Totálny rozklad právneho štátu: Čaputová mlčí aj po 15-tich nálezoch ústavného súdu o porušovaní ľudských práv a po slovách vyšetrovateľov NAKA o zničení opozície

Totálny rozklad právneho štátu: Čaputová mlčí aj po 15-tich nálezoch ústavného súdu o porušovaní ľudských práv a po slovách vyšetrovateľov NAKA o zničení opozície

Bratislava 18. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Čaputová veľmi rada moralizuje ak sa jedná o krajiny Východu, no ak sa ľudské práva porušujú na Slovensku prezidentka mlčí

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

 

Reklama
Moralistka Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je majsterkou v moralizovaní a poučovaní iných krajín o ľudských právach. Čaputová najviac útočí na Bielorusko, Rusko a Čínu. Kvôli údajnému porušovaniu ľudských práv sa dokonca nezúčastnila ani olympijských hier v čínskom Pekingu.

Prednedávnom napríklad tiež kritizovala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, za jeho cestu do Ruska a vytkla mu najmä to, že na stretnutí s ruským generálnym prokurátorom nehovoril o porušovaní ľudských práv v Rusku.

Reklama

Čaputová pri tom pokrytecky len o pár dni neskôr navštívila Dubaj v Spojených arabských emirátoch, kde sa stretla s tamojšími predstaviteľmi moci a o porušovaní ľudských práv v tejto arabskej krajine ani nemukla.

Spojené arabské emiráty sú totiž nedemokratický štát, v ktorom je kriminalizovaná homosexualita, či nevera. Za nemanželský sex môže byť trestom dlhoročné väzenie, ale aj niekoľko rán bičom.

A to už nehovoriac o porušovaní ľudských práv státisícov robotníkov, ktorí pracujú v neľudských podmienkach a mnohé organizácie takéto zaobchádzanie s robotníkmi v SAE nazývajú novodobým otroctvom. Zuzane Čaputovej to však zjavne neprekáža.

A evidentne jej neprekáža ani deštrukcia právneho štátu na Slovensku, ktorá sa začala od nástupu súčasnej dezolátnej vlády Hegeromatoviča.

 

Reklama
Prezidentka ignoruje porušovanie ľudských práv na Slovensku

Čaputová už mala spozornieť v začiatkoch. Hlavný étos súčasnej vlády totiž bol od začiatku dostať “mafiu” – (rozumej bývalú vládu), do basy. Rôzne vyjadrenia expremiéra Matoviča o nominantoch bývalej vlády ako o skalpoch, či Remišovej pexeso, kde si odškrtávala, kto už skončil v base, svedčilo o tom, že nie je všetko s kostolným poriadkom. Prezidentka však mlčala.

Bola ticho aj po tom, keď na vlastné uši počula od Slovenskej informačnej služby (SIS), aké nezákonnosti a manipulácie sa dejú pri vyšetrovaniach známych káuz.

A nehovorí to len tajná služba. Ústavný súd k dnešnému dňu zverejnil už 15 nálezov o porušovaní práv obvinených v známych kauzách – ide najmä o nezákonné väznenie podozrivých.

Najnovší nález ústavného súdu sa týka bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý strávil vo väzbe viac ako rok a ústavný súd mu dal za pravdu, že bolo porušené jeho právo na súkromný život, keďže dlhú dobu nemal povolené návštevy svojej rodiny.

Podľa Gašpara sa jednalo o nátlak. OČTK sa podľa neho takto snažili docieliť, aby sa priznal aj tomu čo možno nespáchal.

Reklama

Na Slovensku máme teda oficiálne minimálne 15 prípadov porušovania ľudských práv, no prezidentka Čaputová opäť nevypustila zo svojich úst ani slovo, ktorým by skritizovala takéto v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné postupy niektorých vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov či sudcov.

O tom aké nekalé metódy používajú niektorí vyšetrovatelia NAKA sme sa mohli dozvedieť z prepisov legálnych odposluchov, ktoré zverejnila generálna prokuratúra.

 

Kontroverzné praktiky vyšetrovateľov NAKA

Skupina vyšetrovateľov NAKA – tzv. “čurillovci” sa podľa odposluchov rozprávali o tom, ako zničiť vyšetrovateľku inšpekčnej služby Dianu Santusovú a jej tím.

Podľa obžaloby Čurillovci pripravovali účelové trestné konanie voči Santusovej a jej tímu a to len kvôli tomu, že sa báli Santusovej, ktorá mala vyšetrovať práve ich za podozrenia z manipulácii známych káuz.

Čurillovci vo svojej kancelárii okrem iného vulgárne nadávali na Santusovú a hovorili, že ju treba “nakopať do p*če“. Je zaujímavé, že odrazu prezidentke Čaputovej, ktorá sa pokladá za feministku a odmieta ponižovanie žien, takéto správanie Čurillovcov voči žene nevadí a Santusovej sa nezastala.

Vulgárne nadávky by však bol ešte ten najmenší problém. Čurillovci okrem účelového konania voči Santusovej a rečami o tom, že jej treba podpáliť auto, aby ju tak mohli zadržať, diskutovali aj o tom, že je potrebné zlikvidovať opozíciu.

Kde je teraz Čaputová, ktorá kritizuje prenasledovanie opozície v Rusku či Bielorusku? Prenasledovanie a kriminalizácia opozície na Slovensku jej zrejme vôbec nevadí.

Vyšetrovatelia NAKA napríklad povedali, že z najsilnejšej opozičnej strany SMER-SD je treba spraviť zločineckú organizáciu. Ďalej sa bavili o tom, že treba “spraviť” Fica, Kaliňáka a Pellegriniho.

 

Reklama
Riadil minister Mikulec „čurillovcov“ ?

Z odposluchov sa teda javí, že tzv. čurillovci akoby plnili hlavnú agendu vládnej moci.

A nie je to zrejme náhoda. Existujú totiž podozrenia, že túto skupinku na NAKE priamo riadil, respektíve minimálne koordinoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) – nominant Igora Matoviča. Aj keď Mikulec to popiera.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA sa v kancelárii napríklad rozprávali o tom, že to bol minister Mikulec, ktorý navrhol, aby stíhali Santusovej inšpekčný tím, skôr, než bude stíhať ich. Hovorili tiež o tom, že Mikulec sa má stretnúť s ľuďmi zo špeciálnej prokuratúry, ktorí mu prinesú spisy.

Odpočúvaní čurillovci ďalej tvrdili, že minister im dal echo, že sily a prostriedky (teda policajti) neboli uvoľnené pre akciu inšpekčného tímu Santusovej, ktorý mal zadržať podozrivých kajúcnikov.

A pekne to zapadá ako puzzle. Santusová skutočne nemala v blízkosti Bratislavy zásahový tím, ktorý by zadržal podozrivých kajúcnikov, no napokon sa jej podarilo vybaviť zásahový tím z východného Slovenska, ktorý sa pokúsil kajúcnikov zadržať.

Reklama

Ani to jej však napokon celkom nevyšlo. Iste si všetci spomíname ako bývalý policajný prezident Peter Kovařík po telefonáte s ministrom Mikulcom pozastavil policajnú akciu, čoho dôsledkom bolo, že údajne minimálne jeden z podozrivých utiekol a nepodarilo sa ho zadržať.

Z odposluchov aj z ďalších akcií je zjavné, že minister Mikulec sa pravdepodobne všemožne snažil Santusovej hádzať polená pod nohy a chrániť tak podozrivých vyšetrovateľov NAKA – tzv. čurillovcov.

Konieckoncov Santusovú následne šéf inšpekcie, ktorého priamo nominoval Mikulec, odvolal z pozície šéfky inšpekčného tímu oblúk, ktorý vyšetroval manipulácie známych káuz.

Napokon len pred pár dňami bol zrušený aj samotný inšpekčný tím oblúk. Tu je pekne vidieť ako sa vládna moc snaží chrániť svojich ľudí a statočných vyšetrovateľov typu Santusová odstaviť.

Minister Roman Mikulec by nemal byť len odvolaný zo svojej funkcie. Na základe odposluchov a ďalších súvislosti totiž existujú vážne podozrenia, že možno zneužil právomoci verejného činiteľa, čo je trestný čin.

Reklama

 

Prezidentka Čaputová kryje chrbát vláde

Prezidentka Zuzana Čaputová však napriek tomu mlčí a kryje túto vládu, ktorá deštruuje právny štát, prenasleduje svojich oponentov a opozíciu.

Za všetko hovorí reakcia Čaputovej na výzvu strany SMER, ktorej predstavitelia sa chceli stretnúť s Čaputovou a riešiť kauzu “čurillovci”, ktorí podľa odposluchov chceli zničiť opozíciu.

Prezidentka politikom SMERu odpovedala, že ona nie je vyšetrovací orgán a preto nemá dôvod o tejto téme hovoriť.

Prezidentka opäť ukázala pokrytectvo najhrubšieho zrna. Bola to totiž tá istá Čaputová, ktorá sa pred pár mesiacmi k tomuto prípadu vyjadrovala a po zadržaní čurillovcov sa ich zastala. Teraz, keď vyšli na povrch ich ohavnosti už odrazu mlčí a hovorí, že ona nie je orgán.

Takéto stanovisko prezidentky Čaputovej však nie je prekvapivé. Prezidentka je totiž v tomto prípade zaujatá. Súčasný obhajca čurillovcov – právnik Peter Kubina, bol v minulosti poradcom prezidentky Čaputovej.

Nejedná sa však len o tento prípad. Čaputová nereaguje ani na spomínaných 15 porušení ľudských práv obvinených, čo skonštatoval ústavný súd.

Reklama

Je evidentné, že Čaputová kryje Hegeromatovičovu vládu. Začalo to zmarením referenda o predčasných voľbách, pokračovalo to expresným rýchlym podpisom okupačnej zmluvy s USA a teraz vidíme, že Čaputová nereaguje ani na evidentné porušovanie ľudských práv a kriminalizáciu opozície.

Dnes je už nad slnko jasné, že Čaputová je de facto súčasťou hegeromatovičovej vlády.

Samuel Gdovin

 

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:31

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo.

16:18

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na príspevok jeho manželky Jevgenije na sociálnej sieti X.

16:06

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

16:04

Maloobchodné tržby v eurozóne sa po aprílovom poklese vrátili v máji k miernemu rastu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat.

15:44

Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel.

15:33

Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však minimálny a ceny sa naďalej pohybujú v blízkosti niekoľkotýždňových maxím. Navyše, za celý týždeň smerujú k rastu, už štvrtému po sebe. Vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňuje výrazný pokles ropných zásob v USA a očakávania vysokého dopytu po pohonných látkach počas letnej motoristickej sezóny.

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

14:52

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali