Tradičná Levočská púť vyvrcholila svätou omšou na Mariánskej hore

Tradičná Levočská púť vyvrcholila svätou omšou na Mariánskej hore

Levoča 7. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Veronika Mihaliková)

 

Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100.000. Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400.000 ľudí

Levočská púť
Na snímke v pozadí spišský diecézny biskup František Trstenský a popredí ozbrojené sily Poľska a Nemecka počas slávnostnej odpustovej svätej omše, ktorá je súčasťou Levočskej púte

Na púti podľa jeho slov prevládala príjemná a pokojná atmosféra, pričom bola duchovne naplnená. Pútnikov označil za trpezlivých. Medzi nimi bolo aj množstvo mladých rodín s deťmi či tínedžerov. Pred spovednicou sa celú noc tvoril rad.

Reklama

“Myslím si, že aj to svedčí o tom, aký význam pripisujú veriaci spovedi, sviatosti zmierenia, práve na tomto mieste – v mariánskej svätyni pri Bazilike Navštívenia Panny Márie,” uviedol pre TASR.

Trstenský v homílii veriacich vyzval, aby urobili konkrétne predsavzatie, ktoré im pomôže prehĺbiť modlitbu. Hovoril tiež o radosti z viery.

Reklama

“Nebojme sa svedčiť – som kresťan – pred svojimi susedmi, spolužiakmi, kolegami v práci. Neboj sa, Slovensko, s radosťou svedčiť pred ostatnými krajinami Európy o svojej viere a kresťanských hodnotách,” prihovoril sa pútnikom.

Mladých vyzval, aby sa nestali otrokmi smútku.

“Nikto neuverí hnevlivým a agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom,” povedal.

Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.

Púť sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie. Levoča patrí k najstarším pútnickým miestam východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú do 13. storočia.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:04

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že jeho cieľom je do novembra tohto roka pripraviť všetky prvky mierového plánu, aby mohol Kyjev zvolať v poradí druhý mierový summit. 

15:04

Európska centrálna banka ponechá úrokové sadzby pred letnou prestávkou nezmenené. Predpokladajú to analytici, podľa ktorých tak banka dá eurozóne čas na strávenie redukcie úrokových sadzieb zo začiatku júna, keďže vývoj inflácie je naďalej nepredvídateľný.

15:03

Bielorusko je podľa šéfa tamojšej diplomacie Maxima Ryžankova pripravené rokovať s Poľskom o probléme s migráciou na ich spoločných hraniciach. 

14:24

Slovenská inovačná a energetická agentúra spolu s Ministerstvom hospodárstva SR spúšťa aktiváciu a vydávanie poukážok z projektu Zelená domácnostiam na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Ako prvé môžu zhotovitelia aktivovať žiadosti na kotly na biomasu a slnečné kolektory, a to už od utorka (16. 7.) od 11.00 h. Poukážky k aktivovaným žiadostiam budú vydávané nasledujúci deň.

14:23

Ukrajinská polícia uviedla, že neznámy páchateľ hodil granát na náborovú kanceláriu v meste Busk v Ľvovskej oblasti. Po podozrivej osobe pátrajú.

14:21

Medzinárodný úrad pre morské dno sa bude zaoberať pravidlami hlbinnej ťažby, ktoré by tak napriek obavám z možných rizík umožnili ťažbu nerastných surovín z oceánskeho dna. Vedci varujú, že takéto aktivity môžu poškodiť životné prostredie na dlhé roky. 

14:10

 V Lotyšsku začne platiť zákaz vstupu osobných vozidiel s bieloruskými poznávacími značkami, ktoré prichádzajú z Bieloruska alebo Ruska.

14:09

Kenská polícia zadržala podozrivého sériového vraha, ktorý sa priznal k zavraždeniu 42 žien. Medzi obeťami bola aj jeho manželka.

13:48

Britský kráľ Karol III. súkromne napísal list exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý prežil atentát. V pondelok to potvrdil Buckinghamský palác.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystúpenie folklórnych súborov na 1. ročníku historicko - kultúrnej akcie \"Návrat (ne) zabudnutého grófa Emanuela Andrássyho\" v obci Parchovany v okrese Trebišov

Autor: TASR - Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Marek Brna

Milan Šupa

Jackson Robert

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali