Toto sú najlepšie mozgy našej generácie?

❚❚

Bratislava 31. augusta 2024 (HSP/Foto:Facebook/Denník N, Aktuality.sk, SME, Screenshot Youtube/SME)

 

Jozef Banáš napísal kedysi knihu Idioti v politike – možno by mal zvážiť voľné pokračovanie s názvom Idioti v médiách…

N Aktuality SME
Logá slovenských denníkov N, Aktuality a SME

Nerobte si, prosím, prehľad týždenného spravodajstva médií typu .týždeň, Denník N, či SME. A vlastne vynechajte radšej aj Pravdu či Hospodárske noviny. Aj tie už totiž klesajú ku dnu povrchnej „kvázižurnalistiky“, ktorá sa chce jednak predávať (to je dnes pochopiteľné), a jednak zapáčiť. Komu? Hlučnej liberálnej menšine…

.

Príjemca by očakával, že v médiách dostanú priestor tie najlepšie mozgy. Aká je však realita?

Tak napríklad .týždeň teraz zverejňuje na svojom facebookovom profile rozhovory s účastníkmi aktuálneho ročníka konferencie Globsec. Vyzdvihujú ľudí ako Magda Vášaryová, Grigorij Mesežnikov, či generál (bez vojska) Pavel Macko. Títo ľudia potom glorifikujú ďalších jedincov podobného razenia: Napríklad Vášaryová je teraz celá unesená z von der Leyenovej. Lebo tá jasne a zrozumiteľne vyjadrila, že Ukrajinu musíme podporovať – kvôli sebe a celému svetu.

.
Vášaryová
Na snímke Magda Vášaryová

Kvôli sebe? A celému svetu? To má z prejavu adeptiek na súťaž Miss Universe?

„Celý svet“ má svoje vlastné problémy. Vari nám títo ľudia chcú seriózne nahovoriť, že Rusko bude po víťazstve na Ukrajine kolonizovať iné kontinenty? To je predsa overený recept Západu…

Nie, Vášaryovú nie je možné počúvať dlhšie než pár minút. Je mi ľúto, ale je to jedna drzá, nafúkaná, miestami dokonca vulgárna stará pani, ktorá ide na zotrvačnosť. Zrejme stále potrebuje byť v stredobode pozornosti – keď už nie ako herečka alebo diplomatka, tak aspoň takto. Mohli ste na jar vidieť, ako v relácii Na telo skočila bez ostychu do reči Chmelárovi. Ten sa spýtal, či môže dokončiť myšlienku, a ona že „NIE“. A moderátor Kovačič? Neurobil vôbec nič. Ešte sa to aj rýmuje.

To len na pripomenutie, že aj také „mozgy“ sa pohybujú v našom mediálnom priestore.

Po ďalšie: Pavel Macko. Je síce odborník, avšak v teoretickej rovine. Ovláda všetky možné armádne terminológie, a dokáže teda pomenovať javy na bojisku z profesionálneho hľadiska; rozlíši dron od balistickej rakety. Čo mu však pritom uniká, je zmysel, význam. Nevie dané javy správne interpretovať, kontextualizovať, vyhodnocovať, objektívne, nestranne zhodnotiť z geopolitického hľadiska.

.

Uvážte: Povie, že eskalácia na Ukrajine už je obrovská, lebo „Rusi používajú všetko možné“. Akože čo, cárbomby? A to, že k eskalácii konfliktu došlo v dôsledku nekonečného zbrojenia Ukrajiny zo strany západných mocností, spomenúť netreba? Vyjadrenie hodné „odborníka“!

 

 

A vy potom neviete, či sa smiať, alebo krútiť hlavou – nad tým, že taký človek dostáva v médiách taký priestor.

Prípadne môžete krútiť hlavou s úsmevom na perách.

.

Malé veľké veci sa dejú aj v Markíze. Opúšťa ju po Kovačičovi ďalší verný bard, Adel Ghannam. Lebo „politické tlaky“, a tak ďalej. Zbalil si teda svoje budíky do škatule od banánov a vyfotil sa so smutným výrazom pred budovou televízie na svoj instagramový profil. Priložil aj fotku z detstva, keď ho tam ešte vodila mama. V statuse píše, že tak, ako sa ona kedysi postavila gangstrovi od Sýkorovcov, tak aj on teraz učinil rozhodnutie.

 

 

Akože…

Nehnevajte sa, ale súčasnú situáciu porovnávať s „divokými deväťdesiatkami“, to je trochu melodramatické aj na tohto mladíka, známeho ostrým jazykom, no nie príliš prenikavým intelektom. Vlastne by si – v istých ohľadoch – mohli s Mackom (generálom, nie Uškom) podať ruky.

Pretože obaja síce majú informácie, no ani jeden z nich nedokáže vyčítať podstatu.

Nič v zlom, ale je komické, keď takto ľudia vyplakávajú za svojou bývalou prácou. Vari im niekto zaručil doživotnú pracovnú zmluvu? V dnešnej dobe brutálneho kapitalizmu? Keď ľudí vyhadzujú z pracovných miest na hodinu?

Bežný človek, smrteľník, to pozná veľmi dobre: Nepáči sa ti, choď!

A ešte poznámka: Na instagrame má vyložené aj video, kde robí reklamu na fiktívny plátok Podzemný kuriér (písali sme o tom zvlášť). To nie je práve dobrá vizitka údajne nezávislého novinára…

Ale kde už sú títo ľudia typu Ghannam, Serebryakov či Töröková nezávislí, všakáno. Veď žijú v mylnom presvedčení, že keď je raz za nimi zahraničný kapitál, automaticky majú patent na pravdu. Práca v Markíze si však nikdy nevyžadovala prioritne mysliteľov – je to priestor určený pre dravcov.

.

Keby aspoň vedel správne po slovensky, ale on napíše: „Dočítate sa tam ako by to vyzeralo, keby nás napadne Rusko.“

„Keby nás napadne“? To je čo za spojenie? Syntaktický defekt ako na kamióne.

Lingvistická lekcia pre mladého muža zdarma od Hlavných správ: V spisovnej slovenčine sa podmieňovací spôsob vyjadruje spojkou keby v spojení so slovesným tvarom minulého času: „Takto by to vyzeralo, keby nás napadlo Rusko.“

Pracovník popredného média (popredného z komerčného hľadiska) by nemal takto zakopnúť. Je viem, že „chybička se vloudí“, určite sa to stáva nám všetkým. Avšak taká výrazná? Veď to aj laik počuje, že to spojenie škrípe. Pokojne mohol googliť jazykovú poradňu, keď si nebol istý. To nie je hanba, to je zručnosť, zistiť si informáciu.

Alebo mu jednoducho na slovenčine nezáleží? Lebo „mladí dnes tak rozprávajú“? Vyberte si.

.

Frajerom na záver sa stáva denník SME s jeho mládežníckou platformou Closer. V príspevku na Facebooku totiž propaguje seriál Kaos z platformy Netflix. Píšu k tomu, že „grécka mytológia je plná krutosti, sexu, nespravodlivosti a nahnevaných malicherných bohov. Ak je uchopená správnym spôsobom, môže byť relevantnou aj pre dnešný svet. Seriál Kaos našiel správny recept.“

Bravo. Propagácia starých pohanských božstiev uchopená „správnym“ spôsobom má čo povedať dnešnému divákovi. To sa zase niekto prekonal. Krásne vzory posúvate vašim čitateľom, to je skutočne zodpovedné, obzory rozširujúce, a ľudskú dušu obohacujúce, taký seriál!

No čo, hlavne, že ste „trendy“…

Ale za akú cenu?

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Na snímke stúpenci pravicovej opozičnej strany Právo a spravodlivosť počas protestu proti politike kabinetu premiéra Donalda Tuska pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave v Poľsku
17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Protipovodňové opatrenia v Holíči
Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria stavia mobilnú protipovodòovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom
17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali