Topoľčany sprístupnili nový environmentálny priestor pre vzdelávanie

❚❚

Topoľčany 17. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Veľké Bedzany)

 

V mestskej časti Topoľčian Veľké Bedzany vznikol nový outdoorový environmentálny priestor. Určený je na vzdelávanie v oblasti ochrany životného prostredia, informovala hovorkyňa mesta Lenka Savarová. Náklady na realizáciu projektu dosiahli 206.657 eur, z toho 199.470 eur tvorila podpora z Environmentálneho fondu

Pozvánka
Na snímke pozvánka primátorky mesta Topoľčany

Nový učebný priestor tvoria dva otvorené pavilóny s prestrešením. “Ich kupolovitá architektúra vhodne dopĺňa okolité prostredie, nenarúša ho. Konštrukcie a všetky použité prvky sú z recyklovateľných materiálov, sú celkom autonómne, nie sú vybavené žiadnymi technológiami a nepožadujú napojenie na inžinierske siete. Sú teda funkčné kedykoľvek a pre kohokoľvek. Ide o slovenský prototyp, ktorý môže byť inšpiratívny aj pre ďalšie mestá a obce,” povedal autor projektu Ivan Kulifaj.

.

Vnútro a okolie kupol sú tematicky rozdelené na jedenásť sekcií. Návštevníci sa v nich môžu dozvedieť o rôznych témach súvisiacich s ochranou životného prostredia a zároveňsúvisia s regionálnymi špecifikami. Poskytujú informácie o flóre a faune Topoľčian a okolia, o možných spôsoboch využívania prírodných zdrojov energie, nakladaní s odpadmi, ale aj o včelstve či úlohe malých organizmov v prírode. Súčasťou priestoru je aj stanovisková hra.

Rekonštrukcie sa dočkalo aj okolie pavilónov. Z finančných prostriedkov mesta a v spolupráci so Sociálnym podnikom mesta Topoľčany bol priestor doplnený drobným parkovým mobiliárom, v jarných mesiacoch pribudne v jeho okolí ďalšia výsadba. Celá oblasť je revitalizovaná bez výrubu zelene, upozornila Savarová.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:49

Podmienky, v akých Irán zadržiava troch francúzskych občanov, sú neprijateľné. Paríž pracuje na ich okamžitom prepustení. Uviedlo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

14:49

Dolná komora ruského parlamentu vo štvrtok v prvom z troch čítaní jednohlasne schválila návrh legislatívy, ktorá by postavila mimo zákon “propagandu” odrádzajúcu Rusov od toho, aby mali deti.

14:48

Niektorí z migrantov, ktorých zachytili v talianskych vodách a následne previezli do migračných centier v Albánsku, dostali povolenie na návrat do Talianska, uviedli vo štvrtok talianske úrady.

14:44

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami opäť uvoľnila menovú politiku. Rada guvernérov sa vo štvrtok rozhodla znížiť tri kľúčové úrokové sadzby ECB o 25 bázických bodov. Úrokové sadzby jednodňových sterilizačných operácií, hlavných refinančných operácií a jednodňových refinančných operácií sa tak s účinnosťou od 23. októbra znížia na 3,25 %, 3,40 % a 3,65 %.

14:44

Spotreba zemného plynu v 3. štvrťroku vzrástla medziročne takmer o štvrtinu a postupne sa vracia na hodnoty pred pandémiou. Domácnosti, inštitúcie a firmy odobrali od júla do septembra tohto roku spolu 6,66 terawatthodiny (TWh) plynu, z čoho mali najvyšší podiel na úrovni 5,56 TWh veľkoodberatelia. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:43

Niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA vzrástla cena zlata na novú rekordnú úroveň. Na londýnskej burze sa cena trójskej unce (31,1 gramu) vo štvrtok vyšplhala na 2688 amerických dolárov (2466,73 eura), čím prekonala doterajší rekord z konca septembra približne o tri USD.

14:42

Od začiatku budúceho roka budú orgány kontroly poistenia v krajinách systému zelenej karty povinné akceptovať okrem papierovej aj jej elektronickú formu vo formáte PDF. Táto zmena je výsledkom rozhodnutia Rady kancelárií členských štátov a umožňuje jednoduchší a modernejší spôsob preukazovania platného povinného zmluvného poistenia (PZP) zodpovednosti za škodu. Vo štvrtok na to upozornila Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP).

14:42

Únia miest Slovenska (ÚMS) sa snaží aj pri zelenej transformácii o koordináciu miest, teda aby sídla rovnaké výzvy robili rovnako. Uviedla to Jana Červenáková, výkonná viceprezidentka ÚMS, na konferencii Next Green Generation EU: Energetika budúcnosti, ktorá nezabúda na ľudí. Konferenciu zorganizovala Slovenská klimatická iniciatíva spolu s Friedrich Ebert Stiftung.

14:41

Štát chce v rámci takzvanej zelenej transformácie vybudovať v regiónoch dva veľké veterné parky, najmä pre nové priemyselné investície. Jeden z veterných parkov by mal byť na východnom Slovensku. Uviedol to Peter Kmec (Hlas-SD), podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku, na konferencii Next Green Generation EU: Energetika budúcnosti, ktorá nezabúda na ľudí. Konferenciu zorganizovala Slovenská klimatická iniciatíva spolu s Friedrich Ebert Stiftung.

14:41

Príspevok na športovú činnosť detí, ktorý by mali poskytovať svojim zamestnancov firmy s viac ako 49 pracovníkmi, je snahou zlepšiť zdravie detí a zabezpečiť, aby mali všetky deti prístup k športovým aktivitám. Vo štvrtok o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Návrh z dielne koaličnej SNS, ktorý ide v parlamente do druhého čítania, v uplynulých dňoch kritizovala Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD).

14:40

Eurozóna vykázala za august 2024 prebytok zahraničnoobchodnej bilancie. Ale nižší ako pred rokom aj ako v júli. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

14:31

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) chce presadiť zavedenie príspevku na úhradu nákladov na bývanie, ktorý by nebol viazaný na hmotnú núdzu. Návrh na zavedenie štátnej sociálnej dávky predložilo PS v septembri do parlamentu, no poslanci Národnej rady (NR) SR ho nepodporili. Vyzvalo preto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), aby si osvojil opozičný návrh na zavedenie tohto príspevku. Poslanci PS to uviedli vo štvrtok na tlačovej konferencii.

14:27

Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti. uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s novinármi v rámci summitu EÚ v Bruseli.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali