctili v sobotu o 12.00 hod minútou ticha, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

“23. december bude dňom štátneho smútku na uctenie si pamiatky obetí bezprecedentného útoku strelca v Prahe a najneskôr v tento deň bude štátna vlajka na úradných a verejných budovách vyvesená na pol žrde. Súčasne vyzývame všetkých občanov ČR, aby si 23. decembra, na deň štátneho smútku, o 12.00 hod uctili pamiatku obetí minútou ticha,” vyhlásil Fiala. V tomto čase by sa tiež podľa jeho slov mali rozoznieť zvony v celej ČR, požiadal o to kompetentné osoby.

Vláda okrem toho uložila ministrovi spravodlivosti, aby poskytol maximálnu súčinnosť obetiam a pozostalým pri riešení žiadostí o odškodnenie.

“Je potrebné myslieť aj na túto stránku veci a aj týmto spôsobom vyjadriť svoju účasť a pochopenie pre to, čo ľudia, ktorých blízki sa stali obeťou tohto brutálneho útoku, prežívajú,” vysvetlil predseda českej vlády.

Prezident ČR Petr Pavel na spoločnom tlačovom brífingu apeloval na všetkých, aby tragický čin nezneužívali na útoky na políciu či na šírenie dezinformácií. “Tento apel sa vzťahuje na všetkých – na politikov, médiá, občanov, na všetkých, ktorí majú prístup k sociálnym sieťam,” vyhlásil.

Zároveň ocenil tých, ktorí ako prví išli prehľadávať budovu za účelom nájdenia páchateľa.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:51

Najmenej dvaja ľudia sú nezvestní v dôsledku záplav v severotalianskom regióne Emilia-Romagna. Na severe Talianska evakuovali pre záplavy už takmer 1500 ľudí a úrady predĺžili výstrahu pred extrémnym počasím do piatkovej noci, informuje TASR podľa správy agentúry ANSA.

Povodne v Taliansku Emilia-Romagna
Na snímke hasiči evakuujú na člne miestnych obyvateľov v zaplavenom meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska
11:13

Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:56

Súčiastky do pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone pri útokoch na príslušníkov militantného hnutia Hizballáh, neboli vyrobené na Taiwane. Uviedol to v piatok taiwanský minister hospodárstva Kuo Č’-chuej, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Ide (predovšetkým) o súčiastky ako integrované obvody (čipy) a batérie,” uviedol minister s tým, že môže s istotou povedať, že neboli vyrobené na Taiwane.

Podľa analýzy agentúry Reuters snímky výbuchmi zničených pagerov vykazujú vysokú mieru podobnosti so zariadeniami taiwanskej spoločnosti Gold Apollo.

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

10:24

Predpovede sa potvrdili, v uplynulých dvoch dňoch nikde nepadlo výraznejšie množstvo zrážok a zmena sa neočakáva ani v najbližších dňoch. Povedal to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého intenzívna protipovodňová ochrana v Maďarsku potrvá ešte šesť dní. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa už zlepšuje.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali