Toto je skutočne desivé. Svet sa zbláznil

❚❚

Bratislava 28. júna 2023 (HSP/Dailyreckoning/Foto:Twitter, Telegram)

 

“Prevrat” v Rusku sa skončil, ale na Ukrajine sa práve teraz odohráva veľmi znepokojujúci vývoj, ktorý by mal vystrašiť každého, píše James Rickards vo svojom poslednom príspevku

Joe Biden Vladimir Putin
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin

Je to rastúce riziko jadrovej vojny. To nie je hyperbola.

.

Poďme si to celé rozobrať…

Prezident Biden obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina z prípravy použitia taktických jadrových zbraní na Ukrajine.

.

Teória hovorí, že ak Rusku hrozí vojenský kolaps na Ukrajine, Putin sa zo zúfalstva uchýli k použitiu taktických jadrových zbraní.

To však môžete v podstate vylúčiť, pretože Rusko vojnu na Ukrajine neprehráva. V skutočnosti túto vojnu vyhráva a naďalej naberá na sile.

Rusko drví toľko očakávanú ukrajinskú ofenzívu a v iných sektoroch buď postupuje, alebo drží líniu.

Medzitým ruské zbrojárske továrne chrlia obrovské množstvá zbraní a munície, zatiaľ čo Západ škriabe na dno, aby našiel dostatok zbraní a munície, ktoré by mohol poslať na Ukrajinu.

Je to opotrebovávacia vojna a neexistuje praktický spôsob, ako by Ukrajina mohla túto vojnu vyhrať.

.

Prečo by teda Putin potreboval použiť jadrové zbrane?

Odpoveď je, samozrejme, taká, že by ich nepoužil. On túto vojnu vyhráva.

 

Jadrové šermiarstvo

Takéto varovania pred Putinovým použitím jadrových zbraní však nie sú nové. Biden obviňuje Rusko z hrozby použitia jadrových zbraní od začiatku vojny vo februári minulého roka.

Na posúdenie tohto tvrdenia je potrebný určitý nadhľad. Pre zaujímavosť, Spojené štáty sú prvou a jedinou krajinou, ktorá viedla jadrovú vojnu, čo sa stalo v období od 6. do 9. augusta 1945, pričom zahynulo približne štvrť milióna civilistov.

.

Putin dal jasne najavo, že Rusko nepoužije jadrové zbrane, ak tak najskôr neurobia USA alebo spojenci z NATO.

Spojené štáty podobný záväzok neprijali.

Biden svoje hodnotenie hrozby založil na skutočnosti, že Putin nedávno presunul taktické jadrové zbrane do svojho spojenca Bieloruska, ktoré je bližšie ku Kyjevu.

To je pravda, ale pohodlne ignoruje fakty, že USA umiestnili jadrové zbrane v Nemecku, že Veľká Británia a Francúzsko sú samostatnými jadrovými mocnosťami a že v okolí Ruska sú rozmiestnené ponorky a torpédoborce amerického námorníctva s jadrovými raketami.

Bielorusko malo jadrové zbrane aj v čase, keď bolo pred rokom 1991 súčasťou Sovietskeho zväzu. Stručne povedané, na Putinovom kroku nebolo nič mimoriadne provokatívne v porovnaní s predchádzajúcim umiestnením a rozmiestnením jadrových zbraní USA.

 

Šialenstvo!

Provokujúci je nedávny článok Michaela Rubina, bývalého úradníka Pentagónu, ktorý teraz pôsobí ako vedecký pracovník v American Enterprise Institute, think tanku so sídlom vo Washingtone.

Rubin odporúča, aby USA poskytli taktické jadrové zbrane samotným Ukrajincom.

Odôvodnenie je verziou doktríny vzájomne zaručeného zničenia (MAD), ktorá udržiavala stabilitu medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom (v skutočnosti Ruskom) počas studenej vojny.

Myšlienka spočíva v tom, že ak má každá strana dostatok jadrových zbraní na to, aby prežila prvý úder druhej strany a uskutočnila druhý vlastný úder, potom ani jedna strana nezačne jadrovú vojnu, pretože by bola vzápätí zničená.

.

Doktrína MAD má svoje opodstatnenie za predpokladu splnenia dlhého zoznamu podmienok vrátane veľkých arzenálov, bezpečných postupov velenia a riadenia, dobrej komunikácie medzi protagonistami (napríklad “horúca linka”) a racionálneho vedenia na oboch stranách.

Žiadna z týchto podmienok sa nevzťahuje na Ukrajinu. Mala by skromný arzenál (nie dosť na to, aby prežila prvý úder), má slabé velenie a riadenie, takmer žiadnu komunikáciu s Ruskom a zúfalé a neisté vedenie.

Je to takmer akoby Rubinov návrh mal prinútiť Putina zaútočiť na akékoľvek ukrajinské jadrové kapacity ako spôsob, ako ospravedlniť eskaláciu zo strany USA a dostať na Ukrajinu americké a NATO topánky.

To je krátka cesta k tretej svetovej vojne. Akékoľvek rozhovory o poskytnutí jadrových zbraní Ukrajine sú bezohľadné.

Rubinov nápad by mohol stáť za Putinovým plánom presunúť jadrové zbrane do Bieloruska ako spôsob, ako odradiť USA od ďalšieho postupu.

.

Samozrejme, Putinove kroky v Bielorusku sú príkladom eskalácie, čo môže byť presne to, čo Rubin a ďalší vojnoví štváči v USA chceli.

Jednoducho povedané, Rubinov nápad je bezohľadný a približuje svet k jadrovej vojne.

Keď počujete Bidena hovoriť o Putinovej hrozbe použitia jadrových zbraní, je veľmi dôležité mať na pamäti, že skutočnou hrozbou sú USA, ktoré konajú s cieľom eskalovať vojnu a zatiahnuť NATO do priamej vojny s Ruskom.

 

Uskutoční Ukrajina útok pod falošnou vlajkou na jadrovú elektráreň?

To však nie je všetko. Existuje možnosť, že čoraz zúfalejšia Ukrajina by sa mohla pokúsiť zinscenovať útok pod “falošnou vlajkou” na Záporožskú jadrovú elektráreň (ZNPP) v Chersonskej oblasti a obviniť z neho Rusko.

.
Záporožská jadrová elektráreň
Na snímke Záporožská jadrová elektráreň

Pred možným ruským útokom na elektráreň nedávno varoval ukrajinský prezident Zelenskyj aj šéf ukrajinských tajných služieb.

Inými slovami, mohli by vytvoriť podmienky na útok pod falošnou vlajkou.

“Vidíte, varovali sme vás, že sa to stane!”

Takýto útok by mohol potenciálne rozšíriť jadrovú radiáciu v celom regióne a možno aj mimo neho.

Nebol by na úrovni Černobyľu, pretože elektráreň pracuje s oveľa menším výkonom ako Černobyľ.

Ale aj tak by to Rusko považovalo za neprijateľný vojnový zločin, ktorý by vyvolal medzinárodné pobúrenie a pripravil pôdu pre priamy zásah NATO.

Mimochodom, ZNPP je v súčasnosti pod ruskou kontrolou, ale veľkú časť okolitého územia stále držia Ukrajinci.

.

Ako by mohol prebehnúť útok na elektráreň? Tu je niekoľko podrobnejších informácií:

Ukrajina (pod vedením USA a s ich pomocou) by mohla do zariadenia vyslať komando, umiestniť ťažké výbušniny a potom ich odpáliť tak, aby došlo k čiastočnému roztaveniu a uvoľneniu radiácie.

Prevládajúce vetry by radiáciu zaniesli smerom do Rumunska, Poľska a na Slovensko, ktoré sú členmi NATO.

Keď sa radiácia dostane do týchto krajín, bude sa to považovať za “útok” na členov NATO.

Tým sa spustí článok 5 zmluvy o NATO, ktorý hovorí, že útok na jedného je útokom na všetkých.

Senzácia. Lindsey Graham a Richard Blumenthal práve navrhli zákon, podľa ktorého by sa použitie ruských jadrových zbraní na Ukrajine považovalo za priamy útok na NATO.

Bombardovanie jadrovej elektrárne nie je to isté ako použitie taktických jadrových zbraní, ale naozaj si myslíte, že by to rozlišovali?

.

Spustenie článku 5 by poskytlo právne krytie pre USA, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Nemecko a zvyšok koalície, aby vyslali na Ukrajinu vojenské jednotky na podporu zlyhávajúcej ofenzívy.

Ďalším krokom by bol priamy boj medzi americkými a ruskými jednotkami. A to je priama brána do tretej svetovej vojny.

 

Je to naozaj len konšpiračný nezmysel?

Možno odmietnete všetky tieto reči ako konšpiračný nezmysel. Veď prečo by Ukrajina chcela spôsobiť vážny jadrový incident na svojom vlastnom území?

Chcel by som vám len pripomenúť, že existujú dôveryhodné dôkazy (podľa nemeckých spravodajských služieb), že ukrajinské bezpečnostné agentúry sú zodpovedné za zničenie plynovodu Nord Stream 2, čo je najväčší akt ekoterorizmu, aký bol kedy vykonaný.

Nord Stream
Na snímke výbuchy v oblasti plynovodu Nord Stream

Aby sme boli spravodliví, existujú aj dôveryhodné dôkazy, že útok vykonali USA, takže to nemusela byť Ukrajina. Zostáva to však legitímna možnosť.

Je tiež pravdepodobné, že Ukrajina začiatkom tohto mesiaca zničila vodnú priehradu Nová Kachovka v snahe oslabiť pozíciu Ruska v tejto oblasti.

.

Výsledkom bola ekologická katastrofa.

Rovnako ako v prípade Nord Stream 2 neexistuje jednoznačný dôkaz, že za to bola zodpovedná Ukrajina. Samozrejme, rovnako ako v prípade plynovodu, Ukrajina obvinila Rusko.

Hoci je možné, že to urobilo Rusko, Rusko mohlo zničením priehrady a následnými záplavami stratiť oveľa viac ako Ukrajina.

Keby ste boli detektív, Ukrajina by bola vaším hlavným podozrivým.

Za predpokladu, že by Ukrajina bola zodpovedná za incidenty s plynovodom aj priehradou, bolo by vylúčené, aby zinscenovala jadrový incident, ak by to znamenalo, že do vojny priamo zapojí NATO?

Nemyslím si, že by to bolo možné.

Opäť nemám žiadny dôkaz, že Ukrajina bola skutočne zodpovedná za zničenie ropovodu alebo priehrady. Ale je to rozumná možnosť.

.

Preto by ste nemali vylúčiť možnosť útoku pod falošnou vlajkou na jadrovú elektráreň.

Opäť platí, že Ukrajina začína byť zúfalá a zúfalé časy si vyžadujú zúfalé opatrenia.

Ak teda v nasledujúcich dňoch dôjde k útoku na jadrovú elektráreň v Záporoží, budete vedieť, kto je zaň zodpovedný.

Budete tiež vedieť, že svet je o krok bližšie k jadrovej vojne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

14:50

Aj napriek dodatočným clám Európskej únie (EÚ) zostanú čínske elektromobily na európskom trhu konkurencieschopné. A to najmä po tom, ako Brusel v auguste clá znížil.

14:50

Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Priemerný ročný úrok na hypotéky bol v júli tohto roka 4,2 %, kým v eurozóne 3,7 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,7 % a v eurozóne 7,8 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). Najdrahšie úvery sú podľa neho v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie.

14:50

Realitný trh ožíva a ceny nehnuteľností stúpajú. Hodnota Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, v auguste medzimesačne stúpla o 1,3 % a dostala sa na úroveň 2787 eur za meter štvorcový (m2). Informovala o tom Realitná únia SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali